Olejek oregano

Olejek oregano

Nazwa „oregano” większości ludzi kojarzy się z kuchnią i przywodzi na myśl pizzę lubinne włoskie danie. Mało kto natomiast wie, że roślina ta kryje w sobie potężne siły lecznicze. Oregano należy do rodziny jasnotowatych( Lamiaceae). Występuje w Europie i Azji Środkowej, zawleczone było przez Hiszpanów do Ameryki Północnej. Jest rośliną trwałą, intensywnie pachnącą, miododajną. W Polsce występuje przede wszystkim lebiodka pospolita – Origanum vulgare L. Rośnie w zaroślach, na skrajach lasów i na suchych, słonecznych pagórkach. Kwitnie od czerwca do września.

Co takiego zawiera?

Ziele lebiodki zawiera do 3 proc. olejku bogatego w fenole – jak karwakrol i tymol. W olejku znaleziono też: terpinen, octan tymolu i p-cymen. Poza tym ziele lebiodki to: seskwiterpeny, katechina, kwasy fenolowe (p-hydrobenzoesowy, wanilinowy, kawowy, o- i p-kumarowy, ferulowy, galusowy, rozmarynowy, chlorogenowy i dihydroksykawowy) oraz flawonoidy (apigenina, luteolina, kwercetyna, kemferol, eriodykcjol, naryngenina).

Zastosowania

Oregano było dobrze znane i wykorzystywane już w bardzo odległych czasach. Starożytni Egipcjanie uważali oregano za roślinę poświęconą Ozyrysowi i wplatali ją do wieńców wkładanych podczas obrządków rytualnych. Cenili lecznicze, odkażające i konserwujące właściwości rośliny. W starożytnej Grecji uważano ją za symbol radości i szczęścia. Grecy i Rzymianie zdobili oregano głowy nowożeńców. Dioskurides, działający w I w n.e., szeroko opisał w swym dziele De materia medica „pożytki medyczne” lebiodki. Zalecano ją m.in. na ukąszenia jadowitych zwierząt. Według Arystotelesa żółw, który połknie węża, natychmiast zjada lebiodkę, ratując się przed śmiercią. W średniowieczu lebiodkę uważano za środek zabezpieczający przed czarami. Damy stosowały ją do bukietów oraz aromatyzowania wody do mycia. Liście wykorzystywano jako namiastkę herbaty lub tytoniu. Świeżymi liśćmi nacierano dębowe meble i podłogi, pokrywając je pachnącą politurą. Lebiodkę opisują później św. Hildegarda, Konrad von Megenberg, Hieronymus Bock, Paracelsus, Adam Lonicerus i Mattioli (Pier Andrea Matthiolus). Dawni medycy stosowali mieszankę ziołową z dodatkiem oregano jako lek uśmierzający bóle głowy, wiatropędny oraz jako antidotum przy różnego rodzaju zatruciach. Ponadto uważano, że wzmacnia nerwy, łagodzi choroby płucne i leczy hemoroidy. W medycynie ludowej odwar z ziela lebiodki stosowano na ból zębów. Ziele lebiodki było też uważane za skuteczny środek uspokajający w niektórych zaburzeniach psychicznych – jak na przykład histeria.

Do dziś lebiodka stosowana jest jako lek żołądkowy, przeciwskurczowy, dezynfekujący, moczopędny, antyseptyczny (np. w bólach zębów) i przeciwzapalny. Może być pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli i zaburzeń trawienia. Pomaga w leczeniu chorób dróg oddechowych.

Ziele lebiodki zwiększa sekrecję śliny, soku żołądkowego i żółci, usprawnia procesy trawienia i przyswajania pokarmów. Wzmaga też nieco wydzielanie śluzu – zwłaszcza przez błony śluzowe górnych dróg oddechowych, a także polepsza czynność gruczołów potowych oraz nerek, zwiększając łagodnie ilość wydalanego moczu. Obecności flawonoidów przypisuje się działanie rozkurczające na mięśnie gładkie oskrzeli, jelit, dróg żółciowych i moczowodów oraz na macicę w okresie krwawień miesięcznych. Uchodzi za dobry środek wiatropędny. Ze względu na garbniki oraz fenolowe składniki olejku eterycznego lebiodka wykazuje własności przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze, a ponadto wiąże szkodliwe produkty przemiany materii.

Olejek z oregano to jedno z najsilniejszych roślinnych antidotów na różnego rodzaju infekcje.

