Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

Pistacje – źródło zdrowia (nie tylko) dla aktywnych

Pistacje, czyli orzechy pistacjowe, zawierają wiele cennych składników odżywczych. Są znane ze swych właściwości poprawiających zdrowie. Mimo sporej kaloryczności mogą je spożywać osoby, które się odchudzają. Substancje wchodzące w skład tych orzechów korzystnie wpływają na kondycję oczu, funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, a także uspokojenie. Jakie jeszcze korzyści dla zdrowia daje spożywanie pistacji?  


Orzeszki pistacjowe określane też „orzeszkami szczęścia” oraz „zielonymi migdałami” są owocami drzewa pistacjowego, które występuje w wielu rodzajach. Do jedzenia nadaje się pestka otoczona twardą łupiną. Gdy owoc osiągnie dojrzałość, wtedy pęka i rozwiera się. Pestka ma słodki smak. Najbardziej popularny rodzaj tej rośliny to pistacja właściwa (Pistacia vera L.) należąca do rodziny nanerczowatych. Pochodzi ona z Azji. Jest tez jednak uprawiana w Ameryce Północnej, a także w Europie. Do jedzenia nadają się również orzechy pistacji atlantyckiej.
Pestki można spożywać na surowo, a także w formie prażonej oraz solone. Pistacje są znakomitą przekąską. Wykorzystuje się je również przy wytwarzaniu: ciast, tortów, marcepanów, strucli, budyniów, lodów oraz cukierków. Doskonale też nadają się jako farsz i składnik sosów do potraw mięsnych oraz dodatek do dań warzywnych.


Z orzechów pistacjowych wyrabia się również napój przypominający kawę, a także wytwarza olej. Ponadto ze zgrubień i narośli występujących na liściach tej rośliny powstaje substancja koloryzująca jedwab oraz znajdująca zastosowanie w przemyśle garbarskim. Drzewo pistacjowe często uprawia się dla celów ozdobnych.


Pistacje pod względem zawartości cennych minerałów i substancji odżywczych z powodzeniem konkurują z innymi orzechami
Sto gramów orzechów pistacjowych daje ok. 589 kcal. W ich składzie najwięcej miejsca zajmują tłuszcze (45,39 g), a szczególne prozdrowotne właściwości ma kwas oleinowy. Są także węglowodany (27,51 g), a także białko (20,27 g). Dużą grupę stanowią aminokwasy, dzięki którym w organizmie mogą zachodzić różne procesy. Wśród tych związków warto wyróżnić kwasy: glutaminowy i asparginowy, argininę, walinę, leucynę, fenyloalaninę, serynę, lizynę, glicynę, a także alaninę. Pistacje zawierają również witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, a także E. Są także makroelementy: potas, fosfor, magnez, wapń, sód oraz mikroelementy: żelazo, cynk, mangan i miedź. W składzie orzechów pistacjowych znajduje się również błonnik pokarmowy (10,3 g).

Pistacje pomagają skutecznie niwelować ilość ,,złego" cholesterolu

Naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii wykazali, że codzienne spożywanie pistacji w znaczący sposób redukuje ilość cholesterolu LDL, dzięki czemu zwiększa się poziom HDL, czyli tego ,,dobrego”. Obniżone zostaje także stężenie trójglicerydów, których nadmierna ilość może doprowadzić do powstania chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym. Warto zatem każdego dnia jeść kilkanaście sztuk orzechów pistacjowych, a wpłynie to znacząco na poprawę zdrowia.

Zawarty w orzechach pistacjowych kwas oleinowy wpływa na wzmocnienie odporności i przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych

Wśród tłuszczów wchodzących w skład pistacji na uwagę zasługuje kwas oleinowy. Ten organiczny związek chemiczny z grupy omega-6 pełni bardzo ważną funkcję w organizmie. Dostarcza komórkom energii, dba o właściwe funkcjonowanie układu immunologicznego, a także wspomaga działanie układu krążenia. Jako źródło witaminy E, która ma właściwości antyoksydacyjne, skutecznie hamuje rozwój stanów zapalnych oraz komórek nowotworowych. Ważną cechą kwasu oleinowego jest obniżanie poziomu cholesterolu LDL. Dzięki temu nie dochodzi do groźnych chorób, takich jak miażdżyca, a serce lepiej funkcjonuje. Ten organiczny związek ma znaczący wpływ na powstanie błon komórkowych, a przy zranieniach usprawnia gojenie się ran i regenerację tkanek. 

To warto wiedzieć

Mimo dużej kaloryczność pistacje bez obaw mogą spożywać osoby, które się odchudzają. Nie należy tylko przesadzić z ich ilością. Orzechy dostarczą wiele cennych minerałów i witamin oraz substancji, które wpłyną na lepsze trawienie i zdrowie.  

Orzechy pistacjowe mają wpływ na lepszą kondycję oczu

Spożywanie pistacji poprawia funkcjonowanie wielu narządów. Wpływa też na lepszą jakość tkanek. Zawarta w tej roślinie witamina A wspomaga działanie siatkówki oka. Jej brak często prowadzi do zespołu suchego oka. Może także dojść do wystąpienia choroby zwanej „ślepotą zmierzchową”, co objawia się niewyraźnym widzeniem po zmierzchu. Witamina A dba także o odpowiednie nawilżanie powierzchni oka i zapobiega martwicy rogówki. Natomiast występujące w pistacjach luteina i zeaksantyna zabezpieczają siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu nie dochodzi do uszkodzenia plamki żółtej, która odpowiada za rozróżnianie barw, a także możliwość widzenia bez zniekształceń.

Spożywanie orzechów pistacjowych poprawia trawienie, krążenie i jest niegroźne dla diabetyków

Pistacje zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Substancja ta reguluje poziom cukru we krwi, poprawia perystaltykę jelit, pomaga w prawidłowym wypróżnianiu, zapobiega zaparciom oraz usuwa odpady przemiany materii. Obniżając poziom cholesterolu LDL, błonnik pokarmowy wspiera układ krwionośny w prawidłowym funkcjonowaniu.


Antyutleniacze wchodzące w skład pistacji chronią organizm przed niszczącym działaniem połączenia się cukrów z białkami. Dzięki temu skóra ma młodszy wygląd i jest bardziej elastyczna. Dodatkowo antyoksydanty hamują rozwój cukrzycy. Istotne jest także to, że orzechy pistacjowe mają IG 15 (indeks glikemiczny), co pozwala diabetykom na ich spożywanie bez skutków ubocznych dla zdrowia.  

Po pistacje sięgają często zawodnicy uprawiający sporty wytrzymałościowe. Orzechy te nie tylko dodają energii, ale również dzięki zawartości żelaza zwiększają wydolność i wzmacniają strukturę mięśni. Są również dobrym wyborem dla ludzi cierpiących na anemię. Szczególnie mogą wspomóc kobiety w trakcie miesiączki, a także w czasie menopauzy. Co do pań będących w ciąży oraz karmiących piersią zdania są podzielone i najlepszym rozwiązaniem przed spożyciem orzechów pistacjowych będzie w tych przypadkach po prostu konsultacja z lekarzem.

   
Substancje zawarte w pistacjach wpływają na poprawę nastroju. Działają uspokajająco, nawet w sytuacjach stresowych. Warto je zatem spożywać przy rozdrażnieniu, pobudzeniu i różnego rodzaju dolegliwościach.

Orzechy pistacjowe poprawiają libido

Pistacje uchodzą za silny afrodyzjak. Zwiększają przepływ krwi do prącia, a także poprawiają kondycję organizmu, co przekłada się na lepsze samopoczucie. Wzrasta witalność i chęć na miłosne uniesienia. Potwierdziły to badania z 2011 roku przeprowadzone na wybranej grupie mężczyzn. Doświadczyli oni mocniejszych niż zwykle erekcji, a także silniejszych doznań. Ich sprawność seksualna była na dużo wyższym poziomie niż zwykle.    


Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej