Porzeczka czerwona

Porzeczka czerwona

Spożywanie owoców porzeczki czerwonej to krok ku zdrowiu. Są one nie tylko smaczne, ale mają również wiele składników odżywczych, dzięki którym organizm lepiej funkcjonuje. Wpływają na poprawę apetytu, wspomagają pracę jelit, dodają energii i redukują zmęczenie, a także pozytywnie działają na jakość krwi. Systematyczne jedzenie czerwonych porzeczek poprawia wygląd skóry i sprawia, że cera jest bardziej odżywiona. 

Porzeczka czerwona określana także jako pospolita (Ribes rubrum L.). To krzew, który należy do rodziny agrestowatych. Pierwsze informacje o jej uprawie pojawiły się w XV wieku. Pochodzi z Europy Zachodniej, a konkretnie z Francji i Belgii. Może rosnąć dziko, a najlepsze miejsca do rozwoju to tereny w pobliżu rzek. Krzew porzeczki może urosnąć do 2 metrów wysokości. Kuliste owoce, które początkowo są zielone, w momencie dojrzewania w czerwcu oraz lipcu zmieniają kolor na czerwony. Mają charakterystyczny kwaskowaty smak. Można je spożywać na świeżo, jak też wyrabiać z nich dżemy, konfitury, galaretki, a także soki, wina i nalewki. Krzewy spotyka się w parkach miejskich, ogrodach, np. pałacowych jako rośliny ozdobne.    

Owoce czerwonej porzeczki wykorzystywano jako środek leczniczy w medycynie ludowej

Już nasze prababki zalecały spożywanie owoców czerwonej porzeczki jako środka napotnego. Zarówno w formie bezpośredniej, jak też w postaci soków. Roślinie tej przypisywano także właściwości zbijające gorączkę i obniżające temperaturę ciała w trakcie choroby. Spożywano ją również w czasie infekcji górnych dróg oddechowych. Owoce czerwonej porzeczki przynosiły ulgę przy zaparciach, wykazując niezbyt silne działanie przeczyszczające.    

Nalewka z czerwonej porzeczki na poprawę zdrowia

Pozytywnie na poprawę funkcjonowania organizmu działa nalewka z czerwonej porzeczki. Przede wszystkim przywraca siły i dodaje energii. Świetnie sprawdza się u osób ciężko pracujących oraz wykazujących oznaki wyczerpania fizycznego. Poprawia także samopoczucie i nastrój, dzięki czemu sprawdza się też przy zmęczeniu psychicznym. Zaleca się ją także w profilaktyce układu trawiennego oraz przy zaburzeniach jego funkcjonowania. Zaleca się także przy infekcjach np. gardła. Nalewce z owoców czerwonej porzeczki przypisuje się również działanie wykrztuśne. 

O właściwościach poprawiających funkcjonowanie organizmu decydują liczne składniki odżywcze zawarte w owocach czerwonej porzeczki

W składzie czerwonej porzeczki znajdują się węglowodany, jak również białka oraz tłuszcze. O właściwościach wpływających na lepsze zdrowie decyduje duża ilość witaminy C. Oprócz niej owoce zawierają też beta-karoten, tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę, a także witaminy E i K. Występują także foliany, które wspomagają pracę układu krwionośnego i co ważne biorą czynny udział w syntezie czerwonych krwinek. W składzie rośliny nie brakuje także biopierwiastków. Są to: potas, wapń, magnez, sód oraz żelazo.

Owoce czerwonej porzeczki wspomagają pracę układu pokarmowego

Owoce czerwonej porzeczki mają ogromny wpływ na poprawę apetytu oraz jakość funkcjonowania układu trawiennego. Zabezpieczają przed wystąpieniem nudności i wymiotów. Zawarte w tej roślinie składniki, takie jak np. pektyny, korzystnie działają na jelita, ich lepsze funkcjonowanie i poprawę mikroflory. Wpływają także na lepszy odruch mięśniowo-nerwowy, optymalizując pracę jelit w trakcie trawienia. Pozwalają też na skuteczne pozbycie się szkodliwych substancji z organizmu w procesie wypróżniania. W przypadku zaburzeń funkcjonowania układu pokarmowego czy też występowania zgagi spożywanie owoców czerwonej porzeczki może złagodzić dolegliwości.   

