- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2020-03-30
Witamina B2
Witamina B2 to w zasadzie kompleks kilku substancji, ale dominującą rolę odgrywa ryboflawina.
Odkrywcy ryboflawiny (O.H. Wartburg i H.A. Christian) ustalili, że pełni ona istotną funkcję w procesie utleniania i oddychania.
Witamina ta wspiera produkcję przeciwciał i chroni przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Pomaga organizmowi przetwarzać węglowodany i białka oraz w przyswajaniu żelaza – podobnie jak witamina B6 i kwas foliowy. Wspiera przyswajanie żelaza i, wraz z kwasem foliowym, uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych.
Ryboflawina nie jest magazynowana w organizmie, ale badania wskazują, że rozsądnie odżywiający się ludzie regularnie wydalają jej nadmiar. Suplementacja w przypadku ryboflawiny to rzecz dyskusyjna, bo witamina B6 jest bardzo rozpowszechniona w pożywieniu. Ryboflawina rozpada się pod wpływem promieni słonecznych, w środowisku kwaśnym, zasadowym oraz w obecności czynników utleniających. Na szczęście wysoka temperatura podczas gotowania nie szkodzi witaminie B2, ale za to jest ona wrażliwa na wypłukiwanie. Duże straty przynosi długie płukanie produktów, gotowanie bez przykrycia i wylewanie wywarów.
Witamina B2 – zwiększone zapotrzebowanie
Długotrwały stres jest czynnikiem wpływającym na zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2. Suplementację powinni rozważyć sportowcy, zwłaszcza dyscyplin siłowych. Stosowanie doustnej antykoncepcji jest również wskazaniem do dodatkowego podawania witaminy B2. Do grupy potrzebującej suplementacji należą osoby unikające nabiału i innych źródeł ryboflawiny, pacjenci poddawani dializowaniu, kobiety ciężarne cierpiące na nadczynność tarczycy, a także pacjenci biorący: ropromazynę, imipraminę, amitryptylinę i pochodne tych leków.
Witamina B2 – skutki niedoborów
Skutki niedoborów są trudne do zinterpretowania, bo są wspólne dla różnych dolegliwości. Mogą to być: zajady, zapalenie języka i warg, łuszcząca się skóra (szczególnie na płatkach nosa) będąca wynikiem zapalenia. Na skutek obniżenia przewodnictwa nerwowego możliwe są zaburzenia ze strony układu nerwowego – zawroty głowy, drżenie, bezsenność. Obniżona przyswajalność tłuszczów może też skutkować zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi.
Witamina B2 – najlepsze źródła
Najlepsze źródła witaminy B2 to: wątroba, nerki, mleko, jogurt, ser żółty, jaja, kiełki pszenne i pełne ziarna zbóż.
Radosław Lesz
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2020-03-30
Inne wpisy w tej kategorii
2024-10-15
Witaminy a nasze zdrowie
- Choroby
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
2024-08-22
Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów
2024-07-17
Miedź i jej rola w organizmie
2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru
2023-11-30
Jak sobie radzić z jesienną chandrą
2023-11-08