Przetacznik leśny

Przetacznik leśny

Przetacznik leśny, zwany też lekarskim (Veronica officinalis), to bylina z rodziny babkowatych. Występuje dziko na obszarze niemal wszystkich kontynentów, również w Polsce. Rośnie przede wszystkim w suchych lasach (stąd nazwa), ale również na wrzosowiskach
i pastwiskach. To ceniona roślina lecznicza stosowana już przez Germanów, a następnie Rzymian w czasach starożytnych.
W medycynie ludowej przetacznik uważany jest za podstawę leczenia wszelkich przypadłości, a także określany jakże wymownym mianem: „zdrowie świata“.

Ziele przetacznika zawiera: cenne glikozydy irydoidowe, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne oraz mannitol – stąd jego właściwości prozdrowotne.

Jego walory lecznicze są bardzo duże:

  • oczyszcza krew, obniżając jednocześnie poziom cholesterolu (przede wszystkim frakcji LDL) oraz trójglicerydów,
  • zapobiega zwapnieniu naczyń krwionośnych oraz wspomaga ich leczenie,
  • działa uspokajająco, pozwala zachować dobrą pamięć, leczy neurastenię, zawroty i bóle głowy,
  • wspomaga leczenie chorób artretycznych i reumatycznych kończyn,
  • działa leczniczo na wszelkiego rodzaju zapalenia skóry, egzemę, świąd i trudno gojące się rany,
  • pobudza trawienie, leczy zaburzenia jelitowo-żołądkowe i zwyrodnienia śluzowe układu pokarmowego,
  • działa leczniczo w przypadku kamieni i piasku na nerkach,
  • wspomaga też leczenie żółtaczki, wątroby oraz śledziony,
  • działa wykrztuśnie, likwidując kaszel.


Podstawą użycia przetacznika są herbatki spożywane raz dziennie (profilaktycznie) lub 2 razy dziennie (leczniczo). Można również stosować roślinę w mieszankach z innymi ziołami. Ze świeżych kwiatostanów da się wycisnąć też sok lub przygotować nalewkę, zalewając ziele 1 litrem czystej 40-proc. wódki. Po około 14 dniach otrzymamy wspaniały lek.
Warto więc uwzględnić przetacznik leśny w swojej domowej naturalnej apteczne.