- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2020-04-02
Jak zażywać pigwę
Święta Hildegarda zalecała stosować pigwę w przypadku wszelkich chorób reumatycznych: przy artretyzmie, artrozie, arteriosklerozie oraz przy podwyższonym stężeniu kwasu moczowego.
Tabletki z pigwy
Pigwę w formie tabletek zaleca się zażywać kilka razy dziennie, nie połykając ich od razu, tylko pozostawić na języku, aż się rozpuszczą. Kurację stosować co najmniej przez miesiąc.
Mus z pigwy
Do przygotowania musu z pigwy wykorzystuje się miąższ z owoców. Jak pisała św. Hildegarda: Jedzenie surowych owoców nie szkodzi choremu ani zdrowemu. Gotowany lub suszony owoc służy każdemu. Kto cierpi na podagrę, niech je często gotowany i pieczony owoc; rozpuści on truciznę tak, że nie zaatakuje ona nerwów, nie złamie i nie zniekształci członków.
Mus z pigwy zaleca się jeść z chlebem. Jeśli do musu dodamy sproszkowany galgant, będą mogli po niego sięgać także diabetycy.
Nalewka z pigwy z miodem
Nalewka z pigwy jest kolejnym sposobem na przyswojenie cennych wartości leczniczych z tego owocu. Oto przepis.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- szklanka cukru,
- ½ l wódki,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- sok z połowy pomarańczy.
Przygotowanie:
Owoce pokroić, umieścić w słoiku, zalać alkoholem i odstawić na 2–3 tygodnie. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój oraz postawić w ciepłym miejscu na tydzień, do rozpuszczenia cukru. Codziennie potrząsać słoikiem. Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, sok z pomarańczy (można też wyparzoną skórkę), odstawić na 2 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.
Marmolada z pigwy
Warto okresie owocowania pigwy przygotować zapasy marmolady, by przez cały rok mieć możliwość sięgania po to smaczne lekarstwo na stawy. Owoce pigwy nie tylko działają przeciwzapalnie, ale wspomagają również układ pokarmowy.
Składniki:
- 1 kg pigwy,
- 700 g cukru.
Przygotowania:
Pokrojoną pigwę zalać w garnku szklanką wody. Gotować pod przykryciem tak długo, aż owoce zmiękną. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotową masę ponownie wlać do garnka, dodać cukier i odparowywać bez przykrycia na małym ogniu (przez ok. 4 godziny), mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie masa zrobi się gęściejsza i ciemniejsza. Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia stawiając do góry dnem.
Agata Majcher
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2020-04-02
Inne wpisy w tej kategorii
2024-12-17
Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-20
Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-05