Siarka

Siarka pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji i należy do makroskładników. To podstawowy składniki keratyny, czyli białka budującego skórę i włosy. Jest też niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego.
Wchodzi w skład ważnych biologicznie związków: koenzymu A, tiaminy, biotyny, kwasu liponowego, hormonów przysadki gruczołowej, insuliny (regulującej poziom cukru we krwi), glutationu, bierze udział w detoksykacji. Dieta bogata w ten pierwiastek jest zalecana w przypadku reumatyzmu i chorób stawów, a także schorzeń wątroby.
Źródła:
- sery podpuszczkowe (300 mg/100 g),
- mięso,
- ryby (100–230 mg/100 g),
- warzywa strączkowe (100–170 mg/100 g),
- warzywa kapustne,
- jaja (160 mg/100 g).
Opracowała Marzena Surmińska
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...