Potas

Potas

Potas jest makroelementem, głównym wewnątrzkomórkowym kationem i jednym z najważniejszych elektrolitów, występującym w większości tkanek ciała. Około 98% z całości potasu zawartego w ludzkim organizmie jest zlokalizowane wewnątrz cytoplazmy komórkowej. Stanowi główny jon płynu wewnątrzkomórkowego, najwięcej jest go w tkance mięśniowej.

Jest to niezwykle aktywny pierwiastek, o właściwościach zasadowych (łacińska nazwa potasu to kalium, czyli – zasada). Nadmiar potasu w 10 procentach wydalany jest wraz z kałem, pozostała ilość wraz z moczem. Usuwanie nadmiaru potasu przez nerki regulowane jest przez aldosteron – hormon powstający w korze nadnerczy. 

Funkcje

  • Potas bierze udział w wielu procesach enzymatycznych i metabolicznych. 
  • Razem z sodem i chlorkami stanowi najważniejszą część składową płynów pozakomórkowych.
  • Powoduje zwiększenie przepuszczalności błon komórkowych, jego obecność jest niezbędna do syntezy białek w rybosomach.
  • Reguluje ciśnienie tętnicze krwi.warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni.
  • Wytwarza i przewodzi impulsy w mięśniu sercowym (metabolizm energetyczny serca).
  • Wpływa na gospodarkę wodną, kwasowo-zasadową organizmu, bierze udział w utrzymaniu ciśnienia osmotycznego. Usuwa nadmiar wody i sodu z organizmu.
  • Odgrywa ważną rolę w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek.
  • Bierze udział w metabolizmie insuliny.

Źródła potasu w żywności

Bogate w potas są szczególnie: warzywa, owoce i rośliny strączkowe, np.: ziemniaki gotowane i pieczone w skórce, zielona pietruszka, seler, marchew, pomidory, kapusta, banany, migdały, śliwki, porzeczki, suszone owoce, produkty zbożowe z pełnego przemiału, a także podroby, mięso i mleko.

Zwiększone ryzyko i objawy niedoboru 

Większe zapotrzebowanie na potas występuje wśród sportowców, a także osób nadmiernie pocących się. Potas powinny uzupełniać także osoby, których dieta jest uboga w warzywa i owoce, o dużej zawartości soli i lukrecji. Jest to ważny pierwiastek dla osób nadużywających alkohol oraz dla tych, które ciągle się odchudzają i stosują głodówki. Potas powinien gościć także w menu osób z zaburzeniami pokarmowymi, takimi jak: jadłowstręt psychiczny, bulimia, biegunka czy wymioty. Zapasy potasu można utracić w wyniku chorób: Cushinga, aldosteronizm, choroby nerek lub kwasicy ketonowej (cukrzycowa lub alkoholowa).

Potasowe BHP

Organizm osób zdrowych jest wyposażony w mechanizmy regulacji zasobów potasu, jednak istnieją sytuacje, w których należy ograniczyć podaż tego pierwiastka nawet o połowę. Wysokie stężenie potasu w niektórych przypadkach może zagrażać życiu, prowadząc do zaburzeń czynności serca łącznie z całkowitym zatrzymaniem jego akcji. Nadmierne przyjmowanie sodu może eliminować potas. Wysoki poziom potasu może wpłynąć na wchłanianie magnezu.

Zaleceniem do ograniczenia podaży potasu są: odwodnienie, ostra i przewlekła niewydolność nerek, anemia sierpowata, choroba Addisona. W takich przypadkach zaleca się przejść na dietę ubogopotasową.

Zasady diety ubogopotasowej

W diecie ograniczającej potas stosuje się metodę „podwójnego gotowania”:

  1. Warzywa drobno posiekać.
  2. Zalać gorącą wodą w proporcji 10 części wody na 1 część jarzyn.
  3. Moczyć je przez 30 minut.
  4. Odlać wodę, potem wypłukać warzywa pod bieżącą wodą.
  5. Czynność płukania powtórzyć kilkakrotnie.
  6. Warzywa zalać wodą i gotować przez 3–6 minut.
  7. Odlać wodę i ponownie zagotować

Hiperkaliemia – zwiększenie stężenia potasu w surowicy >5,5 mmol/l

  • Zwykle brak objawów.
  • Mogą wystąpić takie objawy jak: osłabienie lub porażenie mięśni szkieletowych, osłabienie odruchów ścięgnistych, zaburzenia rytmu serca (bradykardia, asystolia, migotanie komór), zaburzenia czucia (parestezje) oraz zaburzenia świadomości (splątanie).


Hipokaliemia  zmniejszenie stężenia potasu w surowicy <3,5 mmol/l 

Objawy:

  • upośledzenie zagęszczania moczu – wielomocz, 
  • zaburzenia rytmu serca, 
  • osłabienie mięśni szkieletowych,
  • zaparcia,
  • zatrzymanie moczu,
  • zaburzenia neurologiczne (parestezje, nadpobudliwość nerwowa lub apatia). 

Opracowała Agata Majcher


Bibliografia

Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Warszawa 2019.

Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010.

Witaminy i składniki mineralne, Pałasiewicz W., Tuszyński P.K, Kraków 2020.

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Jak probiotyki chronią twoją odporność

2024-12-12

Jak probiotyki chronią twoją odporność

Przed nami kilka zimnych miesięcy, które sprzyjają rozwojowi różnego rodzaju infekcji, katarów, przeziębień, grypy czy anginy. Najpopularniejszym, aczkolwiek niekoniecznie zawsze koniecznym, reme [...]

Czytaj dalej

Sekret odporności w trzech witaminach

2024-12-10

Sekret odporności w trzech witaminach

Cały sekret odporności koncentruje się w zasadzie na trzech witaminach: C, D3 oraz K2 – i to o nich właśnie chciałbym Państwu wspomnieć.

Czytaj dalej

Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy

2024-12-04

Masz problem ze snem? Melatonina naprawi Twój rytm dobowy

Długotrwały niedobór snu może przyczyniać się do poważniejszych problemów zdrowotnych, takich jak obniżona odporność, nadciśnienie czy zaburzenia nastroju. Na szczęście istnieje rozwiązanie! Sprawdź.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej