- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-06-28
Orzech nerkowca
Orzechy nerkowca ze względu na swój smak są doskonałą przekąską w czasie podróży, czytania książki czy też podczas oglądania filmu. Dodają energii, zaspokajają głód i – co najważniejsze – mają pozytywny wpływ na zdrowie. To doskonałe źródło białka roślinnego, które doskonale odżywia mięśnie. Nerkowce zabezpieczają przed chorobą wieńcową, wpływają na poprawę odporności, a także pomagają w walce z nadwagą. Są rośliną, po którą z chęcią sięgają osoby aktywne i uprawiające sport. Jakie jeszcze właściwości mają nerkowce?
Orzech nerkowca jest nasionem owocu nanercza zachodniego (Anacardium occidentale L.) określanego także jako „nerkowiec zachodni”, „orzech nanerczowy”, a także „orzech cashew”. To drzewo należące do rodziny nanerczowatych. Jest uprawiany na obszarach klimatu tropikalnego głównie w Brazylii, Indiach, Wietnamie, a także w takich krajach Afryki jak: Nigeria, Mozambik i Tanzania. Pochodzi z Ameryki Południowej. Nasiono z wyglądu przypomina ludzką nerkę – stąd też nazwa „nerkowiec”. Orzech ten jest spożywany na surowo, bywa również pieczony i suszony. Można z niego robić masło oraz stosować jako dodatek do deserów i sałatek. Z owocu nanercza zachodniego, czyli jabłka, pozyskuje się sok, z którego wytwarza się dżemy, galaretki, a także wina.
Orzechy nerkowca dzięki swojemu składowi wpływają na lepsze funkcjonowanie organizmu
O walorach zdrowotnych i odżywczych orzechów nerkowca świadczą jego składniki. Roślina ta jest bogatym źródłem tłuszczów (44 g na 100 g orzechów), węglowodanów (30 g/100 g) oraz białka (18 g/100 g). Zawiera także błonnik, który reguluje pracę jelit. Na właściwe funkcjonowanie układów i procesów życiowych wpływają witaminy: B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz K. W skład orzechów nerkowca wchodzą także biopierwiastki wspomagające procesy fizjologiczne i będące materiałem budulcowym komórek, tkanek narządów oraz kości, a także biorące udział w rozwoju organizmu. Są to: potas, fosfor, magnez, miedź, wapń, żelazo, sód, a także cynk. Na poprawę ogólnej kondycji zdrowia mają też bardzo duży wpływ kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz wielonienasycone. Zabezpieczają one przed chorobami i schorzeniami układu krążenia, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego oraz immunologicznego.
Orzechy nerkowca pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów
W trakcie odchudzania należy pamiętać, żeby się nie głodzić. Trzeba też dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednym z nich są tłuszcze, które dodają energii, wspierają działanie wielu układów, mają wpływ na odpowiedni poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają wchłanianie witamin A, D, E i K. Powodują one także uczucie sytości, co może skutecznie pomóc w odchudzaniu. Źródłem dobrych tłuszczów są właśnie orzechy nerkowca.
W ich składzie występuje też błonnik pokarmowy – nie tylko przyczynia się do lepszej pracy jelit i układu trawiennego, ale wyzwala też uczucie sytości w żołądku, dzięki czemu nie ma potrzeby dojadania pomiędzy posiłkami. Usuwa z organizmu szkodliwe substancje, które są wynikiem przemiany materii. 100 g orzechów nerkowca zawiera aż 533 kcal, co pozwala na zaspokojenie głodu i niesięganie po smakołyki wpływające na przyrost wagi ciała.
Orzechy nerkowca wspomagają pracę serca i układu krążenia
Orzechy nerkowca były od dawna znane z utrzymywania właściwego poziomu nadciśnienia tętniczego. Zwłaszcza magnez oraz miedź charakteryzują się takim wpływem. Te biopierwiastki zapobiegają także zaburzeniom bicia serca, czyli tachykardii oraz bradykardii. Zawarte w orzechach nerkowca polifenole utrzymują właściwy poziom cholesterolu we krwi. Natomiast l-arginina hamuje rozwój tego ,,złego” określanego jako cholesterol LDL, a także wzmacnia komórki naczyń krwionośnych. Inne związki chemiczne zwane „sterolami” charakteryzują się działaniem przeciwutleniającym, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca oraz innych organów wewnętrznych. Natomiast żelazo dba o właściwą produkcję czerwonych krwinek.
Spożywanie orzechów nerkowca może zapobiec wystąpieniu cukrzycy typu 2
Orzechy nerkowca skutecznie niwelują insulinooporność. Dzieje się tak dzięki występowaniu w ich składzie miedzi, a także magnezu. Niedobór tych pierwiastków może skutkować coraz większą wrażliwością na działanie insuliny, co w konsekwencji prowadzi do cukrzycy typu 2. Kanadyjscy naukowcy przeprowadzili badania, na podstawie których stwierdzili, że orzechy nerkowca mają wpływ na przyswajanie glukozy w mięśniach. To oznacza poprawę w przypadku insulinooporności.
Osoby zmagające się z cukrzycą mogą spożywać orzechy nerkowca ze względu na ich niezbyt wysoki indeks glikemiczny.
To jest ciekawe
Naukowcy z Vanderbilt University Medical Center w Proceedings of the National Academy of Sciences wykazali, że kwas anakardowy występujący w składzie łupin orzecha nerkowca wpływa na naprawę mieliny, czyli ochronnej warstwy otaczającej nerwy. To jej uszkodzenie decyduje o wystąpieniu chorób środkowego układu nerwowego.
Orzechy nerkowca wykazują działanie przeciwbakteryjne
Witaminy wchodzące w skład orzechów nerkowca, a także inne substancje mają właściwości antyutleniające i dbają o odpowiedni poziom wolnych rodników w organizmie. Nie pozwalają im się rozwijać co zapobiega groźnym chorobom cywilizacyjnym, a w szczególności nowotworom. Działanie przeciwbakteryjne oraz niszczące komórki rakowe wykazują też związki fenoli, do których zalicza się kardanol. Hamują również rozwój bakterii, które mogą powodować infekcje ran. Dzięki temu proces gojenia jest dużo szybszy.
Orzechy nerkowca są doskonałą przekąską dla sportowców
Podczas intensywnego wysiłku sportowego występuje reakcja organizmu zwana „stresem fizjologicznym”. W trakcie pracy mięśni (skurcze) powstają reaktywne formy tlenu. Organizm nie jest w stanie sam skutecznie się przed nimi bronić. W konsekwencji dochodzi do oksydacyjnego uszkodzenia komórek przez wolne rodniki, czyli atomy tlenu bez pary. Na to negatywne zjawisko może poradzić spożywanie orzechów nerkowca, które zawierają wielonienasycone kwasy omega-3. Poprawiają one odporność organizmu i działają przeciwzapalnie.
To warto wiedzieć
Spożywanie orzechów nerkowca przynosi wiele korzyści zdrowotnych i wpływa na właściwe funkcjonowanie organizmu. Jednak nie należy przesadzać ze zbyt dużą podażą ze względu na ich kaloryczność. Zalecana dzienna dawka to ok. 30 g.
Orzechy nerkowca na poprawę samopoczucia psychicznego
W skład orzechów nerkowca wchodzą magnez i potas, czyli biopierwiastki wpływające na wyciszenie i uspokojenie. Pomagają zwłaszcza osobom narażonym na długotrwały stan napięcia nerwowego oraz sytuacje stresowe. Poza tym dodają energii i niwelują oznaki zmęczenia. Na stabilizację układu nerwowego wpływa także witamina B3. Stymuluje pracę mózgu, co przekłada się na poprawę pamięci, a także większe możliwości skupienia się.
Przepis na masło z orzechów nerkowca
Do blendera należy wsypać 500 ml orzechów nerkowca i blendować. Najpierw powstanie z nich proszek, a później płynna maź. Co jakiś czas można przerwać blendowanie, żeby zamieszać mazią. Kiedy będzie już dość gęsta, należy przełożyć masło do słoika i przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-06-28
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?
2024-10-23