- Choroby
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2021-02-25
Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!
Helicobacter pylori, zgaga, niestrawność, problemy gastryczne, pieczenie i swędzenie w przełyku, refluks oraz inne dolegliwości codziennie dotykają miliony Polaków. Gdzie należy szukać przyczyny?
Jak wielu świadomych ludzi już zauważyło, wyżej wymienione dolegliwości zazwyczaj występują po niektórych posiłkach, potrawach lub poszczególnych produktach spożywczych. A więc możemy powiedzieć, że konsumpcja w dzisiejszym świecie w negatywny sposób wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, w konsekwencji czego poszukujemy skutecznego remedium.
Jak więc zatem prostymi domowymi sposobami możemy sobie poradzić z tymi schorzeniami?
Metody nie są trudne, ale wymagają systematyczności. Co zatem stosować i w jaki sposób, aby pozbyć się dyskomfortu związanego z tymi przypadłościami?
- Jednym ze skutecznych preparatów jest ocet jabłkowy – najlepiej niefiltrowany – może być z dodatkami innych roślinnych wyciągów. Stosuje się go codziennie na czczo przez jeden lub dwa tygodnie, w rozcieńczeniu 1:10 – 1 część octu, 9 części wody.
Ocet dodawać możemy także do: dań, sałatek, ryb, mięs, galaret czy innych potraw. Nie zastępuje to jednak wypijania octu na czczo wraz z wodą. Czynność tę możemy powtarzać 1–2 razy dziennie. - Drugim ze skutecznych preparatów w terapii powyższych schorzeń jest propolis.
Propolis wykazuje właściwości antygrzybicze, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne. Stosujemy go przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Propolisu używamy zarówno doraźnie, jak i profilaktycznie, zachowując rozwagę i systematyczne stosowanie. Lepiej mniej, a częściej, niż więcej i jednorazowo – tak należy postępować, jeśli chodzi o profilaktykę. Odwrotnie jest w przypadku doraźnego działania w leczeniu różnych problemów: bólów, przeziębień i innych.
Codzienne, proste, sposoby mają to do siebie, że trzeba najpierw je wprowadzić, a potem wyrobić sobie nawyk systematyczności. Tylko wtedy pomogą w skuteczny i właściwy sposób zadbać o zdrowie bez refluksu, zgagi czy Helicobacter pylori. Właściwe nawodnienie, ograniczenie produktów mącznych i z glutenem, a także „zapychaczy” lub tego, co nam nie służy – w tym cukru i słodyczy – może dodatkowo wpłynąć na poprawę kondycji naszego ciała, zaś jelita w połączeniu z mózgiem wpływają na zdrowie naszego układu nerwowego. Możemy więc zadbać o sprawność umysłową do sędziwego wieku.
Nasze zdrowie w naszych rękach – sami możemy wiele zrobić, a więc zatem skoro mamy czas na codzienną obowiązkową kawę, to mamy także czas na pozytywne dobre praktyki dla naszego dobra, zdrowia i długotrwałej kondycji!
Dobrego zdrowia!
Opracował Łukasz Karol Uliasz
- Choroby
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2021-02-25
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-13
Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?
2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?
2024-10-29