Sięgnij po kiszonki

Sięgnij po kiszonki

Nie znam osoby, która nie lubiłaby kiszonek. Jest to jeden z najstarszych sposobów na zabezpieczenie produktów przed zepsuciem, a przy okazji metoda na jakże smaczne i zdrowe przysmaki. Moje pokolenie (urodzonych w latach 60.) doskonale pamięta świeżą kiszoną kapustę, wyjadaną niemalże prosto z beczki, podobnie było z ogórkami. Po latach mody na produkty konserwowe i kwaszone (odradzam) wraca trend na kiszonki – i bardzo dobrze. Okres jesienno-zimowy to idealny czas na nie. Dlaczego? O tym poniżej.

Stara słowiańska metoda fermentacji

W czasach, gdy ludzie żyli jeszcze zgodnie z naturą i nie posiadali lodówek oraz chłodni, musieli w jakiś sposób zabezpieczać swoją żywność przed zepsuciem. Używali do tego celu chłodnych piwnic i ziemianek, ale stosowali też fermentację. Kiszenie polega właśnie na fermentacji z udziałem bakterii mlekowych. Z metody tej słyną przede wszystkim kraje słowiańskie, gdzie najwcześniej w ten właśnie sposób utrwalano warzywa oraz owoce.

Jednakże kiszenie to nie tylko zabezpieczenie żywności, to również nadanie im nowego – jakże wspaniałego – smaku oraz zachowanie właściwości odżywczych, a nawet ich wzbogacenie o nowe walory odżywczo-zdrowotne. Ta znana w zasadzie od zawsze metoda zaczyna być ostatnimi czasy ponownie doceniana. Myślę, że następuje to wraz ze wzrostem ludzkiej świadomości w tematyce zdrowego odżywiania. Kiszona kapusta czy kiszone ogórki to główne surowce wielu popularnych i cenionych potraw. Trudno obejść się (chociażby w Wielkopolsce, ale nie tylko) bez smacznego bigosu z kiszonej kapusty czy zupy ogórkowej. Kiszonki to również niezwykle zdrowa żywność, więc przejdźmy do ich prozdrowotnych walorów.

Naturalny probiotyk

Podczas fermentacji warzyw i owoców powstaje kwas mlekowy, który znakomicie utrzymuje równowagę flory bakteryjnej w jelitach, co przekłada się na lepsze trawienie oraz wchłanianie substancji odżywczych z pokarmów. Chodzi przede wszystkim o żelazo, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę K. Kiszonki z warzyw poprawiają także perystaltykę jelit, co polepsza proces wydalania i zapobiega zatwardzeniom. Jak więc widzimy kiszone produkty roślinne to doskonałe naturalne probiotyki. Zaleca się przyjmowanie probiotyków po niektórych terapiach, na przykład po hydrokolonoterapii. Zabieg polega na płukaniu jelit z kamieni kałowych i innych zanieczyszczeń. Przy okazji wypłukiwana jest flora bakteryjna. Po takiej operacji warto odbudować mikroflorę właśnie kiszonkami.

Zwiększona odporność

Odporność organizmu zaczyna się w jelitach. Jak już wspomniałem, kiszonki dostarczają do jelit „dobre” bakterie, co ma istotny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Cenne składniki pochodzące z fermentowania (czyli kiszenia) uzupełniają mikrobiotę jelitową, która składa się z drobnoustrojów. Najważniejszą ich rolą jest współpraca z ludzkim organizmem na zasadzie symbiozy, wspomagając między innymi zwalczanie niepożądanych bakterii, wirusów czy grzybów. Niektóre kiszonki, np. kiszona kapusta, dostarczają jakże istotną dla odporności witaminę C. Dlatego też w okresie jesienno-zimowym (ale nie tylko) nie powinno zabraknąć na naszych stołach kiszonek.

Bomba energetyczna

Lepsze trawienie to zwiększone wchłanianie substancji odżywczych przez jelita do organizmu, o czym już nadmieniłem. Dlatego na przykład zjedzenie kiszonego ogórka w znacznym stopniu zwiększa dostawę minerałów i witamin do organizmu, aniżeli spożycie surowego ogórka. Pochodną podniesionej wchłanialności mikroskładników i substancji odżywczych jest oczywiście zwiększona energia, jaką pozyskujemy z pożywienia. Czasem więc niekoniecznie trzeba sięgać po suplementy diety, chcąc utrzymać właściwe poziomy mikroskładników. Wystarczy bowiem zwiększyć spożycie smacznych kiszonek, w miejsce bezsmakowych i kosztownych suplementów.

Co najlepiej kisić?

Ukisić można w zasadzie wszystko. Poza wspomnianą już wyżej kapustą czy ogórkami do fermentacji nadają się między innymi: buraki, kalafiory, fasolka szparagowa, botwinka, marchew, pomidory, cebula, biała rzodkiew, rzodkiewka, bakłażany, czosnek czy papryka. Można także ukisić owoce typu: wiśnie, śliwki, jabłka, gruszki, morele, brzoskwinie, a nawet cytryny.

Najlepiej wybierać produkty z dużą zawartością cukru i wody, co przyspieszy proces fermentacji, szczególnie w jej pierwszej fazie. Powinny to być też warzywa lub owoce świeże, dojrzałe, zdrowe (odrzucamy nadgniłe) i nieuszkodzone. Do procesu kiszenia dodajemy najczęściej (w zależności co kisimy) koper, cebulę, czosnek, chrzan, jałowiec, ziele angielskie oraz sól. W zasadzie nie ma jednego przepisu na to, co kisimy i jakie dodajemy przyprawy. Decyduje tutaj wena twórcza, walory smakowe, zwyczaje lub tradycja rodzinna. Przed nami zima, więc zadbajmy o swoją odporność. Kiszonki doskonale nam w tym pomogą.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

2025-03-06

Drożdże piwowarskie – naturalne wsparcie dla odporności i energii

Czy wiesz, że to, jak się czujesz na co dzień, może zależeć od maleńkich organizmów, które od wieków wspierają zdrowie ludzi? Drożdże piwowarskie to skarbnica składników odżywczych.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej