Skórka pomarańczy

Skórka pomarańczy

Pomarańcza jest chętnie spożywana ze względu na walory smakowe. Owoce po obraniu ze skórki można jeść, jak też uzyskiwać z nich pyszny sok. Walory odżywcze tej rośliny, a także te wpływające na lepsze zdrowie, były znane od wieków przede wszystkim w Chinach. 

Pomarańcza swoje właściwości lecznicze zawdzięcza zawartym w niej składnikom odżywczym takim jak: witamina C, błonnik, a także substancjom o działaniu antyoksydacyjnym. Owoce można też dodawać do deserów oraz robić z nich różnego rodzaju przetwory. Do spożycia warto także wykorzystać skórkę, gdyż jest ona bogata w wiele cennych składników odżywczych poprawiających funkcjonowanie organizmu.

Pomarańcza słodka określana jest też jako „chińska”, gdyż najprawdopodobniej pochodzi właśnie z południowych rejonów Państwa Środka. Jest to roślina wieloletnia należąca do rodziny rutowatych. Początkowo była uprawiana jedynie w klimacie tropikalnym. Obecnie można ją spotkać nawet na obszarach, gdzie występują niewielkie przymrozki, jednak najlepiej rozwija się i kwitnie na glebach żyznych, wilgotnych i przy wysokich temperaturach. Jej uprawy oprócz Azji znajdują się także w europejskich regionach śródziemnomorskich oraz na niektórych obszarach Afryki i obu Amerykach. 

Olejki eteryczne ze skórki pomarańczy pomagają przy wielu dolegliwościach 

Skórka pomarańczy ma wiele zastosowań. Świetnie nadaje się do ubogacania smaku trunków alkoholowych, co również wpływa na ich wartość aromatyczną. Jest także wykorzystywana jako dodatek do galaretek, ciast, a także tortów. Pozyskiwane z niej olejki eteryczne znajdują zastosowanie w produktach kosmetycznych. Pozytywnie działają nie tylko na ciało, ale również poruszają zmysły. Ich przyjemny aromat odpręża, uspokaja, wpływa na poprawę nastroju i łagodzi nerwy. Łatwiej jest wtedy zapomnieć o kłopotach oraz obowiązkach, a sen przychodzi bez problemów. Stosuje się je także jako środek przeciwdepresyjny.  

Olejki eteryczne ze skórki pomarańczy wykazują właściwości przeciwgorączkowe. Przy problemach żołądkowych można je wcierać w okolice brzucha, co łagodzi dolegliwości. Jest to także skuteczny środek na zaparcia stosowany doustnie.  

Aromat olejków działa wyciszająco na małe dzieci, które mają problem z zasypianiem, często płaczą i gorączkują. Wystarczy tylko rozpylić go w pomieszczeniu, gdzie przebywa maluch, co jest dla niego bezpieczne. Taki aerozol wykazuje również pozytywne działanie w przypadku kolek u niemowląt. 

Niektóre produkty na bazie olejków eterycznych z pomarańczy działają odstraszająco na owady. 

To warto wiedzieć

Olejki eteryczne pozyskiwane ze skórek pomarańczy wykorzystuje się w kosmetykach. Stosuje się je do cery zmęczonej, postarzałej, a także tłustej. Pomagają niwelować skutki przebarwień oraz cellulitu. Substancje zawarte w olejkach eterycznych pomarańczy wpływają na poprawę kondycji włosów, sprawiając, że są odżywione i bardziej lśniące.   

Skórka pomarańczy to bogate źródło składników odżywczych

W skórce pomarańczy znajdują się duże ilości witaminy C, która potrzebna jest organizmowi do prawidłowego funkcjonowania i rozwoju. To ona zapewnia zdrowie oraz wpływa na wzmocnienie odporności. Jest także doskonałym przeciwutleniaczem dbającym o równowagę ilości wolnych rodników w organizmie. Oprócz niej w skórce pomarańczy występują także witaminy: A, B1, B2, B3, B6, K oraz foliany, kwas pantotenowy i cholina. Nie brakuje również biopierwiastków. Na właściwości zdrowotne pomarańczy wpływ mają właśnie fosfor, magnez, potas, wapń, żelazo, miedź, a także mangan. Lecznicze działanie – a w szczególności przeciwutleniające i przeciwzapalne to zasługa wielu rodzajów związków organicznych jakimi są flawonoidy. W skład skórki pomarańczy wchodzi też błonnik oraz pektyny.   

