Pyłek kwiatu herbaty – na dolegliwości i wzmocnienie

Pyłek kwiatu herbaty  – na dolegliwości i wzmocnienie

Pyłek kwiatowy to naturalny suplement diety o niezwykłej skuteczności. Stosowany regularnie pozwala usunąć liczne dolegliwości zdrowotne i ogólnie wzmocnić organizm. W sprzedaży dostępnych jest wiele pyłków kwiatowych, natomiast chciałbym Państwu zaoferować coś wyjątkowego i rzadziej spotykanego, a mianowicie pyłek kwiatu herbaty firmy RawForest. Wyróżnia go od innych pyłków większe bogactwo prozdrowotnych składników, a przede wszystkim niemal 400 rodzajów białka.

Ważne!


Pyłek kwiatowy nie powinien być stosowany przez alergików, dlatego przed stosowaniem istotne jest wykonanie badań w kierunku alergii.


Trochę o herbacie
    
Herbata to chyba najpopularniejszy napój na świecie, przyrządzany z liści i pąków różnych roślin. Od tysięcy lat medycyna naturalna skutecznie korzysta z różnego rodzaju naparów z liści w leczeniu dolegliwości. Dziś ziołolecznictwo odradza się i nawet medycyna akademicka coraz częściej sięga po starodawne metody lecznicze.


My zajmiemy się konkretnie herbatą chińską (Camellia sinensis), ale nie jej liśćmi tylko kwiatami, a konkretnie pyłkiem kwiatowym tej rośliny. Badania naukowe ostatnich lat skupiły się właśnie na kwiatach i pyłku herbacianym, dowodząc niezwykłego składu i właściwości tegoż specyfiku.

Składniki pyłku herbaty

Pyłek herbaty to przede wszystkim bogate źródło białek odpowiedzialnych za metabolizm aminokwasów, kwasów nukleinowych oraz tłuszczów, za odporność oraz reakcję organizmu na stres.


Kolejną grupą związków występujących w pyłku są flawonole (kwercetyna, kemferol, mirycetyna) wykazujące właściwości przeciwutleniające.


Odkryto również obecność saponin i to w dużo większej ilości aniżeli w liściach herbaty. Wykazują one walory: przeciwalergiczne, przeciwhiperglikemiczne (nadmiar glukozy) oraz przeciwhiperlipidemiczne (nadmiar tłuszczów). Łagodzą także skutki pasażu żołądkowo-jelitowego oraz chronią błonę śluzową żołądka.
    

Ważne!


Pyłek kwiatowy powinien być składnikiem diety osób zmagających się z przewlekłymi chorobami wątroby, nerek oraz nowotworami


Z kolei ok. 25 proc. masy pyłku herbacianego stanowią polisacharydy (ramnoza, arabinoza, mannoza, glukoza) wykazujące właściwości przeciwcukrzycowe.


Pyłek kwiatu herbaty to również bogate źródło witamin E, C, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak: fosfor, potas, magnez, wapń, selen czy żelazo.

Właściwości prozdrowotne

Tych jest niezmiernie wiele, dlatego tylko pokrótce przedstawię korzystny wpływ pyłku na nasze zdrowie.

Z uwagi na bogatą zawartość białka pyłek kwiatu herbaty powinien być stosowany przez wegan i wegetarian, którzy nieprawidłowo bilansują swoją dietę oraz przez osoby walczące z otyłością. Badania na myszach udowodniły, że pyłek to doskonały środek na odchudzanie. Zmniejsza poczucie apetytu oraz poziom szkodliwych trójglicerydów we krwi.

Spożywanie pyłku kwiatowego podnosi ponadto odporność organizmu dzięki jego właściwościom antybakteryjnym oraz antywirusowym. Zawarte w nim makro- i mikroelementy mogą być pomocne w leczeniu anemii oraz osłabienia wywołanego różnymi chorobami, chemio- i radioterapią oraz przyjmowaniem leków syntetycznych.


Pyłek kwiatów herbaty wykazuje także działanie antyalergiczne. Co prawda osoby uczulone  nie powinni stosować pyłku, ale stosowany przez osoby nieuczulone zapobiega tej niekomfortowej przypadłości.


Wreszcie bardzo dobra informacja dla diabetyków. Zawarte w pyłku florateasaponiny skutecznie hamują wzrost poziomu glukozy we krwi. Powinien być on stosowany zarówno profilaktycznie, jak i w przypadku insulinooporności czy postępującej już cukrzycy.


Omawiany środek to także doskonały zastrzyk energii i sposób na zwiększenie koncentracji. Wspomaga układ nerwowy, w tym komórki mózgowe, polepsza pamięć, zmniejsza nerwowość i objawy z tym związane. Wreszcie pyłek polepsza jakość snu, co znacznie poprawia komfort życia.


Warto więc sięgnąć po pyłek kwiatowy, a najlepszym rozwiązaniem będzie...

Pyłek z kwiatów herbaty chińskiej firmy RawForest


Właśnie dużo większe bogactwo prozdrowotnych składników tego suplementu skłania mnie do tego, aby Państwu go polecić.
    
Opracowanie Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej