- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-06-12
Rzodkiewka – zdrowa królowa nowalijek
Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to bardzo popularna w Polsce roślina uprawna, która jest odmianą rzodkwi zwyczajnej. W zasadzie każdy właściciel ogródka czy działkowicz uprawia te jakże bogate w składniki odżywcze warzywa.
Czerwone z zewnątrz, a białe wewnątrz, chrupkie kuleczki są zazwyczaj składnikiem: sałatek, kanapek czy też stanowią samoistną przekąskę. I bardzo dobrze, ponieważ rzodkiewka wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych.
Bogata składnica odżywcza
To niskokaloryczne korzenne warzywko nie zawiera skrobi (co jest istotne dla diabetyków), a jedynie niewielką ilość cukrów prostych (glukoza i fruktoza) w obecności jakże cennego błonnika. To powoduje, że rzodkiewka charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, stąd w zasadzie spożycia rzodkiewek nie trzeba w żaden sposób ograniczać. Czerwone kuleczki bogate są między innymi w: potas, wapń, mangan, fosfor, sód, kwas foliowy oraz witaminę B6 i C. Tej ostatniej nasz organizm sam nie wytwarza, stąd bardzo istotne jest jej dostarczanie w pokarmie. Rzodkiewki są jej doskonałym źródłem, dlatego warto po nie sięgać, przygotowując posiłki.
Bezcenny jest też wspomniany już błonnik, który poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wspomagając wypróżnianie, a także spowalnia wchłanianie do organizmu cukrów, a tym samym zapobiega nagłym wyrzutom insuliny. To też doskonałe warzywo wspomagające proces odchudzania oraz obniżania poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Wiele właściwości prozdrowotnych
Jak widzimy, rzodkiewki charakteryzują się doskonałymi walorami odżywczymi, ale jednocześnie przejawiają cechy prozdrowotne.
Dzięki wysokiej zawartości potasu spożywanie tego warzywa sprzyja obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Latem, czyli w okresie zwiększonej potliwości, a jednocześnie wydalania potasu, jedzenie rzodkiewek jest szczególnie istotne. Nauka potwierdziła bowiem związek pomiędzy prawidłowym poziomem potasu w organizmie, a ciśnieniem krwi, stąd w upalnych miesiącach warzywa te powinny koniecznie zagościć na naszych stołach.
Badania wykazały też skuteczność rzodkiewek w leczeniu żółtaczki. Substancje obecne w warzywie stanowią silny detoksykator, usuwając bilirubinę, a także zmniejszając niszczenie czerwonych krwinek podczas tej choroby.
Wspomniałem już o cukrzycy. Również i w tej chorobie z pomocą przychodzą rzodkiewki. Bogactwo przeciwutleniaczy oraz błonnika zapobiega rozwojowi cukrzycy, ale nie tylko. Dzięki obniżaniu poziomu cholesterolu zapobiegają także chorobom serca, układu krwionośnego oraz – co niezwykle istotne – chorobom nowotworowym. Kwas foliowy wraz z antocyjanami zapobiegają rakowi i wspomagają leczenie go, przede wszystkim dotyczy to układu pokarmowego (jelita, żołądka, jamy ustnej, czy nerek).
Maseczka z rzodkiewki
Witaminy i minerały zawarte w rzodkiewkach korzystnie wpływają też na naszą skórę, a mianowicie spowalniają procesy jej wiotczenia i marszczenia. Plastry rzodkiewki można również stosować zewnętrznie na skórę. Doskonale likwidują bowiem wszelkie dolegliwości skórne, takie jak: wykwity, trądzik czy suchość. Stosowanie plastrów rzodkiewek w formie maseczki: oczyszcza skórę twarzy, dezynfekuje, a nawet likwiduje drobne zmarszczki i opóźnia ich powstawanie. Ogólnie rzecz ujmując, rzodkiewki znacznie spowalniają proces starzenia.
Rzodkiewki dla kobiet w ciąży
Spożywanie rzodkiewek szczególnie zaleca się kobietom w ciąży. Duża ilość kwasu foliowego wspomaga rozwój płodu, zapobiegając jednocześnie powstawaniu wad cewy nerwowej, czyli tkanki zarodkowej, z której rozwija się rdzeń kręgowy i mózg. Kwas ten wspomaga również układ naczyniowo-sercowy, zapobiegając rozwojowi miażdżycy.
Jeszcze zdrowsze kiełki rzodkiewki
Jeszcze bardziej korzystne właściwości mają kiełki rzodkiewki. Dotychczas w chorobach nowotworowych szczególnie zalecane były brokuły i kiełki brokułów. Badania przeprowadzone w Australii dowodzą, że kiełki rzodkiewki wcale nie ustępują (jeśli nie przewyższają) swym potencjałem leczniczym brokułom. Duża zawartość glukozynolanów sprawia, że kiełki czerwonej rzodkiewki na równi z brokułami stanowią cudowny, antynowotworowy środek zapobiegawczo-leczniczy. Każda więc w zasadzie sałatka powinna być uzupełniona kiełkami rzodkiewki.
Uwaga
Jesteśmy akurat w sezonie rzodkiewkowym, więc warto codziennie zjeść choćby 1 porcję (1/2 szklanki) tych kuleczek, obojętnie w jakiej formie. Jedynie osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka, zespół jelita wrażliwego czy też nieżyt jelit powinny raczej unikać rzodkiewek. Duża zawartość olejków gorczycowych, glikozydów i kwasów organicznych może im zaszkodzić, ale ogólnie jest to bardzo prozdrowotne warzywko zalecane do codziennego spożycia. Korzystajmy więc z dobrodziejstw leczniczych Matki Natury.
Sławomir Śmiełowski
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2023-06-12
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-12-11
Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia
2024-11-28
Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-21
Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego
2024-11-19