Tarnina

Tarnina

Tarnina jest rośliną, która pomaga na wiele dolegliwości. Swoje wysokie miejsce w lecznictwie naturalnym zajmuje dzięki bogatemu składowi organicznych związków chemicznych, takich jak flawonoidy i witaminy, które posiadają wiele prozdrowotnych funkcji. 

Z kwiatów tej rośliny tworzy się wywary mające właściwości moczopędne, a także przeczyszczające. Natomiast kuliste i granatowoczarne owoce warto spożywać w stanach zapalnych, infekcjach i przy biegunce. Jakie jeszcze korzyści dla poprawy ludzkiego zdrowia daje systematyczne stosowanie tarniny?

Tarnina, czyli śliwa lub tarka (Prunus spinosa L.) jest gatunkiem krzewu należącym do rodziny różowatych. Ta miododajna roślina daje owoce o lekko gorzkim i kwaśnym smaku. Jego intensywność maleje pod wpływem działania niskich temperatur. Występuje w Europie, na północnych obszarach Afryki oraz na zachodzie kontynentu azjatyckiego. Upodobała sobie klimat umiarkowany i rośnie na terenach dobrze nasłonecznionych, obok pól na miedzach, zboczach górskich, a także na leśnych obrzeżach. Może bytować na glebach kamienistych, gliniastych oraz piaszczystych i charakteryzuje się odpornością na wysokie oraz niskie temperatury. Wykazuje się łatwością krzyżowania z innymi gatunkami, czego owocem jest powstanie tzw. śliwy domowej. Drewno tarniny o mocnej i twardej strukturze wykorzystuje się do wytwarzania lasek, a także przy budowie tężni solankowych, a soki bywają używane w przemyśle włókienniczym do zabarwiania tkanin. Zwierzyna i ptactwo na swoje miejsce bytowania często wybiera gęste zarośla tworzone przez krzewy tej rośliny.  Z owoców tarniny wytwarza się: dżemy, nalewki, soki, wywary oraz syropy.  

Składniki występujące w owocach tarniny redukują ryzyko stanów zapalnych 

Owoce tarniny w swoim składzie zawierają barwniki polifenolowe, które są substancjami o działaniu przeciwutleniającym. Na wzmocnienie układu immunologicznego duży wpływ ma witamina C, a występują także prowitamina A oraz witamina E. Wśród minerałów warto wymienić: potas, fosfor, magnez, wapń, a także siarkę. O kolorze owoców tarniny decydują flawonoidy, które są doskonałymi antyoksydantami. W składzie rośliny znajdują się również: pektyny, cukry, garbniki, fitosterole oraz kwasy organiczne. 

Owoce tarniny wspomagają układ trawienny 

W medycynie naturalnej owoce tarniny są zalecane do spożycia na złagodzenie objawów biegunki. Jednak można je stosować także profilaktycznie jako środek przeciwdziałający tej dolegliwości. Działania ochronne wykazują garbniki, czyli taniny, które w jelitach niwelują szkodliwe działanie substancji odpowiedzialnych za wywołanie rozwolnienia. Hamują rozwój bakterii i stanów zapalnych. Owoce tarniny to naturalny preparat wspomagający leczenie nieżytu jelit oraz żołądka. Warto go stosować na lepsze trawienie oraz przy zaburzeniach funkcjonowania procesów układu pokarmowego.

Tarnina poprawia nastrój i samopoczucie

Tarnina nie tylko wspomaga fizycznie. Wywary z kwiatów tej rośliny stosuje się także jako środek na uspokojenie. Redukują poziom stresu i łagodzą objawy wyczerpania na tle nerwowym. Są także skuteczne przy problemach z zasypianiem i niespokojnym snem. Warto, żeby przyjmowały je osoby wykazujące zmęczenie psychiczne i poddające się wzmożonej pracy umysłowej.

Sok z owoców tarniny pomaga przy wielu schorzeniach i chorobach, a także poprawia funkcjonowanie narządów wewnętrznych

Sok z owoców tarniny jest doskonałym środkiem leczniczym o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Pozwala na złagodzenie objawów kamicy nerkowej i żółtaczki. Niweluje także skutki chorób reumatycznych. 

