Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta

Niezłe zioła, czyli pasta z chwasta



Maj to doskonały czas, by zregenerować nasze organizmy po zimie, chorobach, braku słońca. Wychodząc na zewnątrz w słoneczny dzień, możemy nie tylko zażywać słonecznych kąpieli, grzać skórę, ale też zbierając zioła, podnosić swoją kondycję, ćwicząc mięśnie i  dotleniając płuca. A przy tym dynamicznie rosnąca zieleń wpływa na nasze stany emocjonalne łagodząc stresy, wyciszając emocje i poprawiając wzrok. To nie koniec korzyści z majowych wypadów na zioła.


Mając do dyspozycji taką obfitość, możemy się po prostu obłowić w dziką zieleninę i przygotować wiele ciekawych, smacznych i bardzo zdrowych dań czy produktów. Możemy też zaopatrzyć się na zimowy czas w łatwo dostępne rośliny.


Co warto wykorzystać?


Podstawowymi roślinami, które zbieram do swoich produktów są: pokrzywy, liście babki, gwiazdnica, liście szczawiu, podagrycznik, liście chrzanu oraz pędy, liście lipy, żywokostu, dzikiej marchwi. To także przytulia (czepna, biała czy właściwa), czosnek niedźwiedzi – jeśli jeszcze jest – dzikie czosnki i szczypiory, liście krwiściągu, rzeżucha, dwurząd (czyli dzika rukola), stokrotki (kwiaty i liście), pierwiosnki (jeśli jeszcze są)  oraz wszystko to, co nadaje się do zbierania o tej porze roku. Wszystkie części zbieranych roślin są młode, delikatne i kruche. I za każdym razem zestaw jest inny – w zależności od tego gdzie zioła zbieram.


Jak przygotować?


Koktajl z dzikich roślin


Doskonałym sposobem podania ziół dzikich jest przygotowanie koktajlu. Do przygotowania potrzeba:


•    zebranych ziół (mieszanka wg uznania);
•    wody przegotowanej, ostudzonej;
•    przyprawy wg uznania: sól, pieprz albo przyprawy korzenne;
•    dodatki w zależności od tego jaki chcemy uzyskać smak: mogą to być owoce albo warzywa, albo dodatki, takie jak: nać pietruszki, świeża bazylia itd.


Zebrane zioła myję, osuszam i kroję drobno. Jeśli znajduje się wśród nich pokrzywa, to należy ją jeszcze delikatnie sparzyć. Następnie blenduję z odrobiną wody. Można dodać więcej lub mniej wody – tak aby powstała właściwa dla nas gęstość – oraz przyprawy inne dodatki, takie jak owoce czy warzywa.


Koktajl doskonale nawadnia, nawilża, odmładza, poprawia trawienie i perystaltykę jelit, nie powodując nadmiernego apetytu i biegunek, dostarcza wszelkich mikroelementów i witamin. Jest doskonałym posiłkiem podczas wiosennych detoksów, a także wskazany dla osób wychodzących z głodówek czy postów wodnych oraz dla osób niedożywionych, osłabionych i anemicznych. Niewskazany jest dla osób z nietolerancją danej rośliny albo pożywienia przygotowywanego na surowo.


Pasta z chwasta


U nas mówi się pasta we Włoszech „pesto”. Według Wikipedii „pesto to: Pesto alla genovese – zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli”.


Wszystkie zebrane dzikie zioła opłukuję chłodną  wodą, a pokrzywę sparzam wrzątkiem i osuszam. Pozostałe zioła zostawiam na chwilę na ściereczce do wyschnięcia. W tym czasie przygotowuję słoiki: myję i wyparzam. Następnie kroję drobniutko, czyli szatkuję,  „chwasty” i wsypuję do  wysokiego naczynia. Blenderem miksuję na papkę, dodając od czasu do czasu nieco oliwy oraz odrobinę czosnku, który zapobiega psuciu. Doprawiam ulubionymi przyprawami i już gotowe! Zioła można też utrzeć w tradycyjny sposób. Pesto utarte na surowo ma bardzo krótki termin do spożycia i raczej trzeba je przechowywać w lodówce.


Ale jest też sposób na zachowanie pesto na dłużej. Zebrane i oczyszczone zioła, kroimy i wrzucamy do garnka i dodajemy nieco wody na dno, dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie blendujemy i dodajemy przyprawy oraz sól. Bez oliwy przekładam zioła do słoika i pasteryzuję. Tak przygotowane zioła można przechowywać wiele miesięcy.


Można też zaraz po uduszeniu i zblendowaniu bez dodatku przypraw i soli przełożyć do foremek silikonowych i zamrozić.  Zamrożone kostki przełożyć następnie do woreczka strunowego do zamrażania i tak przechowywać. Nadają się jako dodatek do zup i sosów czy jako baza do koktajli. Można też dodawać do ciast typu babki czy mufinki.


Bardzo efektywnym sposobem na zachowanie dzikich ziół jest blendowanie na zimno i zamrażanie w kostkach. Można wówczas zamrozić zioła jednorodne, np. podagrycznik czy pokrzywę i używać ich terapeutycznie/leczniczo, zażywając odpowiednią dawkę.
Zielone dzikie zioła mają niezwykle korzystny wpływ na zdrowie człowieka, stają się coraz bardziej popularne w codziennej diecie. Pomagają walczyć z wolnymi rodnikami, redukować tkankę tłuszczową i przyspieszyć przemianę materii, a także regulować poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz dodawać energii.


Cechują się małą kalorycznością przy dużej zawartości składników odżywczych. Są bezcennym źródłem witamin i minerałów. Ze względu na wysoką zawartość dającego uczucie sytości na dłuższy czas błonnika ich systematyczne spożywanie wspiera układ trawienny i wydalniczy. W konsekwencji „chwasty“ wspomagają usuwanie z organizmu nagromadzonych toksyn, a nawet metali ciężkich.


Zielenina zawiera ponadto wysokie stężenia chlorofilu bogatego w witaminy mające właściwości antyoksydacyjne. A dzięki temu:


•    zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę,
•    wspiera proces oczyszczania wątroby i jelit,
•    odbudowuje i oczyszcza krew, zwiększając jej krzepliwość,
•    reguluje ciśnienie tętnicze,
•    wzmacnia układ krwionośny,
•    wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz trzustki, a przy tym wpływa na odnowę komórek i niszczy wolne rodniki,
•    pomaga w leczeniu anemii i działa regenerująco.


Spożywanie nawet niewielkich ilości dzikich roślin przez cały rok wspomaga organizm, dodaje energii i zapobiega chorobom.

Opracowała Krystyna Judka – Niezłe Ziółko

Inne wpisy w tej kategorii

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

2025-04-11

Zdrowa Wielkanoc — klasyczne przepisy z naturalnymi przyprawami

Święta Wielkanocne to wyjątkowy czas, gdy tradycyjne potrawy spotykają się z troską o zdrowie. W tym roku proponujemy klasyczne przepisy wzbogacone o naturalne przyprawy, które nie tylko podkre [...]

Czytaj dalej

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej