- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2020-03-30
Witamina PP (B3, niacyna)
Już w 1914 r. Kazimierz Flunk łączył występowanie pelagry z niedoborem jednej z witamin
Pelagra była częsta w społecznościach żywiących się prawie wyłącznie kukurydzą. Problem dotyczył Azji i południowej części Stanów Zjednoczonych. Dopiero w latach 30. XX w. odkryto strukturę i funkcję witaminy PP.
Witamina PP łatwo wchłania się z przewodu pokarmowego i wydalana jest z moczem. Odgrywa ważną rolę w metabolizmie tłuszczów i cukrów. Obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W dużych dawkach stosowana jest wspomagająco w leczeniu chorób wieńcowych. Witamina PP (B3) wspomaga także enzymy biorące udział w procesach oddychania tkankowego. Obniża ciśnienie krwi, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia perystaltykę jelit. Jest niezbędna do utrzymania właściwego stanu skóry, wspiera pracę mięśni i funkcjonowanie układu nerwowego.
Zrównoważona suplementacja dla osób z niedoborami witaminy PP powinna mieścić się w granicy 10-15 mg na dobę. Niacyna jest bardzo odporna na wszelkie sposoby przetwarzania.
Witamina PP (B3) – zwiększone zapotrzebowanie
Suplementacja witaminą PP wskazana jest w przypadku sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie. Ludzie poddani długotrwałemu stresowi, chorzy na cukrzycę, cierpiący na podwyższony poziom cholesterolu, chorujący na nadczynność tarczycy i inne choroby wyniszczające organizm wymagają zwiększonej podaży witaminy PP (B3).
Witamina PP (B3) – skutki niedoborów
Pierwsze objawy niedoboru witaminy PP (B3) to wrażliwość skóry na promienie słoneczne, bóle głowy i zmęczenie. Długotrwały niedobór niacyny prowadzi do pelagry. Chorobę charakteryzują trzy główne objawy: zapalenie skóry, biegunka i otępienie. Dochodzi do zaburzeń pracy wątroby oraz systemu nerwowego. W krajach cywilizowanych dotyka nałogowych alkoholików, chorych na marskość wątroby i osoby cierpiące na ostre biegunki.
Witamina PP (B3) – najlepsze źródła
Najlepsze źródła witaminy PP to: wątroba, nerki, mięso, ryby, drożdże piwne, orzeszki ziemne, wyroby z pełnoziarnistej mąki pszennej, nasiona roślin strączkowych, cielęcina, indyk. Spośród owoców warto wymienić awokado, figi, daktyle i śliwki.
Radosław Lesz
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2020-03-30
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-15
Witaminy a nasze zdrowie
- Choroby
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
2024-08-22
Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów
2024-07-17
Miedź i jej rola w organizmie
2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru
2023-11-30
Jak sobie radzić z jesienną chandrą
2023-11-08