Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Owoc i liść jabłoni w fitoterapii jako źródło flawonoidów i polifenoli

Cudze chwalicie, swego nie znacie. Przysłowie to niezwykle trafnie charakteryzuje poszukiwanie przez wiele osób cudownych, zamorskich preparatów na odchudzanie, regulację wypróżnień, oczyszczanie itp. Tymczasem pod nosem rośnie nam wspaniałe i tanie antidotum na powyższe problemy.

Owoc jabłoni

Tarte jabłka to źródło: prebiotycznych pektyn, kwasów organicznych (kwas jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy, winowy, szczawiowy, galusowy), gallokatechiny (antyoksydant), witamin i biopierwiastków (np.: miedzi, kobaltu, cynku, molibdenu, manganu). Porcja z 2–3 jabłek spożyta na czczo, rano i wieczorem, reguluje wypróżnienia i pięknie rewitalizuje symbiotyczną mikroflorę przewodu pokarmowego, a pektyny i kwasy organiczne zawarte w miękiszu jabłkowym działają przeciwzapalnie na błonę śluzową żołądka i jelit. Pektyny w połączeniu z kwasami, flawonoidami, witaminami oraz mikro- i makroelementami wywierają wpływ: przeciwwysiękowy, przeciwgnilny i przyspieszający regenerację tkanki nabłonkowej.

Przed II wojną światową i w latach 50.–60. XX wieku w dietetyce medycznej popularna była dieta jabłczana zalecana przy: otyłości, miażdżycy, zaparciach, zaburzeniach trawiennych, po intensywnej terapii sulfonamidami i antybiotykami. Dietę wyłącznie jabłkową przez kilka dni polecano przy nieżytach przewodu pokarmowego. Zauważono, że pulpa jabłczana sprzyja odnowie mikroflory i hamuje biegunki, a co ciekawe: jest także pomocna w leczeniu uporczywego zaparcia.

W dawnej medycynie oficjalnymi wskazaniami do spożywania miazgi ze świeżych jabłek były: ostre zapalenie żołądka, zapalenie dwunastnicy i jelit, niestrawność, nadkwaśność, biegunka, zaparcia. Miazga jabłkowa z 2–3 owoców przyjęta na czczo działa raczej rozwalniająco. Porcje przygotowane z 10–20 owoców podawanych przez 2–3 dni działa przeciwbiegunkowo. Składniki zawarte w miękiszu jabłka wzmagają diurezę.

Miazga jabłkowa włączona do codziennej diety ogranicza wchłanianie lipidów i cholesterolu oraz neutralizuje wiele ksenobiotyków rakotwórczych oraz hepatotoksycznych spożywanych wraz z pokarmem.

Przepis na kurację odtruwającą i oczyszczającą przewód pokarmowy, która pobudza przemianę materii, leczy poważne zaburzenia trawienne i zatrucia:



I etap

Środek przeczyszczający

Pijemy: odwar z korzenia rzewienia, napar z senesu, odwar z kory szakłaku, kruszyny lub trzmieliny albo sole przeczyszczające. Zalecane jest równoczesne przyjmowanie wyłącznie wód zdrojowych, np.: Zuber, Jan, Henryk, Wielka Pieniawa. Po przeczyszczeniu włączamy dietę jabłkową przez kolejne 2–3 dni (codziennie ok. 1,5 kg tartych jabłek). Jednocześnie cały czas spożywamy wody zdrojowe i napary z ziół czyszczących krew kilka razy dziennie, np.: bluszczyk kurdybanek, liść brzozy, ziele nawłoci, ziele/kwiat kocanki, odwar z ziela skrzypu, odwar z ziela poziewnika, napar z marzanki, napar z korzenia mydlnicy, napar z liści bzu czarnego, napar z liści jesionu. W 4.–5. dniu włączamy doustny probiotyk, np. Lakcid – amp.; 1–2 amp. 2 razy dziennie, najlepiej z jogurtem lub kefirem.

Składniki jabłka

Zawartość w części jadalnej (jabłko surowe) – wg I. Hofmanna, S. Carlssona 2008 r.:


•    witamina A – 4 ug/100 g,
•    witamina E – 0,5 mg/100 g,
•    witamina B1 – 0,04 mg/100 g,
•    witamina B2 – 0,03 mg/100 g,
•    witamina PP – 0,3 mg/100 g,
•    witamina B6 – 0,1 mg/100 g,
•    witamina C – 12 mg/100 g,
•    sód – 3 mg/100 g,
•    potas – 144 mg/100 g,
•    wapń – 4 mg/100 g,
•    fosfor – 6 mg/100 g,
•    magnez –10 mg/100 g,
•    żelazo – 0,5 mg/100 g,
•    jod – 2 ug/100 g,
•    fluor – 7 ug/100 g,
•    mangan – 65 ug/100 g,
•    miedź – 100 ug/100 g,
•    cynk – 0,12 mg/100 g,
•    selen – 1–6 ug/100 g.


Zawartość w 100 g, wg T. Chęcińskiego, J. Dobrzyńskiego i in. 1947 r.:


•    białka – 0,5 g,
•    węglowodany – 12 g,
•    tłuszcze – 0,3–0,7 g.

Wartość kaloryczna 100 g jabłka to 54–60 kcal.

Liście jabłoni

Stosujemy liście jabłoni dzikiej lub nietraktowanej pestycydami. Są one doskonałym surowcem fenolokwasowym i flawonoidowym. Liść jabłoni – Folium Mali – należy zbierać od czerwca do sierpnia i suszyć w przewiewnym oraz ciemnym miejscu. Zawiera: rutynę, kwercytrynę, florydzynę, floretynę, naryngeninę; kwasy: galusowy, katechowy, chlorogenowy, kawowy, leukoantocyjanidyny; garbniki i glikozydy fenolowe.

Napar z liści jabłoni działa: przeciwzapalnie, ściągająco, przeciwwysiękowo, krwiotamująco (także przy obfitych miesiączkach), moczopędnie, przeciwbiegunkowo, łagodząco na stany alergiczne. Stabilizuje strukturę nabłonków. Działa przeciwbakteryjnie, przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń na skórze i błonach śluzowych, odtruwa i działa przeciwrodnikowo. Napar nadaje się do przemywania skóry: zapalnie zmienionej, łojotokowej, trądzikowej i skłonnej do wyprysków. W odwarze z liści korzystnie jest płukać włosy tłuste i bez połysku, z tłustym łupieżem. Odwar z liści jabłoni nadaje się również do przepłukiwania pochwy i nasiadówek przy świądzie i stanie zapalnym warg sromowych oraz pochwy. Z odwaru można także robić okłady na oczy podrażnione, łzawiące, z zapaleniem spojówek i białkówki. Odwarem obmywamy: rany, odleżyny i owrzodzenia sączące. Stosuje się go także do kąpieli niemowląt przy stanach zapalnych skóry i rozległych wypryskach.

Liść jabłoni jest wartościowy w mieszankach z kwiatami (bławatek, dziewanna, wrzos, nagietek, rumianek, koniczyna) i herbatą zieloną, ponadto jako składnik wzbogacający mieszanki ziołowe we flawonoidy. Nie ma ryzyka jego przedawkowania. Jest bezpieczny w stosowaniu, mogą go używać kobiety w ciąży, karmiące i dzieci.



Przygotowanie:

Jedną łyżkę rozdrobnionych liści jabłoni zaparzyć w szklance wrzącej wody. Pijemy 1–2 razy dziennie lub częściej: w chorobach układu moczowego (stany zapalne, skąpomocz, kamica moczowa), zaburzeniach trawiennych, przy niestrawności, refluksie, chorobie wrzodowej, biegunkach, chorobach reumatycznych, miażdżycy, w przewlekłych schorzeniach skórnych i metabolicznych (np. cukrzycy). Polecam go również przy przeroście gruczołu krokowego i zapaleniu przydatków u kobiet. W przypadku odwaru – gotujemy go ok. 5 min na małym ogniu.


Receptura – mieszanka oczyszczająca i odkażająca układ moczowy (stany zapalne, zakażenia, kamica, przerost gruczołu krokowego)



Składniki:


•    liść jabłoni – 1 cz. objętościowa,
•    liść gruszy – 1 cz.,
•    liść brzozy – 1 cz.,
•    liść borówki lub mącznicy – 1 cz.,
•    liść ortosyfonu lub ziele połonicznika albo rdestu ptasiego – 1 cz.

Przygotowanie:


Zioła wymieszać. Jedna łyżka mieszanki na szklankę wody, zagotować i odstawić na 20–30 min pod przykryciem. Pić 4 razy dziennie po 1/2 szklanki wywaru. Stosować 2–3 tygodnie.



Receptura – mieszanka ziołowa wzmacniająca naczynia krwionośne, poprawiająca krążenie krwi obwodowe (plamice naczyniowe, trądzik różowaty, żylaki, nadciśnienie, zapalenie żył i naczyniówki oka)



Składniki:


•    liść jabłoni 1 cz. obj.,
•    ziele gryki lub ziele ruty 1 cz.,
•    kwiat arniki 1 cz.,
•    ziele fiołka tr. 1 cz.,
•    kwiat kasztanowca lub robinii akacjowej 1 cz.



Przygotowanie:


Zioła wymieszać. Jedna łyżka mieszanki na szklankę wody, zagotować i odstawić na 20–30 min pod przykryciem. Pić 2 razy dziennie po 1/2 szklanki wywaru. Stosować 3 tygodnie. Powtarzać co kwartał.

dr H. Różański

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej