Fitoimunat – syberyjska formuła na odporność

Fitoimunat – syberyjska formuła na odporność

Opracowali go specjaliści firmy BIOMENAT  we współpracy z zaprzyjaźnionymi zagranicznymi instytutami medycyny naturalnej. Produkt jest wytwarzany na bazie wieloletnich prac badawczych współpracujących z nami instytutów medycyny naturalnej na świecie. Wysoką efektywność preparatu udało się uzyskać dzięki wykorzystaniu naturalnej synergii zastosowanych składników i ich szerokiemu spektrum działania.


Choroby zakaźne są znane ludzkości od czasów starożytnych, a najefektywniejszą metodą obrony przed nimi był i jest nasz sprawnie działający system odpornościowy. Niestety współczesność to przede wszystkim spożywanie dużych ilości wysoko przetworzonej żywności, życie w ciągłym stresie, oddychanie mocno zanieczyszczonym powietrzem, sztucznie zmagnetyzowane środowisko i wszechobecna usprawniająca nam życie (ale bardzo szkodząca) chemia. Powoduje to mimowolne obniżanie naszej naturalnej odporności, a w konsekwencji – niską odporność na infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. Potęguje się również niebezpieczeństwo (przez zakwaszony organizm oraz występowanie wolnych rodników) zapadania na choroby nowotworowe. Infekcje dróg oddechowych są najpopularniejszymi chorobami masowymi. Częste infekcje dróg oddechowych przyczyniają się do powstawania przewlekłych patologii oskrzelowo-płucnych, zapalenia zatok, zapalenia migdałków, zapalenia ucha środkowego, sprzyjają powstawaniu patologii alergicznych i zaburzeń stanu psychoruchowego, fizycznego i niestety coraz częściej – psychicznego. Nowy suplement Fitoimunat firmy Biomenat jest drogą do wspomagania organizmu człowieka w trudnej walce o dobrostan egzystencji organizmu. Jego aktywność biologiczna wynika ze starannie dobranych najwyższej jakości składników i wykorzystaniu wzajemnej ich bardzo wysokiej synergii. W skład suplementu wchodzą: ekstrakt z korzenia lukrecji, ekstrakt z jeżówki, ekstrakt z dzikiej róży, witamina B12, rutyna, siarczan cynku, selenin sodu, błonnik akacjowy.


Ekstrakt z korzenia lukrecji – saponiny, glicerydyna, flawonoidy, mono- i disacharydy, żywice, kumaryny, alkaloidy, olejek eteryczny i kwasy organiczne zawarte w wyciągu z korzenia lukrecji mają działanie otaczające, przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Glycyrrhizin i saponiny zwiększają funkcję wydzielniczą nabłonka dróg oddechowych, zmieniają właściwości powierzchniowo czynne surfaktantu płucnego i wykazują stymulujący wpływ na funkcję rzęsek nabłonka. Pod wpływem substancji czynnych lukrecji plwocina jest rozcieńczana, a jej wydalanie ułatwione dzięki kaszlowi. Działanie odkażające układu oddechowego jest wzmacniane przez właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Detoksykujące właściwości lukrecji przejawiają się we wszelkich chorobach zakaźnych, ponieważ każdej infekcji towarzyszy zatrucie.


Ekstrakt z jeżówki – kompleks biologicznie aktywnych substancji wyciągu z jeżówki zawiera bioflawanoid (rutozyd), pochodne kwasu kofeinowego (echinacyna, arabinoza, betaina, echinocen B, echinakozydy, echinolon), polisacharydy (a szczególnie inulinę), kwas glukuronowy i fitosterole. Stymuluje on wytwarzanie interferonu, mając właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i immunostymulujące. Z kolei dzięki właściwościom antybiotycznym jest niespecyficznym aktywatorem układu odpornościowego, zwiększa aktywność limfocytów i makrofagów. Zalecany jako środek do profilaktyki zakaźnych i zapalnych procesów, przewlekłych chorób dróg oddechowych, grypy, zapalenia zatok, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, opryszczek oraz do przyspieszania gojenia się ran i owrzodzeń. Ponadto ekstrakt z jeżówki ma bardzo pozytywny wpływ na regenerację organizmu po napromieniowaniu i chemioterapii.


