- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-08-09
Odżywcza soczewica czerwona
Soczewicę znano już w czasach neolitu, a w późniejszych epokach stanowiła jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wzmianki o niej znajdziemy w Biblii. Jednym z jej rodzajów jest soczewica czerwona. To roślina zawierająca wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na duża zawartość białka doceniana jest przez osoby niespożywające mięsa. Jest niskokaloryczna i korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu.
Soczewica czerwona jest jednym z rodzajów soczewicy jadalnej (Lens culinaris Medik.). To jednoroczna lub dwuletnia roślina strączkowa należąca do rodziny bobowatych. Naturalnie występuje w Grecji, a także w niektórych rejonach Azji. Uprawia się ją w wielu krajach świata. Ma rozgałęziającą się łodygę, liście tworzące pary i niebieskie, niewielkie kwiaty oraz owoce w kształcie strąków. Nasiona są płaskie. Może rosnąć na różnym podłożu, jednak nie lubi terenów podmokłych i o kwaśnym odczynie. Najlepiej rozwija się na glebach o sporej przepuszczalności i o małej wilgotności. Wytrzymuje temperaturę do -6⁰ C.
Soczewica po ugotowaniu może być spożywana na wiele sposobów. Występuje jako składnik sosów, gulaszów oraz zup. Z nasion robi się pasztety, farsz do naleśników, cukinii, czy też pierogów. Robi się z niej mąkę i produkuje również na paszę dla zwierząt.
Składniki soczewicy czerwonej
Soczewica jest bogatym źródłem białka. Posiada też węglowodany oraz tłuszcze. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz K. W jej składzie znajdują się makroelementy: fosfor, wapń, potas, sód, magnez oraz mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan i selen. Roślina posiada też spore ilości błonnika pokarmowego.
Spożywanie soczewicy czerwonej jest dobrą metodą na pozbycie się zbędnych kilogramów
Soczewica czerwona bardzo dobrze się przyswaja i zawiera małą liczbę kalorii. W 100 g surowej rośliny jest tylko 341 kcal, a po ugotowaniu ta liczba spada do ponad 100. Poza tym w jej składzie znajduje się błonnik pokarmowy, który ułatwia procesy trawienne. Usuwa zbędne produkty przemiany materii z organizmu i zapobiega problemom żołądkowym. Wpływa też na poprawę perystaltyki jelit. Razem z białkiem zapewnia uczucie sytości, co powoduje brak chęci na podjadanie między posiłkami. Jej nasiona bardzo szybko się gotują, co przyspiesza proces przygotowywania potraw z soczewicą.
Soczewica czerwona to skarbnica składników mineralnych
Soczewica czerwona ma spory zasób cennych biopierwiastków, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawiają, że poprawia się samopoczucie zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej.
Żelazo – wchodzi w skład hemoglobiny. Dzięki niej wszystkie komórki ludzkiego ciała są odpowiednio natlenione. To powoduje, że mięśnie są silne i mogą wykonywać pracę nawet przez wiele godzin. Dlatego sportowcy dbają o odpowiedni poziom tego mikroelementu. Ma on też wpływ na tworzenie się DNA i odpowiada za prawidłowy rozwój płodu.
Wapń – jest bardzo ważnym elementem tkanki łącznej. To od niego zależy kondycja, struktura i jakość zębów oraz kości. Wpływa na właściwy poziom układu nerwowego, a także odpowiada za funkcjonowanie niektórych hormonów. Od jego stężenia zależą skurcze serca oraz krzepliwość krwi.
Potas – to elektrolit, którego zadaniem jest utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych. Pełni kluczową rolę w pracy serca, a także ma znaczenie dla prawidłowej masy mięśniowej. Jego niedobór powoduje brak siły, odczuwanie zmęczenia i gorsze samopoczucie. Skutkuje również osłabieniem mięśni gładkich.
Fosfor – to pierwiastek, który razem z wapniem pełni ważną funkcję w tworzeniu struktury zarówno kości, jak też zębów. Przede wszystkim odpowiada za ich mineralizację. Jest istotnym elementem wpływającym na poziom energetyczny organizmu. Bierze udział w procesie przemiany materii. Jego brak może skutkować: zachwianiem równowagi kwasowo-zasadowej, ogólnym osłabieniem, bólami mięśni, chorobami kości, uczuciem drętwienia, a także nudnościami i wymiotami. Organizm traci też odporność, co może prowadzić do różnego rodzaju infekcji i zakażeń.
Magnez – określany jako „pierwiastek życia“. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jego układów i procesów w nim zachodzących. Ma swój udział w budowaniu struktury kości oraz zębów. Korzystnie działa na układ trawienny, a także
sercowo-naczyniowy, zapobiegając np. zawałowi serca oraz nadciśnieniu tętniczemu. Odpowiada za właściwą pracę tarczycy, wpływa na lepszą odporność organizmu i przyspiesza leczenie po urazach i kontuzjach. Ten biopierwiastek dobrze działa na mózg. Wpływa na umysł, zwiększając możliwości zapamiętywania, a także myślenia. Może minimalizować ryzyko wystąpienia depresji. Pozwala na łagodniejszy przebieg i zmniejszenie dolegliwości u kobiet przed i w trakcie miesiączki.
Cynk – warto dbać o odpowiednią jego podaż. W innym przypadku może się to negatywnie odbić na jakości skóry. Wszelkie jej rany, uszkodzenia, owrzodzenia, czy trądzik będą się też gorzej goić. Cynk jest ważny dla ładnego wyglądu włosów i ich wzmocnienia. To samo dotyczy paznokci, które będą bardziej wytrzymałe i mniej łamliwe. Pierwiastek ten odpowiada za funkcjonowanie wielu organów wewnętrznych. Jego nieodpowiednia ilość w organizmie skutkuje osłabieniem, spadkiem odporności, a także mniejszym odczuwaniem smaku i węchu.
Sód – jest bardzo ważny dla prawidłowej gospodarki wodnej organizmu. Wpływa nie tylko na to, żeby utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, ale też dba o właściwy poziom ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych. Bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, a także odpowiada za napięcie mięśni np. serca. Bez niego nie byłby możliwy transport aminokwasów i glukozy. Niedobór cynku może doprowadzić również do dysfunkcji serca oraz wątroby. Skutkuje także niedoczynnością nadnerczy, co powoduje osłabienie, brak apetytu, wymioty, bóle brzucha, a także ściemnienie skóry.
Miedź – bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Wpływa też na rozwój mózgu oraz metabolizm. Jest jednym ze składników, od których zależy właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego, a także nerwowego. Jest potrzebny dla utrzymania zdrowych i mocnych kości i zapobiegania takim chorobom jak osteoporoza. Jego niedobór negatywnie odbija się na układzie sercowo-naczyniowym, doprowadzając do zaburzeń jego funkcjonowania. Ma też działanie antyoksydacyjne.
Mangan – w dużym stopniu decyduje o poziomie libido. Wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i właściwą strukturę oraz jakość kości. W okresie napięcia przedmiesiączkowego pomaga kobietom radzić sobie z dolegliwościami związanymi z tym stanem. Jest potrzebny sportowcom i osobom ciężko pracującym fizycznie, gdyż sprawia, że żelazo jest magazynowane i łatwiej przyswajalne. Ma swój udział w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu.
Selen – zwalcza wolne rodniki, zapobiegając w ten sposób stresowi oksydacyjnemu, szybszemu starzeniu się organizmu oraz rozwojowi wielu chorób, np. serca oraz nowotworowych. Warto, żeby o odpowiednią podaż tego pierwiastka zadbały osoby z zaburzeniami poznawczymi, gdyż w ten sposób wpłyną na lepsze funkcjonowanie swojego umysłu. Poza tym selen zapewnia właściwą pracę tarczycy i zapobiega niewydolności serca.
To warto wiedzieć
Soczewica czerwona zapobiega ryzyku wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Nadaje się do spożycia przez diabetyków, ze względu na jej niski indeks glikemiczny.
Opracowanie Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2022-08-09
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?
2024-10-23