- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2024-01-23
Przechowywanie warzyw i owoców. Sprawdź czy robisz to dobrze
Idealnym rozwiązaniem byłoby codzienne kupowanie świeżych artykułów spożywczych i spożywanie ich na bieżąco. Niestety tryb życia często zmusza nas do robienia zakupów na zapas, na kilka dni, a nawet tygodni. Pojawia się więc temat właściwego przechowywania produktów. Najpowszechniej stosowana jest dziś lodówka, ale jeśli chodzi o warzywa i owoce, to nie zawsze jest to najlepszy pomysł. Chodzi przede wszystkim o zachowanie smaku, świeżości oraz walorów odżywczych. Nie wszystkie frukta nadają się do tego, aby zalegały w chłodziarce. Jak więc właściwie je przechowywać?
Jakie warzywa i owoce przechowywać w lodówce?
Nie wszystkie warzywa i owoce nadają się do przechowywania w lodówce. Dla przykładu, owoce rosnące w ciepłych krajach, takie jak: banany, ananasy, pomarańcze czy mango nie nadają się do trzymania w chłodnych miejscach. Co zatem należy składować w chłodziarkach? Powinny tam trafić przede wszystkim miękkie owoce jagodowe (jagody, borówki, truskawki), porzeczki, jeżyny, śliwki, agrest czy winogrono. Niektóre z nich (szczególnie jagodowe) można z powodzeniem zamrozić.
Do lodówki należy też schować wszelkie już bardzo dojrzałe owoce. W ten sposób możemy przedłużyć czas na ich spożycie. Lodówka to także dobre miejsce do przechowania warzyw kapustnych, wszelkich liściastych i korzennych. To idealne miejsce dla kapusty, sałaty, brukselki, kalafiora, brokułów, ale także dla marchwi, pietruszki, rzodkiewki czy selera.
Do zamrożenia znakomicie nadaje się natka pietruszki, szczypiorek oraz zielona część pora.
Jakie warzywa i owoce nie lubią chłodu?
Jak już wspomniałem, nie wszystkie frukta nadają się do lodówki, jak chociażby wymienione powyżej owoce egzotyczne (chyba, że są już bardzo dojrzałe). Jeśli natomiast zakupimy jakiekolwiek owoce słabo dojrzałe, to również wskazane jest, aby dojrzewały w wyższej temperaturze, czyli poza lodówką. Dotyczy to chociażby pomidorów, brzoskwiń czy gruszek. Znakomicie dojrzeją w temperaturze pokojowej (czy nawet piwnicznej), ale nie w lodówce.
Wspomniane pomidory po dojrzeniu można co prawda schować do chłodziarki, ale należy liczyć się z tym, że stracą niestety swój aromat. Lodówka to również nie jest właściwe miejsce dla kabaczków, cukinii, dyni, ogórków, szparagów czy bakłażanów. Pod wpływem chłodzenia w strukturze tkanek roślin zachodzą zmiany powodujące utratę właściwości odżywczych i bioaktywnych. Zjawisko to nazywa się oparzeliną mrozową. Lepiej więc maksymalnie unikać przechowywania zapasów warzyw i owoców w lodówce, nabywając codziennie świeże. Praktycznym i optymalnym rozwiązaniem jest też chłodna piwnica.
Worki foliowe a przechowywanie warzyw i owoców
Przy niemal każdym stoisku warzywno-owocowym (szczególnie w marketach) kupujący mają do dyspozycji darmowe woreczki foliowe. Większość nabywców właśnie w nich umieszcza swoje zakupy. Pamiętajmy jednak, aby po przyjściu do domu niezwłocznie je przepakować. Dotyczy to przede wszystkim warzyw liściastych, jak kapusta czy sałata. Chodzi bowiem o to, że w zamkniętym opakowaniu foliowym zawarte tam azotany zaczynają przekształcać się w azotyny, które są szkodliwe dla zdrowia. Ponadto szczelne foliowe woreczki powodują, że owoce i warzywa szybciej się psują i gniją.
Dobrze jest przed przechowaniem oczyścić warzywa z piasku i ziemi, a owoce dokładnie umyć. Uwaga! Wyjątek stanowią owoce jagodowe, które należy umyć dopiero bezpośrednio przed spożyciem lub użyciem do przygotowywanych potraw.
Warto pamiętać, że frukta oddają swoją wilgoć do otoczenia, co może mieć wpływ na inne produkty znajdujące się obok. Dlatego najlepiej owinąć je w papierowe ręczniki lub inne oddychające materiały.
Szczególne warunki przechowywania
Niektóre warzywa mają szczególne wymagania co do przechowywania, są to: cebula, czosnek, bataty i ziemniaki. Warzyw tych nie należy przechowywać w lodówce. Najlepszym miejscem byłaby piwnica, ale nie każdy ją posiada. Należy jedynie pamiętać, aby było to zaciemnione miejsce i należy zapewnić przepływ powietrza – najlepiej sprawdzają się drewniane skrzynki.
Jeśli chodzi o ziemniaki, to mała ciekawostka dla diabetyków. Ugotowane lub usmażone ziemniaki warto przechowywać właśnie w lodówce. Zawarta w ziemniakach skrobia pod wpływem chłodzenia przekształca się w tzw. skrobię oporną, która nie podnosi po spożyciu poziomu glukozy we krwi.
I na koniec słów kilka o bananach. Należy pamiętać, aby przechowywać je poza lodówką i osobno, w oddaleniu od innych produktów. Wydzielają one bowiem bardzo dużo etylenu, który powoduje psucie się innych warzyw czy owoców będących w pobliżu.
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2024-01-23
Urządzenie do dezynfekcji mięsa, owoców i warzyw ECO5...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-12-11
Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia
2024-11-28
Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-21