Pietruszka – korzeń

Pietruszka – korzeń


Pietruszka to jedno  z najpopularniejszych warzyw, które wchodzi w skład włoszczyzny. Ma stałe i poczesne miejsce w kuchni. Jest składnikiem zup, potraw jarzynowych, a także wysoko witaminizowanych koktajli. Korzeń pietruszki to nieodłączny produkt wielu posiłków, ale też roślina lecznicza. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm ludzki. Wykazuje się działaniem moczopędnym i normuje poziom ciśnienia. Olej z pietruszki można też stosować na pielęgnację zniszczonej cery.


Charakterystyka warzywa


Pietruszka zwyczajna (Petroselinum crispum) to dwuletnia roślina uprawiana niemal na całym świecie. Jest warzywem, które naturalnie rośnie w: Europie, Afryce, obu Amerykach, Azji i Australii. Należy do rodziny selerowatych.


Pietruszka ma twardy korzeń koloru białego, trójkątne ząbkowane, zielone liście, niewielkie zielonożółte kwiaty oraz owoce w formie rozłupni. Kwitnienie rośliny przypada na drugi rok od momentu jej posiania. Do najlepszego rozwoju potrzebuje gleb przepuszczalnych, a słabo się przyjmuje na kwaśnych. Nie toleruje ziem podmokłych i ciężkich. Lubi ciepło oraz tereny dobrze nasłonecznione.


W pietruszce dla celów spożywczych wykorzystuje się zarówno części nadziemne (zielone), jak też korzeń. Korzeń można spożywać na surowo, jednak najbardziej popularne jest poddawanie go obróbce termicznej. W kuchni przyrządza się go na wiele sposobów: gotuje, dusi, smaży i piecze. Jest składnikiem: zup z włoszczyzny, wywarów, sosów, sałatek jarzynowych, a także koktajli warzywno-owocowych. Z korzenia można też przyrządzić pastę na kanapki. Oprócz sztuki kulinarnej pietruszka znajduje również zastosowanie jako roślina lecznicza.


Wartości odżywcze i prozdrowotne pietruszka zawdzięcza cennym organicznym związkom chemicznym


Korzeń pietruszki zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, D oraz E. W składzie rośliny znajdują się makroelementy: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, a także mikroelementy: żelazo, jod, miedź, cynk i mangan. Są też kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Roślina ma również zasoby oleju pietruszkowego bogatego w takie związki jak: limonen czy mirystycyna. Nie brakuje też terpenów, flawonoidów, fitosterolu, bergaptenu, a także tłustego oleju.


Pietruszka a układ trawienny


Pietruszka jest częstym składnikiem: zup, rosołu i potraw obiadowych. Warto ją spożywać ze względu na jej walory prozdrowotne. Bardzo korzystnie działa na układ trawienny. Rozluźnia mięśnie gładkie jelit, co zapobiega wzdęciom, a także bólom brzucha, dlatego dobrze jest jak najczęściej dodawać to warzywo do posiłków. Działa również wiatropędnie. Trawienie odbywa się sprawnie i bez problemów, gdyż zawarte w pietruszce substancje powodują większe wydzielanie soków trawiennych.   


Pietruszka jest dobrym środkiem na przewlekłe choroby


Pietruszkę stosuje się u osób, które cierpią na dnę moczanową. Poprawia przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza obrzęk nóg i łagodzi dolegliwości związane z tą przewlekłą chorobą. Wywar na bazie korzenia z pietruszki zaleca się chorym na zapalenie trzustki. Wpływa on na niszczenie drobnoustrojów, które powodują infekcję. Dodaje sił i wspomaga układ odpornościowy organizmu. Wykazuje również skuteczność przy chorobach wątroby, wspierając jej detoksykację i oczyszczenie ze szkodliwych substancji.    


Pietruszka to prawdziwa bomba witaminowa


W korzeniu pietruszki znajdziemy witaminę A, która gra kluczową rolę w procesie widzenia. To dzięki niej komórki mogę wzrastać i regenerować się. Wzmacnia odporność organizmu, a także wpływa na rozwój błony śluzowej wielu narządów. To od niej zależy jakość włosów, paznokci i skóry.


Korzeń pietruszki zawiera również witaminy z grupy B. B1 to skuteczny antyoksydant, który korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy. B2 przede wszystkim jest odpowiedzialna za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. B3 odgrywa znaczącą rolę w tworzeniu czerwonych krwinek oraz obniża stężenie ,,złego" cholesterolu LDL we krwi. B6 ma wpływ na pracę serca i skurcze mięśni. B9 stanowi o prawidłowym wzrastaniu komórek i ma udział w syntezie kwasów nukleinowych.


Witamina E – określana jako witamina młodości – to doskonały przeciwutleniacz, który chroni organizm przez stresem oksydacyjnym i hamuje procesy starzenia. Wpływa na szybką regenerację komórek i gojenie ran, a także pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o prawidłowy przebieg ciąży. Jest ważna dla płodności u mężczyzn, gdyż ma wpływ na powstawanie nasienia.  


Korzeń pietruszki poprawia funkcjonowanie organizmu na poziomie fizycznym oraz psychicznym


Napar z pietruszki może być stosowany jako środek na pozbycie się przykrego i nieświeżego zapachu z ust. Płukanki jamy ustnej wykazują też skuteczność w zwalczaniu pleśniawek. Ze względu na dużą ilością żelaza oraz innych minerałów i witamin zaleca się go do spożycia osobom zmagającym się z anemią. Wykazuje też działanie antyseptyczne. Spożywanie warzywa wpływa na regulację ciśnienia krwi i wzmocnienie mięśni. Dobrze też działa na układ nerwowy. Poprawia samopoczucie i korzystnie wpływa na stan umysłu.   


Oleju z korzenia pietruszki można użyć do mycia włosów, co poprawi ich jakość i wzmocni strukturę. Nadaje się on też świetnie do nakładania na zmęczoną i zniszczoną cerę. Usuwa przebarwienia skórne i jest zalecany kobietom, które mają problem z cellulitem. Wcierany w ciało maskuje jego skutki.  


To warto wiedzieć


Występujący w składzie pietruszki związek o nazwie „apiol“ jest substancją o właściwościach psychoaktywnych. Dlatego nie należy przesadzać z podażą wyciągów z tej rośliny. Unikać ich powinny zwłaszcza małe dzieci, a także kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią.    


Opracowanie Jarosław Cieśla


Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

2024-11-21

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

Ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności ciała, podniesienie odporności organizmu, zapewniają dobry humor i są świetnym zastrzykiem energii na cały dzień. Jakie ćwiczenia warto wykonywać?

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej