Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Ocet jabłkowy i propolis– na zgagę, refluks i trawienie!

Helicobacter pylori, zgaga, niestrawność, problemy gastryczne, pieczenie i swędzenie w przełyku, refluks oraz inne dolegliwości codziennie dotykają miliony Polaków. Gdzie należy szukać przyczyny? 

Jak wielu świadomych ludzi już zauważyło, wyżej wymienione dolegliwości zazwyczaj występują po niektórych posiłkach, potrawach lub poszczególnych produktach spożywczych. A więc możemy powiedzieć, że konsumpcja w dzisiejszym świecie w negatywny sposób wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie, w konsekwencji czego poszukujemy skutecznego remedium. 

Jak więc zatem prostymi domowymi sposobami możemy sobie poradzić z tymi schorzeniami? 

Metody nie są trudne, ale wymagają systematyczności. Co zatem stosować i w jaki sposób, aby pozbyć się dyskomfortu związanego z tymi przypadłościami? 

  1. Jednym ze skutecznych preparatów jest ocet jabłkowy – najlepiej niefiltrowany – może być z dodatkami innych roślinnych wyciągów. Stosuje się go codziennie na czczo przez jeden lub dwa tygodnie, w rozcieńczeniu 1:10 – 1 część octu, 9 części wody.
    Ocet dodawać możemy także do: dań, sałatek, ryb, mięs, galaret czy innych potraw. Nie zastępuje to jednak wypijania octu na czczo wraz z wodą. Czynność tę możemy powtarzać 1–2 razy dziennie. 

  2. Drugim ze skutecznych preparatów w terapii powyższych schorzeń jest propolis.
    Propolis wykazuje właściwości antygrzybicze, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne. Stosujemy go przy leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Propolisu używamy zarówno doraźnie, jak i profilaktycznie, zachowując rozwagę i systematyczne stosowanie. Lepiej mniej, a częściej, niż więcej i jednorazowo – tak należy postępować, jeśli chodzi o profilaktykę. Odwrotnie jest w przypadku doraźnego działania w leczeniu różnych problemów: bólów, przeziębień i innych. 

Codzienne, proste, sposoby mają to do siebie, że trzeba najpierw je wprowadzić, a potem wyrobić sobie nawyk systematyczności. Tylko wtedy pomogą w skuteczny i właściwy sposób zadbać o zdrowie bez refluksu, zgagi czy Helicobacter pylori. Właściwe nawodnienie, ograniczenie produktów mącznych i z glutenem, a także „zapychaczy” lub tego, co nam nie służy – w tym cukru i słodyczy – może dodatkowo wpłynąć na poprawę kondycji naszego ciała, zaś jelita w połączeniu z mózgiem wpływają na zdrowie naszego układu nerwowego. Możemy więc zadbać o sprawność umysłową do sędziwego wieku. 


Nasze zdrowie w naszych rękach – sami możemy wiele zrobić, a więc zatem skoro mamy czas na codzienną obowiązkową kawę, to mamy także czas na pozytywne dobre praktyki dla naszego dobra, zdrowia i długotrwałej kondycji!


Dobrego zdrowia! 


Opracował Łukasz Karol Uliasz

Inne wpisy w tej kategorii

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?

2024-11-13

Jak zapobiegać migrenie i uśmierzyć ból głowy?

W niniejszym artykule przyjrzymy się problemowi migren, analizując czynniki je wywołujące oraz metody łagodzenia ich objawów. Wskazówki te pomogą zarówno w zapobieganiu, jak i radzeniu sobie z bólem.

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

Dieta w chorobie wrzodowej

2024-10-29

Dieta w chorobie wrzodowej

Współczesna medycyna podaje, że przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy jest zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która jest w stanie przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. Jak z nią walczyć?

Czytaj dalej