Pigwa – na ratunek stawom

Pigwa – na ratunek stawom

Gdy owoc pigwy dojrzeje, nie szkodzi choremu ani zdrowemu, gdy spożywa się go na surowo; gdy zaś go ugotować lub usmażyć, pomaga wielce tak jednemu, jak i drugiemu. Gdy kogo trapią dolegliwości artretyczno-reumatyczne, niechaj je te owoce – ugotowane lub usmażone – a usuną z niego substancję artretyczną, tak że nie będzie już zalegać w drogach zmysłowych ani też upośledzać jego stawów. Bo owoc pigwy jest ciepły i suchy, dlatego też daje odpór wszystkiemu, co reumatyczne, a więc chłodne i wilgotne.

Hildegarda



Święta z Bingen zaleca raz w roku na jesień przeprowadzać kurację pigwą, która ma zapobiec procesom zniekształcającym stawy. Pigwa sama w sobie nie jest owocem leczniczym, ale stosuje się ją profilaktycznie przeciwko chorobom reumatycznym, arteriosklerozie i artrozie. Jest uniwersalnym środkiem na dolegliwości stawowe i nie tylko. Najlepsze formy jej przyjmowania to: konfitura, dżem, mus lub galaretka.

Jak przygotować pigwę do spożycia

Umyty owoc pigwy należy pokroić na ćwiartki lub plastry, pozbawiając go nasion. Kawałki owocu można usmażyć z cukrem i dodatkiem kwasku cytrynowego jako stabilizatora. Miękkie włożyć do słoików – można też dodać nieco wódki lub innego alkoholu. Zakręcić i pasteryzować. Pestki są surowcem leczniczym, z wysuszonych sporządza się napary. Z rozdrobnionych nasion uwalnia się amigdalina, czyli witamina B17. Napar lub macerat z wysuszonych, całych i nieuszkodzonych nasion jest bogaty w śluzy, dlatego warto po niego sięgać przy podrażnieniach przewodu pokarmowego.

Składniki czynne pigwy

Pigwa jest bardzo odżywczym owocem i naprawdę warto włączyć przetwory z niej do zimowego menu. Owoce obfitują w kwasy organiczne: jabłkowy, winowy, bursztynowy, cytrynowy, chinowy, chlorogenowy, kawowy, fumarowy; witaminy: C, B1, B2; minerały: żelazo, potas, miedź, kobalt, mangan, pektyny, garbniki, flawonoidy, antocyjany, karotenoidy, z kolei nasiona pigwy zawierają śluzy i amigdalinę.

Pigwa jako uniwersalny środek odżywczy

Przetwory z pigwy to smaczny sposób, by utrzymać w zdrowiu nasz układ kostno-stawowy, z kolei napar i macerat z nasion są świetnym środkiem przyspieszającym wyleczenie z infekcji górnych dróg oddechowych. Gdy dokucza chrypka, kaszel, zapalenie krtani lub gardła, zaleca się pić pół szklanki naparu z nasion pigwy co 2–3 godziny. Zawarte w naparze śluzy pomogą także przy bolesnych biegunkach, zaparciach, refluksie, chorobie wrzodowej lub przy podrażnionej przez leki śluzówce jelit i żołądka.

Macerat i napar stosowane zewnętrznie likwidują stany zapalne, poprawiają elastyczność skóry, sprawiają że skóra nabiera odpowiedniej wilgotności. Pozytywnie wpływają na stan skóry trądzikowej, suchej, podrażnionej i zwiotczałej. Osoby długo pracujące przed ekranem komputera, czujące w oczach „piasek”, mogą przykładać waciki nasączone naparem z nasion pigwy – wówczas pozbędą się nieprzyjemnego odczucia podrażnienia.

Pigwowe BHP

Po ściągnięciu łuski nasionko w środku zawiera amigdalinę. Substancja ta nie zostanie uwolniona, gdy przyrządzi się napar lub macerat z całej pestki.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej