Siarka

Siarka

Siarka pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji i należy do makroskładników. To podstawowy składniki keratyny, czyli białka budującego skórę i włosy. Jest też niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.

Wchodzi w skład ważnych biologicznie związków: koenzymu A, tiaminy, biotyny, kwasu liponowego, hormonów przysadki gruczołowej, insuliny (regulującej poziom cukru we krwi), glutationu, bierze udział w detoksykacji. Dieta bogata w ten pierwiastek jest zalecana w przypadku reumatyzmu i chorób stawów, a także schorzeń wątroby.

Źródła:

  • sery podpuszczkowe (300 mg/100 g),
  • mięso,
  • ryby (100–230 mg/100 g),
  • warzywa strączkowe (100–170 mg/100 g),
  • warzywa kapustne,
  • jaja (160 mg/100 g).

Opracowała Marzena Surmińska