Czerwona porzeczka wzmacnia odporność organizmu 

Owoce czerwonej porzeczki nie tylko dostarczają wielu składników odżywczych potrzebnych organizmowi, ale również pozwalają na zwiększenie ich przyswajalności. Dzięki temu poprawia się zdrowie, a także funkcjonowanie narządów i tkanek. Odżywione komórki łatwiej się regenerują i nie ulegają zainfekowaniu przez szkodliwe substancje, co zapobiega wielu chorobom. Układ immunologiczny lepiej funkcjonuje, wzmacniając swoje funkcje obronne. Duży wpływ na jego skuteczniejsze działanie ma witamina C, która w sporej ilości występuje w owocach czerwonej porzeczki. Jako doskonały antyoksydant zapobiega rozwojowi infekcji i niszczy szkodliwe substancje, takie jak np. wolne rodniki mające destrukcyjny wpływ na ludzkie ciało, doprowadzając np. do chorób nowotworowych. Spożywanie produktów na bazie owoców czerwonej porzeczki zalecane jest nie tylko w profilaktyce prozdrowotnej, ale również podczas: przeziębienia, grypy, anginy i wszelkich stanów zapalnych.   

To warto wiedzieć

Czerwone porzeczki spożywane regularnie doskonale oczyszczają organizm z toksyn. To dzięki pektynom, które usuwają niestrawione resztki pokarmowe. Ponadto powodują uczucie sytości w żołądku, co zapobiega przybieraniu na wadze.

Czerwona porzeczka jest doskonałym środkiem kosmetycznym 

Substancje zawarte w owocach czerwonej porzeczki korzystnie wpływają na komórki skóry, działając na nią oczyszczająco. Przywracają jej odpowiednie pH i zabezpieczają przed szkodliwymi bakteriami, nie pozwalając im się rozwinąć. Doskonale zdają egzamin przy cerze tłustej, a także przy trądziku. Mogą także pomóc przy wypryskach pojawiających się na skórze oraz przy jej stanach zapalnych. Spożywanie owoców czerwonej porzeczki wspomoże kosmetykę ciała, odżywi komórki i wpłynie na zahamowanie ich starzenia się.

Owoce czerwonej porzeczki zbawiennie działają na krew

Spożywanie owoców z czerwonej porzeczki może zabezpieczyć przed podniesieniem się poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Zaleca się ich stosowanie w przypadku osób zmagających się z nadciśnieniem tętniczym, a także w jego profilaktyce. Dzięki temu można zapobiec również przewlekłej chorobie tętnic, czyli miażdżycy. Owoce czerwonej porzeczki wpływają na zmniejszenie krzepliwości krwi. Potas znajdujący się w ich składzie powoduje lepsze funkcjonowanie serca, dzięki czemu zabezpiecza przez schorzeniami tego mięśnia, chorobami i jego atakami.

Właściwości liści z czerwonej porzeczki

W medycynie naturalnej wykorzystuje się nie tylko owoce czerwonej porzeczki, ale również ich liście. Wykazują się one działaniem:  

  • przeciwzapalnym, 
  • moczopędnym,
  • przeciwreumatycznym,
  • wspomagającym leczenie w przypadku zakażeń układu moczowego,
  • niszczącym szkodliwe bakterie w przewodzie pokarmowym,
  • obniżającym ciśnienie krwi.  

Owoce czerwonej porzeczki są środkiem na wiele dolegliwości i zaburzeń

Kobiety uskarżające się na ostre bóle w czasie miesiączki powinny regularnie spożywać soki z owoców czerwonej porzeczki. Występujące w ich składzie polifenole łagodzą dolegliwości związane z menstruacją. Pozwalają także na wyciszenie i uspokojenie. Owoce czerwonej porzeczki pomagają w zaburzeniach pracy wątroby dzięki swoim właściwościom oczyszczającym. Zaleca się ich stosowanie osobom zmagającym się z reumatyzmem oraz seniorom dla zwiększenia witalności życiowej.

Przepis na wywar z owoców czerwonej porzeczki na zaparcia

Cztery łyżki owoców czerwonej porzeczki należy opłukać i zalać wrzącą wodą. Następnie trzeba trzymać je pod przykryciem, a po zaparzeniu – odcedzić. Zaleca się, żeby wypijać wywar w ilości 50 ml do 30 minut przed posiłkami.     

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej