Papryka czerwona słodka

Papryka czerwona słodka


Papryka (Capsicum L.) jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych i pochodzi z obszarów Ameryki Południowej oraz Środkowej. Obecnie jest rozpowszechniona i uprawiana na całym globie. Jeden z gatunków to papryka roczna (Capsicum annuum), określana przez Węgrów ,,czerwonym złotem".


Roślinę można jeść na surowo, marynować, suszyć, mielić, gotować, grillować, a także wykorzystywać jako przyprawę do potraw. To składnik sałatek warzywnych, leczo, gulaszów, sosów i wielu innych dań. Ma właściwości lecznicze. Uprawiana jest również dla ozdoby.  


Składniki występujące w papryce


Papryka zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, a także K. Jest bogatym źródłem biopierwiastków, wśród których warto wymienić: żelazo, magnez, mangan, wapń, sód, fosfor oraz potas. W jej składzie znajdują się również: błonnik pokarmowy, likopen, flawonoidy, karotenoidy, luteolina, rutyna, antocyjany, a także kwasy fenolowe.  


Papryka jest niskokaloryczna


Osoby, które nie chcą przytyć lub stosują dietę redukcyjną, śmiało mogą sięgać po paprykę. Uważa się, że wpływa ona na zmniejszenie apetytu. Roślina ta ma 25 kalorii w 100 gramach owocu. Poza tym dzięki zawartym w niej witaminom i minerałom wspiera organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Ważnym składnikiem papryki jest też błonnik pokarmowy, który zapewnia uczucie sytości po jedzeniu, wpływa na dobrą pracę jelit, zapobiega zaburzeniom trawiennym oraz pozwala na pozbycie się zbędnych produktów przemiany materii. Natomiast kapsaicyna, mimo że w czerwonej słodkiej odmianie jest jej mniej niż w ostrej, to i tak może pomóc w zwiększonym spalaniu tkanki tłuszczowej. Warto zatem spożywać paprykę na wspomaganie procesu odchudzania.


Papryka jest źródłem antyoksydantów


Papryka to prawdziwy pogromca wolnych rodników, dzięki zawartym w niej substancjom. Należą do nich między innymi: witaminy A, C, E, a także likopen i flawonoidy. Warto zatem spożywać paprykę systematycznie – a zwłaszcza surową. Poddana obróbce termicznej oraz sproszkowana w części zachowuje swoje właściwości prozdrowotne. Systematyczne jedzenie tej rośliny wpłynie na poprawę kondycji układu immunologicznego. Poza tym procesy starzenia się organizmu będą wyhamowywane i zmniejszy się ryzyko wystąpienia groźnych schorzeń oraz chorób. Możemy do nich zaliczyć: miażdżycę, cukrzycę, chorobę Parkinsona, jak również choroby reumatyczne. Spożywanie papryki może zabezpieczać przed wystąpieniem nowotworu żołądka, płuc, a także prostaty.

Papryka wpływa na poprawę funkcjonowania układu sercowo-naczyniowego


Zawarty w papryce likopen oddziałuje na obniżenie tzw. złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko wystąpienia udaru mózgu oraz zawału serca i poprawia się funkcjonowanie tych ważnych dla człowieka narządów.


Podwyższony cholesterol LDL może być przyczyną: choroby wieńcowej, choroby niedokrwiennej serca, duszności, bólu nóg, a także pogorszonego samopoczucia. Spożywanie papryki chroni przed chorobami układu krążenia, a także pozwala na obniżenie ciśnienia krwi.


Papryka jako roślina lecznicza

Papryka od dawna była uważana za roślinę, która wspomaga leczenie różnych chorób i poprawia samopoczucie. Związki wchodzące w jej skład  korzystnie wpływają na zmniejszanie dolegliwości u kobiet w okresie przekwitania. Roślina usprawnia procesy trawienne, wpływając na zwiększenie wydzielania soków żołądkowych. Pomaga na zaparcia i wzdęcia. Warto ją spożywać w razie ustania ruchów perystaltycznych jelit. Zawarte w papryce czerwonej żelazo optymalizuje kondycję organizmu, zapobiegając jego osłabieniu i regenerując, kiedy jest przemęczony. Co ważne, wpływa również na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia niedokrwistości.  


Papryka czerwona korzystnie wpływa na ciało

Spożywanie słodkiej papryki czerwonej dobrze działa na skórę. Znajdujące się w niej substancje odżywiają i regenerują komórki. Posiadają też właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu zapobiegają chorobom skórnym. Dobrze też działają na wzrok. Zawarte w papryce karotenoidy pozytywnie wpływają na kondycję oczu. Mogą też zapobiegać ich chorobom, np. zaćmie oraz starzeniu się i uszkadzaniu komórek siatkówki oka.


Słodka czerwona papryka na poprawę libido


Za skuteczny afrodyzjak głównie uważa się paprykę ostrą, jednak są regiony, gdzie w tej materii docenia się także słodką odmianę. Sproszkowana czerwona papryka zawiera wiele cennych składników odżywczych. Witaminy i minerały wzmacniają odporność, wpływają na lepsze funkcjonowanie narządów oraz przyspieszają krążenie. Zapewniają również mocniejsze ukrwienie organów, dodają sił witalnych i są zastrzykiem energii. To wszystko sprawia, że poprawia się samopoczucie i rośnie chęć do miłosnych uniesień.     


Czerwona słodka papryka korzystnie działa na układ nerwowy


Składniki zawarte w czerwonej słodkiej papryce wpływają na uspokojenie. Powinny ją spożywać osoby, które są narażone na stres, a także odczuwają lęk i niepokój. Roślina ta pozwala ukoić nerwy, a także może zapewnić lepszy sen.   

Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej