- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-01
Orzech brazylijski – naturalny afrodyzjak i źródło wartości odżywczych
Orzechy brazylijskie zawierają wiele cennych składników odżywczych i są bardzo cenione za swoje walory prozdrowotne. Wpływają na poprawę funkcjonowanie mózgu, wspomagają działanie układu immunologicznego, a także usprawniają krążenie. Olej, który jest z nich wytwarzany, wykorzystuje się w kosmetyce do pielęgnacji i regeneracji ciała. Jakie jeszcze prozdrowotne właściwości mają orzechy brazylijskie?
Orzech brazylijski inaczej określany jako „orzech para” rośnie na drzewie zwanym: orzesznicą wyniosłą, orzesznicą brazylijską oraz bertolecją (Bertholletia excelsa). Należy ono do rodziny czaszniowatych. Dziko rośnie nie tylko w Brazylii – jak wskazuje nazwa orzechów – lecz także na obszarach: Boliwii, Peru, Kolumbii oraz Wenezueli. Drzewo to dorasta nawet do 50 metrów wysokości. Kwiaty, które na nim rosną, są duże kremowego koloru i o charakterystycznej nieprzyjemnej woni. Owoce mają kulisty kształt w formie torebki, w której znajduje się do ponad dwadzieścia nasion. Przeważająca część orzechów pojawiających się na rynku pochodzi z dziko rosnących drzew orzesznicy wyniosłej. Orzechy brazylijskie można spożywać na surowo w całości, jak też w formie posiekanej oraz rozdrobnionej. Są doskonałą przekąską, a także stanowią dodatek do: sałatek owocowo-warzywnych, wypieków, owsianki, serów i sosów. Występują w mieszankach razem z innymi orzechami i bakaliami.
Z orzechów brazylijskich otrzymuje się olej do wykorzystania w kuchni, a także smar. Produkuje się z niego także mydło oraz stosuje przy produkcji kosmetyków. Drewno orzesznicy wyniosłej wykorzystuje się do wyrobów mebli.
Orzechy brazylijskie uważane są za jedne z najcenniejszych ze względu na swoje wartości odżywcze
Wartość energetyczna w 100 g orzechów brazylijskich wynosi 659 kcal. W ich składzie znajduje się witaminy: B1, B2, B3, B6, B9, a także E. Są również bogatym źródłem: selenu, wapnia, magnezu, fosforu i potasu. Z innych biopierwiastków warto wymienić: żelazo, sód oraz cynk. Orzechy brazylijskie zawierają również błonnik pokarmowy, a także duże ilości tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Olej z orzechów brazylijskich doskonale wpływa na jakość skóry
W kosmetyce wykorzystuje się olej z orzechów brazylijskich pozyskiwany z pierwszego tłoczenia. Kwasy tłuszczowe, które stanowią 3/4 jego składu, fitosterole, a także witamina E mają cenne właściwości korzystnie wpływające na ciało. Poprawia się ukrwienie, a wypryski, niewielkie zmarszczki i stany zapalne skóry zostają zniwelowane. Olej z orzechów brazylijskich pomaga przywrócić dobry stan cery, ma właściwości nawilżające i regenerujące komórki. Można go nakładać na twarz, stosować do kąpieli oraz na poprawę jakości włosów. Często jest też wykorzystywany do masażu relaksującego.
Orzechy brazylijskie jako naturalny afrodyzjak
Według badań spożywanie orzechów brazylijskich może spowodować wzrost poziomu selenu we krwi aż o 300 proc. Pierwiastek ten pełni bardzo ważną funkcję w tworzeniu nasienia w męskim układzie rozrodczym. Poza tym wpływa na lepszy stan ogólny organizmu, a także – co bardzo istotne – poprawia nastrój. Dzięki zwalczaniu wolnych rodników hamuje rozwój stanów zapalnych oraz chorób. Ma też korzystny wpływ na serce, które dzięki temu może właściwie funkcjonować.
Spory zastrzyk energii to także zawarte w orzechach brazylijskich tłuszcze oraz magnez. Dzięki tym składnikom uczucie zmęczenia mija, a podnosi się poziom witalności. Dlatego osoby, które planują potomstwo lub chcą być aktywne w sypialni powinny regularnie spożywać nasiona orzesznicy wyniosłej.
Orzechy brazylijskie wspomagają funkcjonowanie mózgu
W badaniu, które trwało przez okres sześciu miesięcy, osobom powyżej 70. roku życia podawano codziennie do spożycia jeden orzech brazylijski. Wyniki wykazały, że u tych ludzi poprawiły się funkcje poznawcze, które wcześniej były w niewielkim stopniu zaburzone. Ocenia się, że takie efekty przyniosło zmniejszenie stresu oksydacyjnego.
Na prawidłową pracę mózgu wpływają zawarte w orzechach brazylijskich kwasy omega-3. Stymulują one układ nerwowy do efektywniejszego działania. Poprawiają się zapamiętywanie, logiczne myślenie, koncentracja, zdolności rozumienia, a także niwelowane jest napięcie i stres. Spożywanie tych orzechów może też zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
Spożywanie orzechów brazylijskich pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy
Orzechy brazylijskie zawierają duże ilości lipidów, a także inne substancje wykazujące się właściwościami antyutleniającymi. W sposób znaczący wpływają na zmniejszenie ilości cholesterolu LDL we krwi. Redukują też stany zapalne, zabezpieczając przed wystąpieniem np. miażdżycy. Naukowcy z Harwardu udowodnili, że przyjmowanie każdego dnia tylko dwóch gramów orzechów brazylijskich wpływa na lepsze funkcjonowanie serca oraz zabezpiecza je przed poważnymi chorobami.
Jedzenie orzechów brazylijskich wpływa na poprawę zdrowia na poziomie fizycznym oraz psychicznym
Mimo wysokiej kaloryczności orzechów brazylijskich, zawarte w nich tłuszcze wyzwalają energię, która pozwala na spalenie dużej ilości tkanki tłuszczowej. Z tego względu mogą pomóc w rzuceniu wagi, jednak nie należy spożywać ich w nadmiarze.
Orzechy brazylijskie dzięki swoim bogatym składnikom odżywczym uzupełniają niedobory biopierwiastków oraz witamin, wspomagają funkcjonowanie oczu, a zawarty w nich wapń wzmacnia kości i wpływa na dobrą jakość zębów. Obniżają też ciśnienie krwi, a przede wszystkim – mają właściwości antyoksydacyjne niszczące wolne rodniki. Takie działanie chroni przed przedwczesnym starzeniem się organizmu, zapobiega rozrostowi komórek nowotworowych i skutkuje poprawą odporności.
Orzechy brazylijskie dostarczają witaminy B9, która jest ważna dla kobiet w ciąży. Zabezpiecza ona przed zaburzeniami rozwojowymi u płodu, np. bezmózgowiem, a także w późniejszym okresie po narodzinach wpływa na prawidłową formę naczyń krwionośnych niemowlaka.
Natomiast magnez zapewnia lepsze samopoczucie, łagodzi zły nastrój i uspokaja.
Orzechy brazylijskie są bogatym źródłem selenu. Pierwiastek ten wpływa na właściwe funkcjonowanie tarczycy, a także zabezpiecza przed jej uszkodzeniem. Zatem spożywanie nasion orzesznicy wyniosłej może zapobiec wystąpieniu choroby Hashimoto.
To warto wiedzieć
Mimo korzystnych właściwości prozdrowotnych należy uważać, żeby nie przedawkować orzechów brazylijskich. Rekomenduje się przyjmowanie ok. 2–3 sztuk dziennie. Natomiast maksymalnie jednorazowo można zjeść ok. 15 orzechów, co stanowi 400 µg. Przedawkowanie selenu działa toksycznie na organizm i może wywołać zatrucie tym pierwiastkiem, co skutkuje mdłościami, zmianami skórnymi, biegunką, zmęczeniem, drażliwością, a także metalicznym posmakiem w ustach. Czasami występują także zaburzenia oddychania oraz – w skrajnych przypadkach – dochodzi nawet do zawału serca.
Orzechy brazylijskie mogą być też przyczyną wystąpienia alergii pokarmowej i wywołać: katar, zmiany na skórze oraz dolegliwości w układzie trawiennym.
Opracował Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- 2021-10-01
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?
2024-10-23
15 skarbów natury dla zdrowego serca
2024-10-23