Potas
Zalecane dobowe spożycie tego pierwiastka to 4700 mg na dobę. W ludzkim organizmie występuje on w sokach trawiennych i kościach. Potas jest łatwo usuwany z moczem, dlatego nawet duże jego pobranie z dietą nie stanowi zagrożenia, gdy nerki dobrze funkcjonują.
Możliwe są różne odstępstwa, jeśli chodzi o normę, w jakiej potas powinien występować w ludzkim organizmie.
Określa się je jako:
- Hiperkaliemia – to najczęściej wynik upośledzonego wydalania potasu przez nerki. Objawia się zwolnieniem pracy serca, spadkiem siły mięśniowej, apatią, mrowieniem kończyn i ust.
- Hipokaliemia – na tle żywieniowym prawie się nie zdarza. Może występować natomiast w anoreksji. Zdarza się, że towarzyszy wymiotom, biegunkom i zaburzeniom gospodarki kwasowo-zasadowej, będąc ponadto następstwem stosowania środków przeczyszczających i moczopędnych (alkohol i kawa także wzmagają wydalanie potasu przez nerki). Objawy to: upośledzenie funkcji układu nerwowego, uporczywe zaparcia, zaburzenia rytmu serca (częstoskurcz).
Funkcje:
- regulacja gospodarki wodnej,
- wpływa na równowagę kwasowo-zasadową,
- reguluje czynności nerwów i mięśni.
Źródła:
- rośliny strączkowe,
- soja (1000–2100 mg/100 g),
- orzechy (500–700 mg/100 g),
- ziemniaki (450 mg/100 g),
- ryby (300–400 mg/100 g),
- porzeczki,
- banany (300–395 mg/100 g),
- mięso (250–350 mg/100 g),
- zbożowe ziarna (100–350 mg/100 g).
Opracowała Marzena Surmińska
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...