Trawa pszeniczna – zielone superfood
Pszenica zwyczajna (Triticum aestivum) obok ryżu i kukurydzy jest jednym z najczęściej konsumowanych zbóż na świecie, wytwarza się z niej mąkę, przeznaczoną do dalszej obróbki kulinarnej. Główne frakcje pszenicy to otręby, zarodek i bielmo. 90% procent suchej masy dojrzałego ziarna pszenicy zawiera skrobię, białka i polisacharydy. Otręby pszenne są głównym produktem ubocznym mielenia ziarna pszenicy podczas produkcji mąki. Pszenica jest dobrym źródłem energii, dostarcza węglowodanów, błonnika pokarmowego i innych pożytecznych składników odżywczych oraz fitochemicznych takich jak lipidy, aminokwasy, fenole, chlorofil, terpenoidy, enzymy, olej z zarodka pszenicy, żelazo, cynk, mangan, magnez, miedź, fosfor, selen, witaminy z grupy B, witaminy C, E czy prowitamina A.
Dodatkowo odkryto, że nie sama mąka czy otręby nadają się do spożycia, ale inne też, a mowa tu o kiełkach i o młodej trawie pszenicznej - produktach o wszechstronnych walorach prozdrowotnych.
Terapeutyczne właściwości trawy pszenicznej
Trawa pszeniczna to uznane "zielone superfood", jedno z najbogatszych źródeł cennego chlorofilu, na poziomie molekularnym zbliżonego do ludzkiej krwi. Chlorofil to naturalny, zielony pigment służący roślinom w procesie fotosyntezy, dzięki któremu mogą przekształcać energię słoneczną w niezbędne procesy biochemiczne. Trawa pszeniczna, bogata w chlorofil, oferuje człowiekowi wiele prozdrowotnych korzyści, wśród których można wyróżnić:
- wspomaga procesy detoksykacyjne
- chlorofil usprawnia usuwanie toksyn z organizmu, wiąże metale ciężkie, wydalając je poza ustrój, działa detoksykująco na wątrobę, wspomaga usuwanie toksyn z organizm;
- jako silny przeciwutleniacz ochrania komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma działanie ochronne przed promieniowaniem;
- neutralizuje i wydala poza ustrój związki o działaniu rakotwórczym;
- wspomaga pracę jelit - dzięki dużej zawartości błonnika poprawia trawienie, rozwalnia stolec i zapobiega zaparciom;
- pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała;
- poprawia stan skóry, przyspiesza regenerację oraz gojenie ran;
- wspiera układ krwionośny - ze względu na strukturę podobną do hemu, składnika hemoglobiny, chlorofil zawarty w młodych, kilkunastocentymetrowych pędach trawy pszenicznej, wspiera produkcję czerwonych krwinek, poprawiając zdolności krwi do transportowania tlenu. Parametry krwi ulegają poprawie – wzrasta liczba czerwonych krwinek;
- reguluje poziom cukru we krwi;
- optymalizuje pracę nerek, reguluje poziom ciśnienia tętniczego krwi;
- wspomaga układ odpornościowy – dzięki bogactwu witamin, minerałów i antyoksydantów trawa pszeniczna wspiera układ odpornościowy, pomagając chronić organizm przed chorobami;
- odwraca siwienie włosów – jest to udowodniony fakt. Trawa pszeniczna eliminuje przyczyny siwienia, jednak kluczem do sukcesu jest konsekwencja i regularność stosowania.
Czy trawa pszeniczna jest dobra dla osób nadwrażliwych na gluten?
Trawa pszeniczna jest bezpieczna dla osób na diecie bezglutenowej, pomimo tego, że pochodzi od pszenicy. Gluten jest białkiem występującym w ziarnach pszenicy, ale nie jest obecny w młodych liściach trawy pszenicznej. Gluten pojawia się dopiero w dojrzewających ziarnach pszenicy.
Trawa pszeniczna w do menu
Bardzo popularną postacią młodej trawy pszenicznej jest jej postać wysuszona i zmielona na proszek. Można ją spotkać jako pojedynczy produkt lub w połączeniu z innymi zliofilizowanymi „zielonkami”, takimi jak np. młody jęczmień czy algi. Proszek z młodej pszenicy jest wydajny i stosunkowo niedrogi, w porównaniu na przykład ze świeżo wyciśniętym sokiem z młodej trawki. Oczywiście, najlepszy będzie świeży sok z młodej trawy pszenicznej, jednak postać sproszkowana jest najprostszą alternatywą, która w dodatku i tak spełnia swoje zadania. Proszek można zmieszać z wodą lub dodać do zielonych koktajli i smoothie, dzięki czemu można łatwo włączyć ją do swojej diety.