Skórka pomarańczy wspomaga pracę układu oddechowego

Substancje znajdujące się w skórce pomarańczy nie pozwalają na zaleganie flegmy w płucach, dzięki czemu oddycha się łatwiej. Nie powstają też stany zapalne i ogniska chorobowe. Jest mniejsze ryzyko wystąpienia przeziębienia, grypy czy zapalenia oskrzeli. Natomiast antyoksydanty niszczą wolne rodniki, co skutecznie hamuje wystąpienie chorób nowotworowych płuc. Skórka pomarańczy zalecana jest do spożycia osobom cierpiącym na różne stadia astmy.  

Skórka pomarańczy chroni układ sercowo-naczyniowy przed zaburzeniami 

Antyoksydanty zawarte w skorce pomarańczy pełnią rolę ,,sprzątaczy" szkodliwych substancji, które zanieczyszczają krew. Dzięki temu poziom ,,złego" cholesterolu się nie podnosi i nie dochodzi do wystąpienia groźnych zaburzeń takich jak np. choroba wieńcowa, czy zatory żylne. Substancje te wpływają również na lepszą pracę serca i chronią przed jego  udarami oraz zawałami. Skórka pomarańczy może także uchronić przed nadciśnieniem.  

Skórka pomarańczy wspiera funkcjonowanie układu trawiennego

Zawarty w skórce pomarańczy błonnik doskonale nasyca i sprawia, że uczucie głodu nie występuje przez dłuższy czas. To świetna informacja dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów i stracić sporą ilość tkanki tłuszczowej. Skórkę pomarańczy powinni więc spożywać ludzie zmagający się z otyłością. Błonnik wpływa także na oczyszczanie jelita grubego z toksyn.  

Substancje zawarte w skórce pomarańczy pomagają utrzymać na właściwym poziomie wskaźnik pH w żołądku, co wpływa na jego prawidłowe funkcjonowanie. Zapobiega też różnym zaburzeniom oraz przykrym dolegliwościom, takim jak np. zgaga oraz nudności i wymioty. 

Garbniki i pektyny zawarte w skórce pomarańczy wspomagają pracę jelit, dzięki czemu nie dochodzi do biegunek, zaparć i stanów zapalnych.      

Skórka pomarańczy doskonale nadaje się do higieny jamy ustnej

Nieświeży oddech to niemały problem. Czasami na tę przypadłość pomaga zwykłe mycie zębów przy użyciu aromatycznych past, jednak gdy to nie wystarcza, sięga się po inne środki.  Można użyć specjalnych tabletek, a także odświeżaczy do ust w postaci płynów do płukania jamy ustnej lub aerozoli w sprayu. Są to jednak środki sztucznie stworzone. Dobrym naturalnym sposobem będzie zatem żucie skórki pomarańczy. To działanie zapobiegnie zbytniej nadwrażliwości zębów i sprawi, że staną się bielsze. Substancje zawarte w skórce pomarańczy będą działać też przeciwbakteryjnie, oczyszczając jamę ustną ze szkodliwych bakterii, a także uchronią przed infekcjami. Takie zabiegi stosowane systematycznie pozwolą również na pozbycie się różnych dolegliwości dziąseł i zębów. 
     

Skórka z pomarańczy wzmacnia układ odpornościowy

Ze względu na bogactwo witaminy C oraz innych substancji, które wpływają na odżywianie komórek oraz ich regenerację, warto spożywać napary ze skórki pomarańczy. Ich działanie antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne chroni organizm przed infekcjami wirusowymi. Dodatkowo oczyszcza krew ze szkodliwych substancji, dzięki czemu jej przepływ nie jest zakłócony, a transport przekazywanych przez krwiobieg minerałów i innych substancji odżywczych pozwala na lepsze zdrowie. Skórkę pomarańczy warto zatem spożywać w okresach wzmożonych zachorowań i przeziębień. Dzięki temu poprawi się funkcjonowanie układu oddechowego oraz immunologicznego.