„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”

O chorobach ludzi napisano całe tomy encyklopedii medycznych. Lekarze i uczeni na całym świecie próbują odkryć ich „tajemnice”, ale niestety w wielu przypadkach leczone są tylko objawy, a prawdziwe przyczyny pozostają nieznane. To, co przywykliśmy nazywać „chorobą”, jest reakcją organizmu na pewne zaburzenia jego normalnej pracy. Jeśli te zaburzenia nie zostaną zlikwidowane, choroba nie zniknie, lecz pozostanie w chorym narządzie, dopóki go nie zniszczy, porażając inne organy i układy, które z nim współpracują.

Życie organizmu ludzkiego zawsze jest walką choroby i zdrowia. Jeśli nie byłoby tej walki, człowiek by nie żył. Na przykład podczas przeziębienia mamy podwyższoną temperaturę, odczuwamy bóle w kościach, bóle głowy i ogólną słabość. Czy możemy ten stan nazwać chorobą? Niewątpliwie, ale wysoka temperatura zabija w naszym ciele bakterie chorobotwórcze, wydalany z organizmu śluz uwalnia go od toksyn, a ból głowy, łamanie w kościach czy uczucie słabości to uboczne reakcje, za pomocą których organizm walczy z chorobą, zmierzając tylko do jednego celu – przywrócenia zdrowia.


Ponad 1000 lat temu perski filozof i lekarz Avicenna powiedział:


„W arsenale lekarza powinny być trzy narzędzia: Słowo, Lekarstwo i Nóż. Słowo jest niezbędne lekarzowi, aby wyjaśnić pacjentowi jakie błędy popełnia w swoim sposobie życia i jaki jest związek między tymi błędami i przyczyną choroby. Lekarstwo lekarz stosuje wtedy, kiedy słowami nie jest w stanie wyjaśnić przyczyny choroby, ale zmuszony jest ulżyć cierpiącemu. Nóż lekarz stosuje, kiedy nie może znaleźć przyczyny choroby, wpłynąć słowami na zachowanie chorego i nie zna lekarstwa, aby zmniejszyć jego ból. Stosując nóż, lekarz usuwa skutki daleko posuniętej choroby. Przyczyna jej pozostaje, wywołując nowe ogniska”.


Obecnie, współczesna medycyna tak skrupulatnie dzieli człowieka na elementy, z których składa się nasz organizm, że jako jednolita całość przestał on istnieć. Chyba dlatego wiele diagnoz medycznych brzmi: ,,przewlekłe”...  A ponieważ wyraz „przewlekłe” oznacza „ciągle” i „na zawsze”, wynika z tego, że choroby trzeba leczyć do końca życia.


Uważam, że każdy powinien wypracować swój sposób uzdrawiania własnego organizmu. Zrozumieć, że o zdrowie powinien troszczyć się przede wszystkim sam. Zrozumieć, że np.: choroby serca, układu krążenia, nadwaga są m.in. skutkiem tego, że człowiek stał się leniwy, zbyt dużo zjada i nie potrafi panować nad własną psychiką. A bóle żołądka, wątroby i trzustki są rezultatem tego, że jemy szybko (łapczywie), nerwowo i przeważnie – za dużo. Lekarze byli, są i będą, natomiast na co dzień człowiek sam powinien dbać o swoje zdrowie, znać swój organizm i wiedzieć, jak sobie pomóc. Wiedzę o tym, jak być zdrowym, powinien posiadać każdy człowiek, nie tylko grupa specjalnie przeszkolonych ludzi. Najważniejszym, co powinien sobie każdy uświadomić, a szczególnie osoby, którym zależy na odzyskaniu utraconego zdrowia, jest to, że organizm ludzki to system, na który należy zawsze oddziaływać kompleksowo (na ciało i na duszę). Tylko ten może być zdrów, kto troszczy się o swoją fizyczną i duchową doskonałość. I jeszcze jeden ważny aspekt, na który chcę zwrócić uwagę – niszczymy swoje zdrowie na przestrzeni wielu lat, a więc powrót do zdrowia nie może być natychmiastowy. Odrobinę cierpliwości. Czasami, żeby pozbyć się problemów zdrowotnych, należy pracować nad sobą 2–3 lata. A później pozostanie tylko cieszyć się z „prezentu” – którym bezinteresownie obdarzyła każdego z nas Natura – dobrego zdrowia. (fragm. książki Uleczyć nieuleczalne cz. 1, 1998 r.)


Przepisów na przeziębienie jest sporo, ale ja radziłbym zastosować stary, sprawdzony na wielu pokoleniach sposób składający się z następujących składników:

  • soda,
  • mleko krowie/kozie,
  • masło śmietankowe/smalec,
  • woda mineralna,
  • miód.


Mieszanka ta jest skuteczna na: przeziębienie, grypę, zapalenie oskrzeli, zapalenie płuc, jak również na wzmocnienie układu odpornościowego.  


Składniki i przygotowanie:

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wsypać do szklanki (pojemność 250 ml),
  • zagotować 150 ml mleka krowiego 3,2-proc. lub mleka koziego,
  • zalać sodę gorącym mlekiem,
  • dobrze wymieszać,
  • do otrzymanego roztworu dodać 1 łyżeczkę masła śmietankowego lub smalcu (smalec jest szczególnie pomocny w przypadku zapalenia płuc i oskrzeli),
  • składniki dobrze wymieszać,
  • dolać do szklanki 50 ml wody mineralnej, najlepiej o wysokiej zawartości magnezu,
  • wymieszać,
  • poczekać, aż roztwór ostygnie do temperatury około 40°–45°С i dodać łyżeczkę miodu,
  • wymieszać.

