Tatarak

Tatarak

Tatarak to roślina, którą można spotkać przy brzegach jezior, a także stawów. Od dawna była wykorzystywana w medycynie ludowej jako środek na różne dolegliwości. Stosowano ją również na poronienie oraz przy bólach zębów. Sprawdza się przy problemach z zasypianiem, pozytywnie wpływa na układ trawienny oraz wykazuje działanie antybakteryjne. Co jeszcze kryje w sobie tatarak?

Tatarak zwyczajny (Acorus calamus L.) jest byliną z rodziny tatarakowatych. Inne jej nazwy to: „tatarskie ziele”, „szuwar tatarski“, „kalmus“, „ajer“, a także „lepich“. Pochodzi z obszarów azjatyckich, a obecnie występuje również na terenach Ameryki Północnej, Ameryki Południowej, Afryki, Australii i Europy. Do rozwoju potrzebuje dużo światła oraz gleby piaszczystej i mulistej. Jest odporny na mrozy. Zasiedla tereny brzegowe jezior, rzek, stawów, szuwarów, moczarów, porasta rowy. W zielarstwie wykorzystuje się kłącze tataraku, które suszy się w niskich temperaturach, żeby roślina nie straciła swoich właściwości. Tatarak można spożywać, a także stosować jako przyprawę. Z jego kłącza wytwarza się herbatki, a także napoje alkoholowe: likiery i wódki. Wykorzystuje się go w ziołolecznictwie oraz kosmetyce. Stosuje się także jako środek na poprawę trawienia u zwierząt, a także odstraszający owady. Jest też surowcem, z którego w niektórych kulturach wyplata się kosze, pokrywa się nim dachy oraz garbuje skóry. Tatarak bywa również traktowany jako roślina ozdobna i w tym celu sadzi się go na brzegach akwenów wodnych.

Właściwości lecznicze tatarak zawdzięcza swoim składnikom

Kłącze tataraku jest bogatym źródłem olejku eterycznego, który działa przeciwzapalnie i poprawia trawienie. W jego skład wchodzą takie związki jak: akorenon, kalamen, beta-azaron, alfa-azaron, izoakoron, kariofilen, kadinen, kalakon, kalameol, kamfen, pinen oraz mircen. Zawiera również ważną dla utrzymania dobrego zdrowia witaminę C. Inne istotne składniki występujące w tej roślinie to: cholina, fruktoza, glikoza, kwas palmitynowy, linolenowy oraz arachidowy, a także garbniki, węglowodany w tym skrobia, gorycze, śluz i sole mineralne.

To warto wiedzieć

Z kłącza tataraku produkuje się mydło, które łagodzi dolegliwości skórne i bardzo dobrze oczyszcza włosy.

Olejek eteryczny pozyskiwany z tataraku niweluje dolegliwości mięśniowe

Olejek eteryczny pozyskiwany z kłącza tataraku pozytywnie wpływa na psychikę, dając ukojenie zmysłom dzięki wydzielanemu przyjemnemu aromatowi. Pozwala też na odprężenie, uspokojenie, a także łagodzi stres. Bardzo dobrze działa też na ciało. Wykazuje skuteczność przy występowaniu nerwobóli, bólów głowy oraz bolesności mięśni. Przyspiesza również krążenie, co wpływa na efektywniejszą regenerację komórek, dlatego doskonale sprawdza się przy masażu ciała. Olejek z tataraku można też stosować przy chorobach skórnych oraz przyjmować doustnie w formie płukanek. Pomaga na zapalenie jamy ustnej gardła i w infekcjach bakteryjnych.

Przepis na wywar z tataraku do płukania włosów

Kłącze tataraku w ilości dwóch łyżek stołowych należy zalać 400 mililitrami wody, a następnie gotować przez ok. 3 minuty. Po tym czasie wywar należy przecedzić i można już umyć nim włosy.

Tatarak wpływa na pobudzenie układu trawiennego

Substancje zawarte w kłączach tataraku wykazują właściwości wiatropędne. Łagodzą dolegliwości w przewodzie pokarmowym, w jelitach oraz likwidują stany zapalne. Warto je stosować przy występowaniu biegunki, zaparć, a także zgagi. Skutecznie poprawiają apetyt poprzez podsycenie produkcji soków żołądkowych. Tatarak wywołuje zwiększone wydzielanie organicznych związków chemicznych, które ochronnie działają na błonę śluzową żołądka.

Wyciąg z tataraku stosowany był już od wieków w medycynie ludowej jako środek na wiele dolegliwości

Wyciąg z kłącza tataraku dzięki zawartym w nim substancjom zwalcza stany zapalne. Pomaga przy wystąpieniu infekcji wirusowych, zapobiega przeziębieniu i innym chorobom np. gardła. Warto go stosować na oczyszczenie organizmu z toksyn, a także w przypadku wystąpienia obrzęków, gdyż działa moczopędnie. Zwiększa też wydzielanie żółci.
 
Użycie wyciągu z kłącza tataraku bezpośrednio na skórę pozwala pozbyć się łupieżu. Bywa też on pomocny przy zahamowaniu wypadania włosów. Kłącze tataraku wykazuje działanie przeciwbakteryjne, ściągające, a także przeciwgrzybicze. Może też obniżyć poziom ,,złego“ cholesterolu oraz pomaga przy kamicy nerkowej. W medycynie ludowej stosowano go jako lek na pasożyty układu pokarmowego, a także na te, które bytują na zewnątrz. Wyciąg z tej rośliny wcierany w skórę pomaga przy reumatyzmie.

Kłącze tataraku pomaga na ukojenie nerwów

Substancje zawarte w kłączu tataraku działają uspokajająco. Dobrze sprawdzą się u osób, które mają stresującą pracę i zmagają się z wyczerpaniem nerwowym. Wyciąg z tatarskiego ziela pomaga w przypadku wystąpienia szoku, silnego wzburzenia, nadmiernych zachowań emocjonalnych czy też gwałtownej huśtawki nastrojów. Warto go stosować przy problemach z zasypianiem, gdyż pozwala na wyciszenie i odprężenie psychiczne.

To warto wiedzieć

Do stosowania tataraku należy podejść z rozwagą. Zbyt duże ilości mogą wywołać działanie toksyczne. Nie należy podawać tej rośliny kobietom będącym w ciąży oraz karmiącym piersią, a także małym dzieciom.

Inne prozdrowotne właściwości tataraku

  • Dzięki właściwościom rozkurczającym sprawdza się jako środek łagodzący dolegliwości pojawiające się u kobiet w czasie bolesnych miesiączek.
  • Wspomaga leczenie chorób wątroby dzięki zwiększonemu wydzielaniu żółci i oczyszczaniu organizmu z toksycznych substancji.
  • Wyciąg z kłącza tataraku można stosować przy zaburzeniach funkcjonowania nerek.
  • Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie usytuowane w przewodzie pokarmowym.
  • Wyciąg z tataraku doskonale sprawdza się przy cerze trądzikowej.
  • Włosy regularnie myte wywarem z ziela tatarskiego są zdrowsze, lśniące, bardziej puszyste, niełamliwe i charakteryzują się lepszym wyglądem.
  • Tatarak wydziela przyjemny i rześki aromat, dlatego jest wykorzystywany przy produkcji perfum i odświeżaczy zapachowych. 

Inne wpisy w tej kategorii

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej