Jak zażywać pigwę

Jak zażywać pigwę

Święta Hildegarda zalecała stosować pigwę w przypadku wszelkich chorób reumatycznych: przy artretyzmie, artrozie, arteriosklerozie oraz przy podwyższonym stężeniu kwasu moczowego.

Tabletki z pigwy

Pigwę w formie tabletek zaleca się zażywać kilka razy dziennie, nie połykając ich od razu, tylko pozostawić na języku, aż się rozpuszczą. Kurację stosować co najmniej przez miesiąc.

Mus z pigwy

Do przygotowania musu z pigwy wykorzystuje się miąższ z owoców. Jak pisała św. Hildegarda: Jedzenie surowych owoców nie szkodzi choremu ani zdrowemu. Gotowany lub suszony owoc służy każdemu. Kto cierpi na podagrę, niech je często gotowany i pieczony owoc; rozpuści on truciznę tak, że nie zaatakuje ona nerwów, nie złamie i nie zniekształci członków.

Mus z pigwy zaleca się jeść z chlebem. Jeśli do musu dodamy sproszkowany galgant, będą mogli po niego sięgać także diabetycy.

Nalewka z pigwy z miodem

Nalewka z pigwy jest kolejnym sposobem na przyswojenie cennych wartości leczniczych z tego owocu. Oto przepis.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • szklanka cukru,
  • ½ l wódki,
  • 4 łyżki płynnego miodu,
  • sok z połowy pomarańczy.


Przygotowanie:

Owoce pokroić, umieścić w słoiku, zalać alkoholem i odstawić na 2–3 tygodnie. Pigwę zasypać cukrem, zamknąć słój oraz postawić w ciepłym miejscu na tydzień, do rozpuszczenia cukru. Codziennie potrząsać słoikiem. Syrop zlać i połączyć z ekstraktem, dodać miód, sok z pomarańczy (można też wyparzoną skórkę), odstawić na 2 tygodnie. Przefiltrować i rozlać do wyparzonych butelek.

Marmolada z pigwy

Warto okresie owocowania pigwy przygotować zapasy marmolady, by przez cały rok mieć możliwość sięgania po to smaczne lekarstwo na stawy. Owoce pigwy nie tylko działają przeciwzapalnie, ale wspomagają również układ pokarmowy.

Składniki:

  • 1 kg pigwy,
  • 700 g cukru.


Przygotowania:

Pokrojoną pigwę zalać w garnku szklanką wody. Gotować pod przykryciem tak długo, aż owoce zmiękną. Przestudzić, zmiksować i przetrzeć przez sito. Gotową masę ponownie wlać do garnka, dodać cukier i odparowywać bez przykrycia na małym ogniu (przez ok. 4 godziny), mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie masa zrobi się gęściejsza i ciemniejsza. Gotową marmoladę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i zostawić do wystudzenia stawiając do góry dnem.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej