- Poradnik
- Suplementy
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-29
Witamina C – nie do przecenienia
Witamina C to rozpuszczalny w wodzie silny przeciwutleniacz, który ma ogromny wpływ m.in na: zdrowie skóry, układ odpornościowy, układ krążenia. Przeciwutleniacze to cząsteczki, które chronią komórki przed szkodliwymi cząsteczkami zwanymi wolnymi rodnikami. Wolne rodniki gromadząc się w organizmie, mogą promować stan znany jako „stres oksydacyjny”, który jest powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi.
Badania pokazują, że spożywanie większej ilości witaminy C może zwiększyć poziom antyoksydantów we krwi nawet o 30 proc. Pomaga to naturalnej obronie organizmu zwalczać stany zapalne. Witamina C jest koenzymem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania metabolicznego i syntezy kolagenu. Organizm ludzki nie może wytwarzać ani magazynować witaminy C. Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie i suplementowanie jej w wystarczających ilościach. Gdy poziom witaminy C w organizmie jest zbyt niski, możemy zaobserwować: pogorszenie stanu skóry (m.in. suchość, rogowacenie mieszkowe), spowolnione tempo gojenia się ran, zwiększone ryzyko złamań i osteoporozy, zaczerwienione, opuchnięte, krwawiące dziąsła, chroniczny stan zapalny, problemy z wagą, osłabioną odporność, pękające naczynka i wiele innych.
Jednym z głównych powodów, dla których suplementujemy witaminę C, jest wzmocnienie odporności. Rzeczywiście, witamina C wspomaga produkcję białych krwinek zwanych limfocytami i fagocytami, które pomagają chronić organizm przed infekcjami. Dodatkowo witamina C jest transportowana do skóry, gdzie działa jako przeciwutleniacz i wzmacnia barierę skórną.
Badania naukowe wykazały, że witamina C może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem. Analiza 29 badań na ludziach wykazała, że przyjmowanie suplementu witaminy C zmniejszyło skurczowe ciśnienie krwi (górna wartość) o 3,8 mmHg i rozkurczowe ciśnienie krwi (dolna wartość) średnio o 1,5 mmHg u zdrowych osób dorosłych. U osób dorosłych z wysokim ciśnieniem krwi suplementacja witaminy C przyczyniła się do obniżenia skurczowego ciśnienia krwi średnio o 4,9 mmHg, a rozkurczowego – o 1,7 mmHg. Wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom trójglicerydów i niski poziom cholesterolu HDL są przyczyną zwiększonego ryzyka chorób serca. Analiza 9 badań naukowych wykazała, że po 10 latach osoby, które przyjmowały co najmniej 700 mg witaminy C dziennie, miały o 25 proc. mniejsze ryzyko chorób serca niż osoby, które nie przyjmowały suplementu witaminy C. Znalezione 13 badań naukowych dotyczących wpływu przyjmowania co najmniej 500 mg witaminy C dziennie na czynniki ryzyka chorób serca, takie jak poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi wykazały, że przyjmowanie suplementu witaminy C znacznie obniżyło poziom cholesterolu LDL oraz triglicerydów.
Wiele badań naukowych wykazuje związek między spożywaniem witaminy C a obniżeniem poziomu kwasu moczowego. Zbyt wysokie stężenia kwasu moczowego we krwi przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych stawów i dny moczanowej. Suplementacja witaminy C poprawia również wchłanianie żelaza z diety. Wykazano, że spożycie 100 mg witaminy C może poprawić wchłanianie żelaza o 67 proc., a w rezultacie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka anemii u osób ze skłonnością do niedoboru żelaza.
Wielu z nas szukając źródła witaminy C, myśli o cytrusach, w tym o pomarańczach. Jednak wśród najbogatszych w tą witaminę znajdziemy owoce dzikiej róży, które mają 40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze (100 g jagód dzikiej róży zawiera ok. 2200 mg witaminy C, natomiast 100 g pomarańczy zawiera ok. 50 mg witaminy C). Innym doskonałym źródłem witaminy C jest owoc aceroli. Acerola zawiera od 1 do 4,5 proc. witaminy C (1000 do 4500 mg/100 g) w jadalnej części owocu. Badania na zwierzętach z użyciem ekstraktu z aceroli wykazały, że może on mieć właściwości przeciwnowotworowe, zapobiegać uszkodzeniom skóry spowodowanym przez promieniowanie UVB. Każde 100 g rokitnika zawiera 60 mg witaminy C do 1 proc. flawonoidów.
Witamina C występuje bardzo często naturalnie w towarzystwie diosminy. Diosmina to flawonoid najczęściej występujący w owocach cytrusowych. Flawonoidy to związki roślinne o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Diosmina jest klasyfikowana jako lek flebotoniczny, czyli poprawiający napięcie i funkcje żył. Zaburzenia zdrowotne, w których pomocne jest stosowanie suplementów z diosminą, to m.in.: przewlekła niewydolność żylna, cukrzyca, hemoroidy, wysokie ciśnienie krwi, obrzęk limfatyczny, zespół napięcia przedmiesiączkowego, wrzodziejące zapalenie okrężnicy, żylaki.
Innym flawonoidem występującym w owocach cytrusowych jest hesperydyna. W latach trzydziestych hesperydyna należała do grupy związków, które naukowcy nazwali „witaminą P”, kofaktorami, bez których witamina C nie pełniłaby takich funkcji, jakie są jej przypisywane. Znajdująca się w miąższu i skórce owoców cytrusowych hesperydyna jest zwykle łączona z witaminą C w suplementacji, co skutkuje lepszym efektem przy wzmocnieniu ścian drobnych naczyń krwionośnych. Większość suplementów hesperydyny zawiera mieszankę hesperydyny i diosminy. Bioflawonoidy cytrusowe są pod wieloma względami podobne do witaminy C. Zarówno bioflawonoidy cytrusowe, jak i witamina C są rozpuszczalne w wodzie, stabilne, nawet gdy są suszone, wystawione na działanie powietrza lub podgrzanie oraz są łatwo niszczone światłem. Bioflawonoidy hesperydyna i diosmina, spośród około 800 podobnych substancji chemicznych mają największy wpływ na układ naczyniowy. Zbyt wysokie ciśnienie krwi w żyłach powoduje wyciek płynu do otaczających tkanek. Gromadzący się płyn tkankowy musi zostać zawrócony do krążenia przez układ limfatyczny. W przewlekłej niewydolności żylnej układ limfatyczny ulega przeciążeniu, co prowadzi do obrzęku tkanek. Późniejsza reakcja zapalna z udziałem białych krwinek powoduje pogorszenie integralności naczyń krwionośnych i obrzęk naczyń, co dodatkowo zwiększa wyciek płynu z żył. Leczenie oparte o diosminę, hesperydyna i witaminę C może zahamować procesy zapalne. Hesperydyna i diosmina poprawiają integralność ścian naczyń krwionośnych, stymulują również funkcję limfatyczną i powrót płynu tkankowego z powrotem do krwiobiegu, zmniejszając w ten sposób obrzęk. Hesperydyna i diosmina wzmacniają również ściany kanalików filtracyjnych nerek u diabetyków. Diosminę stosuje się często zamiennie z hesperydyną, z wyjątkiem leczenia uderzeń gorąca. Uderzenia gorąca są często leczone hesperydyną w towarzystwie witaminy C.
Unikalna, naturalna formuła suplementu łączy dwa silne flawonoidy i witaminę C, aby promować zdrowy układ naczyniowy i obniżyć stan zapalny. Badania kliniczne potwierdzają działanie wymienionych związków w stanach przewlekłej niewydolności żylnej, owrzodzeń nóg, żylaków i hemoroidów.
dr n. med. Jolanta Zięba
- Poradnik
- Suplementy
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-29
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-12-12
Jak probiotyki chronią twoją odporność
2024-12-11
Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia
2024-12-10
Sekret odporności w trzech witaminach
2024-12-04
Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy
2024-11-28