Ekstrakt z dzikiej róży – owoce dzikiej róży zawierają: kwas askorbinowy, karoten, witaminy B1, B2, K, P, PP; cukier, pektyny, kwasy organiczne, flawonoidy, sole potasowe, mangan, żelazo, wapń i fosfor. Główną substancją czynną jest kwas askorbinowy, który połączony z aktywnością biologiczną innych składników dzikiej róży (a szczególnie z rutyną) zapewnia jego maksymalne wchłanianie przez organizm ludzki. Owoce dzikiej róży znacznie zwiększają procesy redoksu w organizmie, aktywują szereg układów enzymatycznych, wzmacniają syntezę hormonów, stymulują odporność organizmu na zakażenia i inne szkodliwe czynniki, zwiększają regenerację tkanek, mają korzystny wpływ na metabolizm oraz przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych. Zalecany jest do skompensowania niedoboru witaminy C i utrzymywania właściwych funkcji układu odpornościowego – zwłaszcza przy grypie i infekcjach dróg oddechowych, anemii oraz zaburzeniach metabolicznych, przy osłabieniu i zmęczeniu po stanach chorobowych oraz w kompleksowym leczeniu przewlekłych i ostrych chorób zakaźnych. Sole magnezowe obficie występujące w dzikiej róży zapewniają żółciopędny efekt, który ułatwia usuwanie cholesterolu z organizmu. Witamina C zawarta w dzikiej róży bierze udział w wielu typach reakcji redoks w organizmie. Główną właściwością kwasu askorbinowego są jego właściwości przeciwutleniające, które powodują hamowanie peroksydacji lipidów, białek i innych składników komórki oraz ich ochronę przed uszkodzeniem. Związane jest z tym działanie stabilizujące błonę komórkową przez witaminę C i jej działanie immunomodulujące. Witamina C jest w stanie gromadzić się w białych krwinkach, zwiększając ich aktywność fagocytarną. Właśnie dlatego witamina C wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe, a nawet przeciwwirusowe, szczególnie w przypadku grypy i innych chorób zakaźnych, gdy jej poziom we krwi jest właściwy. Jest ona jednym z najważniejszych czynników w tworzeniu się kolagenu, tworzeniu włókien kolagenowych naczyń krwionośnych, skóry, soczewki oka, tkanki kostnej i zębów. Stąd kapilarny efekt witaminy C i jej stabilizujący wpływ na tkankę łączną ściany naczyniowej oraz innych struktur ciała. Normalizując przepuszczalność ściany naczyń, witamina C wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne w kapilaroterapii o różnej etiologii. Witamina C jest stosowana w celach profilaktycznych i terapeutycznych w przypadku niedoboru witamin, w skazach krwotocznych, w chorobach zakaźnych i zatruciach, przy pracach wymagających stresu fizycznego, psychicznego i emocjonalnego.


Witamina B12 (cyjanokobalamina) – zapewnia procesy krwiotwórcze, syntezę hemoglobiny. Jest również zaangażowana w wiele ważnych reakcji przemiany substancji (wymiany aminokwasów, stymuluje tworzenie kwasu rybonukleinowego – RNA, hamuje nadmierne osadzanie się tłuszczu w wątrobie, sprzyjając zmniejszeniu poziomu cholesterolu we krwi i eliminacji go z naczyń krwionośnych, wspiera metabolizm węglowodanów). Uczestniczy w tworzeniu krwinek białych i płytek krwi. Zapewnia immunomodulujący, antymiażdżycowy i nootropowy efekt w organizmie.


Cynk – pierwiastek śladowy zawarty w strukturze aktywnego centrum kilkuset enzymów metalowych. Jest niezbędny do funkcjonowania polimerazy DNA i RNA, które kontrolują procesy przekazywania informacji dziedzicznej i biosyntezy białek, a tym samym – procesy naprawcze w organizmie. To także składnik enzymu kluczowej reakcji biosyntezy hemu, który jest częścią struktury hemoglobiny, cytochromów łańcuchów oddechowych mitochondriów, cytochromu P-450, katalazy i mieloperoksydazy. Cynk wchodzi w skład kluczowego enzymu przeciwutleniającego – dysmutazy nadtlenkowej (Zn, Cu) – i indukuje biosyntezę białek chroniących komórki – metalotioneiny, dzięki czemu cynk jest przeciwutleniaczem o działaniu naprawczym. Cynk jest niezbędny do funkcjonowania grasicy i normalnego stanu układu odpornościowego organizmu. Będąc dodatkowo składnikiem białka transportującego retinol, cynk wraz z witaminą C zapobiega występowaniu niedoborów odporności, stymulując syntezę przeciwciał i wywierając działanie przeciwwirusowe. 


Rutyna – stymuluje oddychanie tkanek, ma właściwości przeciwdziałające niedotlenieniu, normalizuje i utrzymuje strukturę, elastyczność i przepuszczalność naczyń krwionośnych, wykazuje działanie przeciwzapalne, zmniejszające przekrwienie oraz łagodne działanie przeciwskurczowe.


Selen – ma właściwości przeciwutleniające i chroniące przed promieniowaniem, stymuluje tworzenie przeciwciał, a tym samym zwiększa siły odpornościowe organizmu. Selen jest częścią jednego z najważniejszych enzymów przeciwutleniających – zależnej od tego pierwiastka peroksydazy glutationowej, która chroni komórki przed gromadzeniem się produktów peroksydacji. Selen wykazuje działanie antymutagenne, antyteratogenne, radioprotekcyjne, stymuluje obronę antytoksyczną, normalizuje metabolizm kwasów nukleinowych i białek, poprawia funkcje rozrodcze, normalizuje metabolizm eikozanoidów (prostaglandyn, prostacyklin, leukotrienów), reguluje pracę tarczycy i trzustki.


Błonnik akacjowy – znany z krajów afrykańskich, gdzie używa się go od stuleci do utrzymania zdrowych jelit oraz odpowiedniej flory bakteryjnej. W dużej mierze z powodu dostarczania odpowiedniej dawki błonnika akacjowego mieszkańcy krajów afrykańskich utrzymują swój układ pokarmowy w bardzo dobrej kondycji, zaś zachorowalność na choroby układu pokarmowego jest do 40 proc. mniejsze niż u mieszkańców krajów europejskich.

Inne wpisy w tej kategorii

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

2024-10-01

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

Co takiego robią kwasy omega-3, że można je wręcz nazywać „kluczem do długowieczności”? Dowiedz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Jesień bez przeziębień - Jak wzmocnić organizm?

2024-09-10

Jesień bez przeziębień - Jak wzmocnić organizm?

Jesień najczęściej kojarzy się wszystkim z często występującymi infekcjami sezonowymi. Pociąganie nosem, kaszel, kichanie, bóle gardła wielu ludziom towarzyszą na co dzień. Z czego to wynika?

Czytaj dalej

Popularne diety w zapobieganiu nowotworom

2024-08-27

Popularne diety w zapobieganiu nowotworom

Odpowiednia dieta może zarówno działać profilaktycznie wobec rozwoju nowotworu, jak i spowalniać postęp choroby. Sprawdź, które diety są najlepsze jeżeli chodzi o działanie przeciwrakowe.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

2024-08-20

Najskuteczniejsze zioła o właściwościach przeciwzapalnych

"Cichy" stan zapalny rozwija się powoli, aż dochodzi do rozwoju bardziej złożonych dolegliwości. Dowiedz się, jak zapobiegać i redukować przewlekły stan zapalny?

Czytaj dalej