Najczęściej stosuje się lebiodkę jako lek łagodnie moczopędny, pomocny także w zaburzeniach czynności wątroby i dróg żółciowych oraz stanach nieżytowych żołądka, dyspepsji, atonii jelit oraz przy nadmiernej fermentacji oraz wzdęciach. Poza tym roślina wykorzystywana jest w nieżytach górnych dróg oddechowych, kaszlu i utrudnionym odkrztuszaniu. Służy też do płukania jamy ustnej i gardła przy zapaleniu oraz do kąpieli przy świądzie skóry i trudno gojących się ranach, a także do obmywania ciała obłożnie chorych, nieopuszczających łóżka, w celu zapobieżenia powstawaniu odleżyn. Na chwilę obecną udokumentowana jest również skuteczność olejku z lebiodki w leczeniu jelitowej infekcji pasożytniczej. Potwierdzona została efektywność olejku z lebiodki oraz jego składników – karwakrolu i tymolu – w hamowaniu rozwoju Trypanosoma cruzi. Potwierdzone zostały również grzybobójcze właściwości olejku lebiodkowego związane z wysoką zawartością karwakrolu oraz tymolu. Okazało się przy tym, że olejek i karwakrol hamują wzrost Candida albicans w sposób zależny od dawki.

W badaniach in vitro wykazano, że olejek ma działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec licznych bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych – włączając bakterie oporne na antybiotyki.

W lecznictwie stosowane są: ziele lebiodki – Origani herba oraz olejek – Origani oleum.

Ziele zbiera się w okresie kwitnienia roślin i suszy w warunkach naturalnych lub w suszarniach w temp. do 35°C. Olejek otrzymuje się z suszonego lub świeżego ziela przez destylację z parą wodną.

Olejek z oregano wykazuje działanie przeciw grzybom oraz bakteriom chorobotwórczym, takim jak:

Staphylococcus aureus, Salmonella typhimurium, Pseudomonas aeruginosa, E. coli, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis,

Candida albicans ATCC 10231.


Olejek z oregano wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwpasożytnicze,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwgrzybicze,
  • wzmacniające układ odpornościowy,
  • antyoksydacyjne.

Wiele firm sprzedających olej z oregano prześciga się w tym, aby ich produkt zawierał jak największe stężenie terpenu o nazwie karwakrol. Trzeba jednak pamiętać, że olejek eteryczny pozyskiwany z oregano składa się ze złożonej mieszaniny lotnych fitochemikaliów – w tym monoterpenów, seskwiterpenów, które działają synergicznie. Nie bez powodu natura stworzyła to tak, aby roślina produkowała więcej niż jedną substancję wchodzącą w skład olejku eterycznego.

Każdy z pojedynczych terpenów ma odmienne działanie terapeutyczne, ale razem z pozostałymi tworzy unikalną mieszaninę o szerokim spektrum terapeutycznym (synergia), którego nie będą wykazywały pojedyncze składniki. Warto o tym pamiętać przy wyborze olejku z oregano. Nowe badania dowiodły, że niektóre ze składników olejków eterycznych wykazują działanie przeciwko wirusowi SARS-CoV-2. Ze względu na swój charakter olejki łatwo przenikają przez błony wirusowe, co prowadzi do ich rozerwania. Oddziałują również na wielu etapach replikacji wirusa. W efekcie mają pozytywny wpływ na układ oddechowy gospodarza – następuje rozszerzenie oskrzeli i rozrzedzenie śluzu. Wielu naukowców badało właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające i przeciwwirusowe olejków eterycznych.

Olej z oregano hamuje lentiwirusy, takie jak ludzkie i małpie wirusy niedoboru odporności (HIV i SIV). Jest również aktywny wobec wirusa grypy (IFV), ludzkiego herpeswirusa (HSV), wirusa żółtej gorączki i ptasiej grypy . Wiadomo, że HSV powoduje wiele chorób zagrażających życiu u ludzi i jest jedną z głównych przyczyn śmiertelności pacjentów z obniżoną odpornością. HSV-1 jest głównie odpowiedzialny za zmiany chorobowe jamy ustnej oraz naskórka wywołane przez HSV, podczas gdy HSV-2 powoduje opryszczkę narządów płciowych – chorobę przenoszoną drogą płciową. Badanie przeprowadzone przez Schnitzlera i współpracowników wykazało, że olejek z oregano i melisy hamował tworzenie się dżumy przez wirusy HSV-1 i HSV-2 w sposób zależny od dawki. Co więcej, w wyższych stężeniach prawie całkowicie znosił zakaźność wirusa. Olej z oregano możne mieć zastosowanie nawet jako kuracja uzupełniająca dla leków przeciw HIV, ponieważ oporność na karwakrol pojawiła się dużo później niż w przypadku innych leków stosowanych klinicznie. Wszystkie te wyniki pokazują potencjał terapii ukierunkowanych na błonę otoczki wirusa, a olej z oregano jest bezpiecznym dodatkiem do leków przeciwretrowirusowych potencjalnie opóźniającym progresję choroby i rozwój oporności.

Wybrane substancje lecznicze wchodzące w skład olejku z oregano

Karwakrol to fenolowy monoterpenoid występujący w olejkach eterycznych z oregano (Origanum vulgare) i tymianku (Thymus vulgaris). Karwakrol ma szeroki zakres bioaktywności przypuszczalnie przydatnych w zastosowaniach klinicznych, takich jak: działanie przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i przeciwnowotworowe.

Aktywność przeciwbakteryjna karwakrolu jest wyższa niż innych lotnych związków w olejkach eterycznych ze względu na obecność wolnej grupy hydroksylowej, hydrofobowość i ugrupowanie fenolowe.

Jest szczególnie skuteczny przeciwko patogenom przenoszonym przez żywność, w tym: Escherichia coli, Salmonella i Bacillus cereus. Karwakrol ma wysoką aktywność przeciwutleniającą i jest z powodzeniem stosowany (głównie w połączeniu z tymolem) jako fitododatek w diecie w celu poprawy statusu antyoksydacyjnego. Jego właściwości przeciwnowotworowe opisano w przedklinicznych modelach raka piersi, wątroby i płuc – działanie na procesy proapoptotyczne.

P-cymen (1-metylo-4-izopropylobenzen) to biologiczny prekursor karwakrolu – jeden ze składników olejku eterycznego z gatunku oregano. Wykazuje szereg aktywności biologicznych, w tym: działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, antynocyceptywne, przeciwlękowe, przeciwnowotworowe i silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Ta ostatnia właściwość była szeroko badana ze względu na pilne zapotrzebowanie na nowe substancje o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych do stosowania w leczeniu chorób zakaźnych, których rozprzestrzenianie się w krajach rozwiniętych zostało ułatwione dzięki globalizacji i ewolucji oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Dodatkowo badania pokazują, że p-cymen ma potencjał przeciwutleniający w obrębie tkanki nerwowej i może działać jako środek neuroprotekcyjny dla mózgu. 

α-Terpineol jest monoterpenem występującym w wielu roślinach. Stosunkowo duże ilości tego związku zawierają olejki eteryczne z lebiodki pospolitej (Origanum vulgare L.) i bazylii pospolitej (Ocimum basilicum L.).

Wyniki przeprowadzanych badań wskazują, że α-terpineol obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto wykazano, że związek ten powoduje rozkurcz tętnicy krezkowej, a także wpływa na aktywność enzymów przeciwutleniających. Powyższe badania wskazują na działanie obniżające ciśnienie krwi przez α-terpineol. Mechanizm tego działania polega prawdopodobnie na rozkurczu śródbłonka naczyń krwionośnych oraz na odbudowie aktywności enzymów przeciwutleniających.

Jak spożywać olejek z oregano

Ponieważ olejek oregano nie jest rozpuszczalny w wodzie, najlepiej rozcieńczyć go wcześniej oliwą z oliwek lub w innym oleju jadalnym. Wlany do wody będzie unosił się na jej powierzchni. Jako suplement diety najlepiej sporządzić 10-proc. roztwór w oliwie z oliwek – przykładowo bierzemy 1 ml olejku z oregano i 9 ml oliwy z oliwek. Otrzymujemy 10 ml 10-proc. olejku z oregano.


Olejek z oregano dobrze rozpuszcza się w:

  • tłuszczach,
  • mleku/jogurcie i miodzie – tworzy emulsję,
  • alkoholu.


Olejek z oregano jest najlepiej przyswajalny z jedzeniem, dlatego warto go stosować jako dodatek do gotowania (1–2 kropelki do sosu do pizzy, spaghetti).


W Rosji i na Ukrainie olejek z lebiodki – znany pod nazwą „masło chmielewoje” – stosuje się jako środek przeciw bólowi zębów. Wchodzi on też w skład maści przeciwbólowych.

W ostatnich kilku latach obserwuje się znaczący wzrost zainteresowania właściwościami ziela i przetworów z lebiodki. Wskazuje na to choćby liczba publikacji prezentujących wyniki badań właściwości tej rośliny i jej przetworów. Począwszy od roku 2006 zarejestrowano w bazie MEDLINE 42 publikacje. Szczególne zainteresowanie lebiodka wzbudza jako roślina o dużym potencjale przeciwutleniającym, zdolnościach wymiatania wolnych rodników i zapobiegania utlenianiu lipidów.


Podsumowując, olejek z oregano to preparat, który nie tylko warto, ale koniecznie należy mieć w swojej apteczce.


Zanim sięgniesz po olejek z oregano, musisz pamiętać, że należy on do silnie działających substancji, dlatego przed zastosowaniem go u siebie lub swojego dziecka, zapoznaj się z kilkoma faktami:

  • olejek z oregano należy do olejków z grupy GRAS, czyli Generally regarded as safe, co oznacza, że jest on uznawany za bezpieczny (GRAS) przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA),
  • czysty olejek oregano zastosowany na skórę może spowodować podrażnienie, dlatego najpierw należy go rozcieńczyć w oleju jadalnym,
  • zalecane stężenie do zastosowania na skórę to 1 proc., a w przypadku dzieci – 0,2 proc.



Opracował Michał Uroczyński

Inne wpisy w tej kategorii

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej

Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie

2024-10-17

Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie

Sprawdź czym jest stan zapalny w organizmie, co go wywołuje i jak możemy go pokonać naturalnymi metodami.

Czytaj dalej

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

2024-10-01

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

Co takiego robią kwasy omega-3, że można je wręcz nazywać „kluczem do długowieczności”? Dowiedz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej