- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2021-12-29
Szczodrak krokoszowaty – bylina z dalekiej Syberii i… zioło Dżyngis-chana
Szczodrak krokoszowaty to roślina od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej przez tubylców zamieszkujących obszary południowo-środkowej Syberii. Spożywano ją dla wzrostu sił fizycznych i psychicznych, a także na poprawę wyglądu skóry. Doskonale sprawdza się przy infekcjach wirusowych i bakteryjnych, gdyż ma działanie przeciwzapalne.
Szczodrak krokoszowaty (Rhaponticum carthamoides) występujący też pod nazwą „leuzea krokoszowata” jest byliną wieloletnią należącą do rodziny astrowatych. Nazywa się ją także „korzeniem marala“ (od nazwy jelenia, który w okresie godowym chętnie się nią żywi) oraz „rośliną życia“. Pochodzi z obszarów południowo-środkowej Syberii, gdzie rośnie dziko w bardzo trudnych warunkach. Jest uprawiana w wielu miejscach na świecie. Szczodrak krokoszowaty wydaje owoce w formie niełupki. Jego korzeń jest zgrubiały i wydziela charakterystyczną żywiczną woń. Bylina od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie oraz jako pasza w postaci kiszonek dla zwierząt hodowlanych.
Szczodrak krokoszowaty swoje właściwości lecznicze zawdzięcza wielu cennym składnikom
Roślina będąca bohaterem artykułu zawiera witaminę C. Jest też źródłem ekdysteroidów takich jak ekdysteron oraz inokosteron. W składzie byliny występują również: garbniki, alkaloidy, karoten, a także szczawian wapnia. Poza tym: olejek eteryczny, flawonoidy, żywica oraz inulina.
Szczodrak krokoszowaty jest bogatym źródłem adaptogenów
Szczodrak krokoszowaty zawiera substancje, które poprawiają zdrowie, a także wspomagają leczenie w przypadku zachorowań. Do takich związków należą ekdysteroidy. Wpływają one na adaptację organizmu (stąd określenie adaptogeny) do znoszenia sytuacji stresowych. Pozwalają także na samoregulację wielu różnych procesów biologicznych, mimo wielu różnych zmian, które zachodzą w środowisku zewnętrznym (np. zmienna temperatura powietrza). Charakteryzują się również brakiem szkodliwego oddziaływania na organizm.
Adaptogeny doskonale sprawdzają się przy utracie energii, barku sił i zmęczeniu. Spożywanie ich regeneruje ciało po wysiłku fizycznym przynosząc szybkie efekty w postaci napływu nowych sił i pobudzenia. Jest także doskonałym rozwiązaniem w przypadku osób cierpiących na bezsenność.
Szczodrak krokoszowaty dodaje energii
Tubylcy zamieszkujący rejony Syberii, gdzie rośnie szczodrak krokoszowaty, już dawno zauważyli, że jelenie marala spędzają wiele czasu na poszukiwaniu korzenia tej rośliny, a następnie wykopują go z ziemi. Dzieje się tak w okresie godowym tych zwierząt. Spożywanie ziela wpływa na zwiększenie ich sił witalnych i większej chęci do miłosnych podbojów. Rdzenni mieszkańcy obszarów, na których rośnie szczodrak krokoszowaty, twierdzą, że pozwala on człowiekowi dłużej być młodym, sprawnym i mieć więcej energii do codziennego działania, a także, że potrafi wyleczyć z wielu chorób.
Zawarte w roślinie ekdysteroidy poprawiają wydolność organizmu, a także przyspieszają regenerację po treningu i wysiłku. Dlatego też polecane są do spożycia sportowcom oraz osobom pracującym ciężko fizycznie oraz umysłowo. Związki te zwiększają również przyrost masy mięśniowej i wzmacniają mięśnie. Są skuteczne w leczeniu impotencji, gdyż powodują przypływ sił witalnych i podniesienie poziomu libido. Z wyciągów z korzenia szczodraka krokoszowatego korzystał sam założyciel imperium mongolskiego Dżyngis-chan – nazywał napoje tworzone na bazie tej rośliny „boskimi miksturami”.
Szczodrak krokoszowaty korzystnie wpływa na poprawę samopoczucia psychicznego
Zawarte w szczodraku krokoszowatym substancje stymulują działanie układu nerwowego. Po jego spożyciu człowiek czuje się wypoczęty i ma więcej sił do działania. Mózg zaczyna lepiej funkcjonować. Poprawia się humor, podnosi się komfort psychiczny, a nastrój jest dużo lepszy. Spożywanie ziela zaleca się osobom, które narażone są na sytuacje stresowe i będące w stałym napięciu nerwowym. Szczodrak krokoszowaty wpływa na uspokojenie, łagodzi nerwy i pozwala na wyciszenie. Stosowany jest również w stanach depresyjnych oraz nerwicach.
Szczodrak krokoszowaty pomaga podołać zadaniom dnia codziennego
Chcąc poprawić jakość życia, przedłużyć sobie młodość i podnieść komfort funkcjonowania organizmu, warto spożywać wywary na bazie szczodraka krokoszowatego. Dzięki temu będzie można zapobiec rozwojowi chorób i uniknąć stanów zapalnych, gdyż zawarte w tej roślinie substancje zwiększą odporność organizmu i zabezpieczą przed infekcjami. Wpływają również na zahamowanie procesów starzenia się komórek i degradacji tkanek. Spożywanie szczodraka krokoszowatego jest dobrym pomysłem w przypadku powrotu do zdrowia po przebytej chorobie, kontuzji, urazie, a także zabiegach i operacjach osłabiających organizm. Ziele to wpływa też na pobudzenie metabolizmu.
Jakimi jeszcze właściwościami wykazuje się szczodrak krokoszowaty?
- Wpływa na ustabilizowanie poziomu glukozy we krwi.
- Pozwala na prawidłowy rytm pracy serca.
- Stymuluje metabolizm białka.
- Poprawia pamięć.
- Przyspiesza regenerację tkanek.
- Spożywanie szczodraka krokoszowatego pozwala na usunięcie z organizmu szkodliwych substancji, w tym metali ciężkich.
- Wykazuje działanie antyoksydacyjne.
- Obniża stężenie ,,złego” cholesterolu we krwi.
- Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne.
- Niweluje stan apatii.
- Poprawia krążenie.
- Hamuje objawy i reakcje alergiczne.
- Wzmacnia funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Wykazuje skuteczność w leczeniu chorób wątroby, śledziony, a także trzustki.
- Wpływa na jasność umysłu i lepsze myślenie.
- Przyspiesza gojenie ran.
- Wspiera funkcjonowanie układu trawiennego.
- Korzystnie działa na skórę, poprawia jej wygląd i hamuje rozwój stanów zapalnych skóry.
- Jest zalecany dla astmatyków.
- Szczodrak krokoszowaty pomaga wpłynąć na uregulowanie cyklu miesiączkowego u kobiet.
- Chroni komórki kory mózgowej przed uszkodzeniem.
- Wspomaga odchudzanie, wpływając na zmniejszenie tkanki tłuszczowej.
- Stasowany w leczeniu osób zmagających się z chorobą alkoholową.
Napar na wzmocnienie z korzenia szczodraka krokoszowatego
Korzeń rośliny najpierw należy rozdrobnić lub rozgnieść. Następnie jedną łyżeczkę szczodraka krokoszowatego trzeba zalać jednym litrem wody i gotować ok. 10 minut. Po tym czasie całość odstawić, żeby uzyskać dobrze naciągniętą esencję roztworu. Napój po pół godzinie nadaje się już do picia. Napar należy spożywać 2 razy dziennie w ilości ok. 250 mililitrów (najlepiej przed posiłkiem).
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2021-12-29
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-12-11
Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia
2024-11-28
Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-21
Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego
2024-11-20