Zastosowanie:


Profilaktycznie, aby zapobiec chorobie, należy pić mieszankę 2–3 razy w tygodniu, najlepiej na noc (minimum 2 godziny po ostatnim posiłku).

Jeśli jednak pojawiły się objawy choroby, mieszankę należy pić 2–3 razy dziennie przez 5 dni, najlepiej 20 minut przed posiłkiem lub godzinę po posiłku.
Przeważnie po 3 dniach następuje znaczna poprawa zdrowia.



Czy mieszankę można podawać dzieciom?


Można, ale pod warunkiem, że dziecko nie ma uczulenia na jej składniki. Należy jedynie przestrzegać dawkowania.

  • Dzieci powyżej 12. roku życia – traktujemy jako osoby dorosłe.
  • Dzieci od 6 do 12 lat – zmniejszamy ilość sody oczyszczonej do 1/3 łyżeczki (pozostałe składniki i zastosowanie bez zmian).
  • Dzieci od 3 do 6 lat – 1/4 łyżeczki sody + 100 ml mleka krowiego lub koziego + 1/2 łyżeczki masła śmietankowego + 30 ml wody mineralnej + 1 łyżeczka miodu (sposób przyrządzania i zastosowanie bez zmian).


Uwaga


Należy przestrzegać dawkowania sody oczyszczonej. Jeśli dawka zostanie zwiększona, może wywołać rozwolnienie.

Podane niżej przepisy są skuteczne i dobrze tolerowane przez dorosłych oraz dzieci, pod warunkiem, że nie jesteście uczuleni na ich składniki. Proszę nie przekraczać podanego dawkowania syropu.


Syrop z czarnej rzodkwi i miodu

Syrop jest szczególnie przydatny w okresie zachorowań na grypę – jesienią, zimą i wczesną wiosną. Jest skuteczny na: kaszel, chrypkę, anginę, grypę, przeziębienie u dorosłych i dzieci od 3 lat. Jest kilka sposobów przygotowania tego syropu. Podam dwa najprostsze.


Przepis 1

Składniki i przygotowanie:

  • czarna rzodkiew średniej wielkości (średnica 5–6 cm) umyć, obrać, pokroić na kostki ok. 2 × 2 cm,
  • kostki włożyć do słoika,
  • zalać 4 łyżkami miodu, wymieszać, przykryć pokrywką,
  • pozostawić na 24 godz. w temperaturze pokojowej,
  • po upływie tego czasu powstały syrop odcedzić i przelać do słoika.


Dawkowanie:

•    Osoby dorosłe po 1 łyżce 3–5 razy na dobę.
•    Dzieci od 3 lat po 1 łyżeczce 3–5 razy na dobę.

Przechowywanie:

Syrop przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 3 dni. Jeśli jest potrzebna większa ilość syropu, można składniki podwoić, np. 2 rzodkwie i 8 łyżek miodu.

Przepis 2

Składniki i przygotowanie:

  • czarną rzodkiew o średnicy 5–7 cm umyć,
  • odkroić dolną część (ogonek) około 1 cm, natomiast od góry rzodkwi wyciąć część rdzenia tak, aby uzyskać otwór o głębokości 2–3 cm i średnicy 3 cm (zależnie od wielkości warzywa),
  • otwór wypełnić miodem,
  • rzodkiew włożyć do szklanki bądź słoika, do którego będzie ściekał sok (w temperaturze pokojowej),
  • po 2–3 godz. w naczyniu pojawi się syrop, który można od razu spożywać.


W miarę zużywania soku do rzodkwi należy dodawać kolejne porcje miodu. Rzodkiew może produkować sok przez 2–3 dni, co zależy od soczystości warzywa.

Dawkowanie:
Syrop można pić według dawkowania podanego w przepisie 1.


PS

W podobny sposób można przygotować syrop z cebuli i miodu, jednak jest mniej skuteczny. Jest też ostrzejszy w smaku i zapachu, więc dzieci niezbyt go lubią.
 
„Zdrowie to nie wszystko, ale wszystko bez zdrowia jest niczym”.
A. Schopenhauer


Tę mądrą sentencję rozumie coraz więcej ludzi starszych i młodych. Dlatego w ostatnich latach można zauważyć zainteresowanie ludowymi lub, jak to teraz jest modnie określać, „alternatywnymi metodami leczenia”. Ten trend jest zauważalny nie tylko pośród ludzi chorych, ale również wśród lekarzy, a nawet niektórych naukowców. Dzieje się tak, ponieważ rośnie liczba chorób przewlekłych, alergicznych i zatruć lekami. W efekcie pogarsza się stan zdrowia dzieci, spada zdolność do pracy dorosłych, wzrasta niepełnosprawność i umieralność ludzi w coraz to młodszym wieku. Tylko z wyżej wymienionych powodów, a jest ich znacznie więcej, chorzy zaczynają poszukiwać innych sposobów na odzyskanie utraconego zdrowia. Większość ludzi zaczyna rozumieć, że w organizmie człowieka istnieją potężne możliwości samouzdrawiania oparte o wiedzę i zasady, na których istnieje wszechświat pozwalające każdemu żyć długo w zdrowiu i dobrej kondycji.


prof. Michał Tombak
Sylwia Kiestrzyn

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej