Pestki dyni

Pestki dyni

Dynia jest warzywem, które określa się „królową jesieni”. Przyciąga wzrok ze względu na pomarańczowy kolor oraz bardzo duże rozmiary. Ta halloweenowa roślina chętnie wykorzystywana jest w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Do jej zalet zdrowotnych można zaliczyć działanie antyoksydacyjne, zapobieganie nowotworom, wspomaganie układu sercowo-naczyniowego, a także obniżenie zapotrzebowanie na insulinę u osób z cukrzycą. 

Wiele właściwości prozdrowotnych wykazują także pestki dyni, na które warto zwrócić szczególną uwagę. Składniki w nich zawarte wspomagają właściwe funkcjonowanie układu rozrodczego, wpływają na zahamowanie objawów choroby lokomocyjnej, a także wykazują działanie przeciwpasożytnicze. Korzystnie na ludzki organizm wpływa zwłaszcza tłoczony z nich olej. Jakie są jeszcze korzyści ze spożywania pestek z dyni?  

Składniki i substancje odżywcze pestek dyni

Pestki dyni zawierają duże ilości błonnika. W ich składzie nie brakuje również witamin: A, B1, B2, B3, B6, B9, E oraz K. Wpływ na właściwości prozdrowotne nasion dyni mają także biopierwiastki, czyli: fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, jak również cynk. Inne cenne substancje występujące w tej roślinie to: kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy, a także kukurbitacyna, fitosterole, fitosteryny oraz cytrulina.

Olej z pestek dyni wykazuje właściwości oczyszczające, pielęgnujące ciało, a także lecznicze

Lekkostrawny olej z pestek dyni o ciemnozielonobrązowej barwie otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno. Ma charakterystyczny orzechowy smak oraz aromat. Występujące w jego składzie kwasy nienasycone pełnią ważną funkcję budulcową ścian komórkowych. Olej wykorzystuje się jako produkt wpływający na utrzymanie dobrego poziomu zdrowia, a także stosuje przy stanach zapalnych i chorobowych. Ze względu na właściwości przeciwpasożytnicze zalecany jest w terapiach zwalczających pasożyty atakujące układ pokarmowy, które po jego spożyciu zostają skutecznie unieszkodliwione, a następnie wydalone z organizmu. Spożywany przez mężczyzn mających problemy z prostatą przynosi bardzo dobre rezultaty. 

Olej z pestek dyni może być stosowany również zewnętrznie, np. jako preparat wzmacniający strukturę włosów. Nawilża je i nadaje odpowiedniego blasku. Można nim nacierać ciało, gdyż pozytywnie działa na skórę. Regeneruje ją, odżywia, wpływa na jej właściwe napięcie, a także minimalizuje podrażnienia. Warto go stosować w przypadku trądzików oraz rozstępów.

Jako produkt odżywczy jest dodawany do wszelkiego rodzaju sałatek, pieczywa, serów, a nawet ciast. Można z niego tworzyć również bazę zimnych sosów. Należy tylko pamiętać, że przy podgrzewaniu traci swoje odżywcze i prozdrowotne właściwości. 

Pestki z dyni dodają energii

Na wzrost sił i walkę ze zmęczeniem najczęściej przyjmuje się przekąski złożone z cukrów prostych. Jednak nie tylko węglowodany dodają wigoru. Przypływ energii zapewnia także spożywanie produktów zawierających tłuszcze. Tych w pestkach dyni jest 49,05 g na 100 g nasion, a wartość energetyczna przy takiej ilości wynosi 559 kcal. Niwelowanie uczucia zmęczenia ważne jest zwłaszcza dla osób ciężko pracujących fizycznie oraz uprawiających sport. Dlatego pestki z dyni doskonale nadają się jako przekąska energetyczna. 

Pestki dyni wpływają na utrzymanie aktywność seksualnej

Substancje zawarte w pestkach dyni, a zwłaszcza witamina E, zwana ,,witaminą płodności” korzystnie wpływa na dobrą kondycję plemników. Dzięki temu łatwiej może dojść do zapłodnienia. Wykazuje się także właściwościami wzmacniającymi układ odpornościowy, co zabezpiecza przed rakiem. Badania kliniczne wykonane z udziałem mężczyzn nałogowo palących, którym podawano suplement witaminy E, wykazały, że u prawie 1/3 z nich nie stwierdzono choroby nowotworowej prostaty, inaczej było u panów nieprzyjmujących tego preparatu w trakcie trwania eksperymentu. 

Inna substancja, która korzystnie działa na kondycję seksualną mężczyzn, to cynk. Powoduje on, że sperma produkowania jest w wystarczającej ilości i odpowiedniej jakości. Pierwiastek ten dba też o dobry poziom testosteronu oraz chroni przed dolegliwościami i zaburzeniami w funkcjonowaniu gruczołu krokowego. 

To warto wiedzieć

Zawarty w pestkach dyni cynk gra istotną rolę w tworzeniu tkanki mięśniowej. Dlatego warto, żeby spożywały je osoby aktywne ruchowo oraz systematycznie uprawiające sport.

Spożywanie pestek dyni jest zbawienne dla ludzkiego ciała 

Zawarte w pestkach dyni substancje odżywcze wykazują właściwości przeciwzapalne. Poza tym w przypadku uszkodzeń i zranień skóry właściwie regenerują i odżywiają jej komórki, łagodząc stany zapalne, a także szybciej doprowadzając do zagojenia się ran. Występujące w pestkach dyni barwniki z grupy karotenoidów wpływają na znaczną poprawę wzroku. 

Pestki dyni wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego

Spożywanie pestek dyni wpływa na lepszą odporność organizmu. Dzięki temu jest on chroniony przed wystąpieniem stanów zapalnych i atakiem szkodliwych bakterii oraz wirusów. Antyoksydacyjne właściwości zabezpieczają także przed rozwojem komórek nowotworowych, udarem mózgu oraz wystąpieniem chorób serca i neurodegeneracyjnych. Regulacja we krwi poziomu ,,złego” cholesterolu zapobiega wywołaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych oraz wystąpieniu miażdżycy. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni wpływają na lepsze funkcjonowanie układu krążenia i utrzymywanie ciśnienia krwi na właściwym poziomie. 

Spożywanie pestek dyni jest świetnym sposobem na uspokojenie

W pestkach dyni występuje spore stężenie biopierwiastków. Na uwagę zasługują potas i magnez, które pozytywnie stymulują układ nerwowy. Dzięki temu łatwiej jest panować nad emocjami, poprawia się nastrój i ogólne samopoczucie. Zmniejsza się poziom zmęczenia, łatwiej jest okiełznać negatywne emocje w sytuacjach stresowych, a także lękowych. Spożywanie pestek z dyni jest zalecane przy występowaniu stanów depresyjnych.  

Pestki dyni wspomagają pracę układu trawiennego

Znajdująca się między łupinami pestki a nasionem substancja zwana „kukurbitacyną” bardzo dobrze stymuluje pracę układu trawiennego. Powoduje ona wzmożoną produkcję soku żołądkowego, a także jelitowego. Pełni także funkcję ochronną, zabezpieczając wątrobę przed toksynami i wykazując się właściwościami antybakteryjnymi. Niszczy komórki rakowe atakujące narządy wewnętrzne, np. jelito grube. W pestkach dyni występuje także duża ilość błonnika pokarmowego, który wpływa na poprawę mikroflory jelitowej. Usuwając z jelit szkodliwe substancje, powoduje zmniejszenie poziomu ,,złego” cholesterolu, a także zapobiega zaparciom i wspomaga metabolizm.    

Ciekawostki 

  • Pestki dyni posiadają właściwości hamujące wymioty, dlatego powinny je spożywać osoby, które źle znoszą przemieszczanie się środkami transportu.
  • Pestki dyni są doskonałym środkiem na zwalczanie pasożytów bytujących w układzie trawiennym ze względu na występującą w ich składzie kukurbitacynę.   
  • Spożywanie pestek z dyni zalecane jest przy samoistnych bólach głowy, czyli migrenach.