Sok z owoców tarniny wpływa na uregulowanie procesów trawiennych i zapobiega biegunce. Hamuje zapalenie jamy śluzowej gardła i migdałków podniebiennych. Można go zastosować jako płukankę na bolące gardło, co łagodzi objawy i przyspiesza wyzdrowienie. Owoce tarniny wykazują skuteczność przy dolegliwościach i stanach zapalnych zaburzających prawidłowe funkcjonowanie dróg moczowych. Specjaliści zalecają ich stosowanie w leczeniu kamicy moczowej. 

Owoce tarniny wspomagają pracę serca i zapobiegają jego chorobom

Systematyczne spożywanie owoców tarniny oraz picie soku wytworzonego z tej rośliny wpływa na obniżenie poziomu ,,złego” cholesterolu. Dzięki temu w krwiobiegu nie dochodzi do zakrzepów, a ryzyko wystąpienia miażdżycy również zostaje zminimalizowane. Właściwości tej rośliny polegają również na zmniejszaniu przepuszczalności naczyń krwionośnych. Substancje zawarte w owocach tarniny regulują poziom ciśnienia we krwi, powodując jego obniżenie. Wpływają także na lepszą pracę serca, co hamuje rozwój jego chorób, zawałów i zaburzeń w funkcjonowaniu. Zapobiegają też wystąpieniu choroby Parkinsona oraz Alzheimera. 

To należy zapamiętać!

Doskonałe efekty zdrowotne przynosi picie herbatek z suszonych owoców tarniny. Wypijanie codziennie ok. 250 ml takiego napoju przynosi ulgę osobom zmagającym się ze schorzeniami pęcherza moczowego i chorobami nerek. Świetnie też sprawdza się jako płukanka przy zapaleniu dziąseł.  

Owoce tarniny podnoszą odporność organizmu

Witamina C wchodząca w skład owoców tarniny nie tylko wpływa na zapobieganie przeziębieniom i infekcjom. Pomaga także w szybszym zwalczaniu chorób takich jak grypa, czy angina. Jako przeciwutleniacz niszczy zbyt dużą ilość wolnych rodników, co zapobiega wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, a organizm sprawniej funkcjonuje. 

Flawonoidy również podnoszą jakość układu immunologicznego poprzez swoje właściwości przeciwzapalne. Owoce tarniny wykazują dużą skuteczność w leczeniu przeziębień takich narządów jak pęcherz i nerki. Do zalet tej rośliny należy również usuwanie toksyn z organizmu, dzięki czemu jest on mniej podatny na zachorowania.

Przepis na sok z owoców tarniny

Należy przygotować dowolną ilość owoców tarniny wg własnego zapotrzebowania. Następnie trzeba zalać je wrzącą wodą i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na całą dobę. Po tym czasie owoce odcedzamy, znów gotujemy wodę i ponownie zalewamy je wrzątkiem, a później po raz kolejny odstawiamy na 24 godziny. Te czynności należy powtórzyć sześciokrotnie, aż sok osiągnie ciemny kolor. Po ostatnim zagotowaniu gorący napój przelewamy do mniejszych słoików lub butelek.  

Przepis na nalewkę z owoców tarniny

Do przygotowania nalewki potrzebne będzie ok. 50 g suszonych owoców tarniny. Po wsypaniu ich do naczynia należy zalać je 400 ml spirytusu i taką samą ilością wódki. Następnie całość trzeba odstawić w ciemne oraz ciepłe miejsce na okres od miesiąca do 6 tygodni. Co 2–3 dni zaleca się potrząsać naczyniem, żeby składniki były dokładnie wymieszane. Po całym cyklu do roztworu należy dodać miód do smaku. Następnie tak przygotowaną nalewkę można rozlać do mniejszych pojemniczków np. butelek lub słoików. Teraz zaczyna się czas leżakowania napoju przez okres kilku tygodni.  

To warto wiedzieć

Przy zbiorze owoców należy uważać na wyrastające z gałęzi krzewów ciernie. Dochodzą one do 6 cm długości. Z łatwością wbijają się w skórę, a ich fragmenty są trudne do usunięcia. Powodują stany zapalne i czasami wymagane jest wykonanie zabiegu chirurgicznego, by je usunąć z tkanek.