Suramina – tajna broń na wszelkie wirusy i patogeny

Suramina – tajna broń na wszelkie wirusy i patogeny

Suramina jest związkiem chemicznym o ponad 100-letniej tradycji popularnie stosowanym w medycynie podróży. W krajach tropikalnych i subtropikalnych dożylne zastrzyki z suraminą podaje się przy chorobie pasożytniczej o nazwie trypanosomoza afrykańska (inaczej: śpiączka afrykańska) przenoszonej na człowieka i zwierzęta przez muchy tse-tse.

Suramina jest lekiem z wyboru stosowanym w przypadku śpiączki bez zajęcia ośrodkowego układu nerwowego. Suramina została odkryta w 1916 roku i znajduje się na Liście Leków Podstawowych Światowej Organizacji Zdrowia wśród najbezpieczniejszych i najskuteczniejszych leków wykorzystywanych w systemie opieki zdrowotnej.


Suramina po raz pierwszy została wyizolowana przez chemików z laboratoriów koncernu Bayer, który to koncern ze względów handlowych i strategicznych przez dłuższy czas utrzymywał w ścisłej tajemnicy chemiczny skład struktury tego związku. Obecnie lek jest nadal sprzedawany przez firmę Bayer pod marką Germanin.


Sama zaś suramina (podobnie jak amantadyna) została na nowo „wygrzebana” na światło dzienne w związku z modnym ostatnio wirusem. Związek jest skutecznym remedium na różnego typu pasożyty i wirusy, i nie jest to żadna zaskakująca informacja, jeśli się zna źródło suraminy. Otóż suramina to związek pochodny z olejków eterycznych igieł sosny. Tak oto pilnie strzeżony sekret został bezpardonowo ujawniony.


Ekstrakty z igieł młodych pędów sosny można suplementować na różne sposoby, w formie: herbatki, soli, syropu czy oleju. W naszym sklepie dostępna jest fermentowana suramina z igieł młodych pędów sosny wzbogacona dodatkowo sokami z: mięty pieprzowej, babki lancetowatej i czereśni. W składzie znajduje się również miód akacjowy i lipowy. Towarzystwo pozostałych surowców zielarskich poprawia synergię preparatu. I tak powlekające działanie babki lancetowatej działa ochronnie na płuca i oskrzela, wzmacniając ich wydolność, a z kolei miód łagodzi ostry smak igieł sosnowych.


Suramina szczególnie polecana jest w okresach obniżonej odporności, w porze jesienno-zimowej, która sprzyja rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowych. Wielka moc tkwi w igłach sosnowych. Mają one wiele właściwości prozdrowotnych, z których wyróżnić można działanie: przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wykrztuśne, odkażające i rozkurczowe. Właściwości te wzmocnią również odporność, jak również pomogą złagodzić wiele objawów związanych z chorobami układu oddechowego. Zimne dni przed nami, zadbajmy więc o naszą odporność już teraz.



Opracowała Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej