Selen

Selen

Selen początkowo traktowany był jako pierwiastek toksyczny.

Stosunkowo niedawno odkryto, że pełni funkcję ochronną w wielu procesach chorobowych, w tym nowotworowych. Odgrywa też ważną rolę w prawidłowym działaniu układu immunologicznego.

Pierwiastek ten chroni przed toksycznym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu zapobiega: zapaleniu stawów, chorobie wieńcowej, marskości wątroby oraz nowotworom. Selen spowalnia procesy starzenia i odtruwa w przypadkach zatrucia metalami ciężkimi. Pozytywnie wpływa na męską płodność. Ma też zasadnicze znaczenie dla produkcji enzymu tkankowego (peroksydaza glutationowa), który odpowiada za integralność wszystkich procesów w komórce.

Selen przenika z gleby do roślin, więc jego zawartość w pożywieniu zależy od naszego miejsca zamieszkania. W przypadku zamieszkiwania w pobliżu gleb z niskim poziomem selenu rejestruje się zwiększone występowanie chorób spowodowanych jego niedoborem. W krajach o niskim poziomie selenu w glebie suplementacja dotyczy praktycznie wszystkich mieszkańców. W przypadku niedoboru selenu w glebie zaleca się dawkę około 75 µg dziennie. Część naukowców uważa, że to za niska dawka i zaleca nawet 100-200 µg.

Selen – zwiększone zapotrzebowanie

Zwiększone zapotrzebowanie na selen dotyczy osób żywionych pozajelitowo (kroplówką). W przypadku ludzi zamieszkujących rejony ubogie w selen powinno się rozważyć suplementację tym pierwiastkiem. Suplementacja dotyczy również osób z zaburzonym przyswajaniem pierwiastków śladowych. Do grupy tej należą osoby starsze oraz ludzie stosujący drakońskie diety.

Selen – skutki niedoborów i nadmiaru

Z badań epidemiologicznych wynika, że skutkiem niedoborów selenu na danym obszarze jest zwiększona zapadalność na choroby nowotworowe i choroby układu krążenia. Ostremu niedoborowi selenu towarzyszą choroby Keshana i Kashina Becka. Choroba Keshana prowadzi do nieodwracalnego powiększenia serca. Chorobie Kashina Becka towarzyszą objawy związane z powiększeniem i deformacją stawów – szczególnie kręgosłupa. W przypadku tej choroby podanie selenu wpływa na poprawę stanu chorego. Obie choroby dotyczą populacji żyjących na obszarach z glebami wyjątkowo ubogimi w selen – tereny Chin i Syberii. Selen nawet w dawkach 1000 µg nie jest toksyczny.

Selen – najlepsze źródła

Najlepszymi źródłami selenu są są orzechy brazylijskie, podroby – zwłaszcza nerki, brokuły, kapusta, grzyby, ogórki, cebula, drożdże piekarskie, ziarna, ryby, wątroba i nerki zwierzęce, kukurydza, masło. Jednak bardzo trudno jest określić zawartość tego pierwiastka w danym pokarmie. Jak już wcześniej wspomniano, zależy ona od zawartości selenu w glebie – dotyczy to zarówno produktów importowanych, jak i lokalnych.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej

Miedź i jej rola w organizmie

2024-07-17

Miedź i jej rola w organizmie

Miedź uczestniczy w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego jej potrzebujemy w optymalnych dawkach, pamiętając, że zarówno jej nadmiar, jak i niedobór to dla nas sytuacje niekorzystne.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej