- Encyklopedia
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2024-09-19
Nasiona na każdy dzień
Jedzenie nasion to nie tylko chwilowa moda wywoływana od czasu do czasu przez specjalistów, których akurat dopuszczono do głosu. Nasiona są podstawą życia dla rozwijających się roślin. Są zarodkami przepełnionymi hormonem wzrostu. To z nasion wyrastają ogromne sekwoje, a u nas potężne drzewa dębowe. Z nasion wyrasta każda roślina o silnych właściwościach biologicznych. Nic więc dziwnego, że nasiona są niezwykle odżywcze dla ludzi, ponieważ przekazują składniki, które promują siłę i zdrowie.
Podobne korzyści dają też orzechy. Jaka zatem jest między nimi różnica? Owszem, są podobne pod względem odżywczym, bo jedne i drugie zawierają mnóstwo cennych składników. Ale orzech jest w rzeczywistości owocem rośliny, która powstała z nasienia, a jednocześnie zawiera w swoim wnętrzu jej pojedyncze nasiono.
Inaczej mówiąc, nasiono jest częścią rośliny, która zawiera jednocześnie jej zarodek. Stanowi doskonałe źródło energii dla rośliny i zawiera zmagazynowane składniki odżywcze i olej, dzięki czemu jest bogate w błonnik, witaminy i tłuszcze jednonienasycone. Jest również doskonałym źródłem białka, minerałów i innych składników odżywczych poprawiających jakość życia. Badania pokazują, że spożywanie nasion jako części ogólnej zbilansowanej i zdrowej diety może pomóc zapobiec przybieraniu na wadze, chorobom serca i obniżyć poziom cholesterolu LDL (złego).
Aby zapewnić optymalne odżywianie, spożywajmy garść nasion dodanych do jogurtu, koktajli, sałatek, albo bezpośrednio z pojemnika, popijając oczywiście dużą ilością wody.
Pestki dyni
Niby są popularne, ale tylko w okolicznościowej degustacji, a powinno się je zjadać często. Pestki dyni mogą pomóc w walce ze stanem zapalnym. Ich działanie antyoksydacyjne pomaga zmniejszyć stan zapalny i chronić komórki przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Badanie na zwierzętach wykazało, że olej z dyni zmniejsza stan zapalny u gryzoni z zapaleniem stawów, bez skutków ubocznych.
Pestki dyni zostały również powiązane ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów. Duże badanie obserwacyjne wykazało, że codzienne spożywanie pestek dyni zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet po menopauzie. Ponadto są one bardzo bogate w magnez, który bierze udział w 300 reakcjach, jakie zachodzą w organizmie. Kontrolują również ciśnienie krwi, zmniejszają występowanie chorób serca, utrzymują zdrowie kości i regulują poziom cukru we krwi.
Niedoinformowani dotychczas mężczyźni powinni też wiedzieć, że olej z pestek dyni służy między innymi do regulacji funkcji prostaty. W sprzedaży spotkać można tłoczony na zimno olej z pestek dyni w dawkach: 500 i 1000 mg.
Nasiona konopi
Nasiona konopi mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca dzięki dużej zawartości aminokwasu argininy, która wytwarza w organizmie cząsteczkę gazu (kwas azotowy) powodującego rozszerzenie i rozluźnienie naczyń krwionośnych. Prowadzi to do obniżenia ciśnienia krwi i zmniejszenia ryzyka chorób serca.
Wyniki badań dowodzą, że nasiona konopi są wyjątkowo odżywcze i bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – aż 80 proc.! Są również wyjątkowo bogatym źródłem dwóch niezbędnych kwasów tłuszczowych: linolowego i alfa-linolenowego. Zwalczają one stany zapalne, chronią serce i układ odpornościowy.
Nasiona sezamu
Badanie sezaminy, związku zawartego w nasionach sezamu, wykazało, że ma ona właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą pomóc chronić chrząstkę w sfatygowanych stawach.
W jednym z dwumiesięcznych badań uczestnicy z chorobą zwyrodnieniową stawów spożywali pięć łyżek proszku z nasion sezamu dziennie – jako uzupełnienie terapii lekowej. Doświadczyli oni 63-proc. zmniejszenia bólu kolana. Osoby stosujące wyłącznie terapię lekową, odnotowały jedynie 22-proc. zmniejszenie bólu. Ponadto osoby jedzące nasiona sezamu wykazały większą poprawę ruchomości i zmniejszenie stanu zapalnego w porównaniu z grupą kontrolną.
Nasiona sezamu są również dobrym źródłem selenu, niezbędnego dla zdrowia tarczycy. Badania sugerują, że tarczyca zawiera najwięcej selenu ze wszystkich organów w ciele. Ten minerał odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu jej hormonów. Ponadto nasiona sezamu są dobrym źródłem miedzi, żelaza, cynku i witaminy B6, czyli większej ilości składników odżywczych niezbędnych do utrzymania zdrowia tarczycy.
Nasiona chia
Kilka wieków temu nasiona chia odgrywały ważną rolę w pożywieniu Azteków i Majów. Ceniono je za zdolność do dostarczania zrównoważonej energii. W rzeczywistości słowo „chia” oznaczało „siłę” dla starożytnych Majów. Dziś stały się znane jako współczesne supernasiona. Kalorie za kalorie, nasiona chia są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych na świecie.
Co ciekawe, te małe nasiona zawierają mnóstwo składników odżywczych na porcję o wadze 30 g: 11 g błonnika, 4 g białka, 5 g kwasów omega-3. Dodatkowo zapewniają dzienne zapotrzebowanie na: wapń (18 proc), mangan (30 proc.), magnez (30 proc.) i fosfor (27 proc.).
Wielu ekspertów ds. zdrowia uważa również, że nasiona chia mogą pomóc w celowej utracie wagi. Rozpuszczalny błonnik z nasion chia może wchłaniać duże ilości wody, co pozwala mu rozszerzyć się w żołądku, zmniejszając apetyt, a jednocześnie zapewniając uczucie sytości.
Siemię lniane
Nie wolno zapominać o tym, że w naszej diecie powinna obowiązywać odpowiednia proporcja między kwasami: omega-3 a omega-6. Jeżeli tych drugich będzie za dużo, organizm ulega zakwaszeniu w mniejszym lub większym nasileniu. Wegetarianie lub osoby, które nie lubią jeść ryb, muszą znaleźć dla siebie inne źródło kwasów omega-3. I właśnie siemię lniane spełnia te wymagania!
Tłuszcze omega-3 odgrywają istotną rolę w organizmie, pozytywnie wpływając na funkcje komórek. Pomagają również w krzepnięciu krwi oraz kurczeniu i rozluźnianiu ścian tętnic. Wykazano, że kwasy omega-3 pomagają zapobiegać chorobom serca i udarom, a także kontrolować takie choroby, jak: egzema, reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń. Mogą również zwalczać i zapobiegać nowotworom i innym schorzeniom.
Nasiona lnu spożywamy bezpośrednio z pojemnika, popijając co najmniej jedną szklanką wody albo dołączamy je do innych nasion i spożywamy na przykład jako drugie śniadanie.
Na zakończenie warto dodać, że świeże nasiona są doskonałym medykamentem na odrobaczenie organizmu. Po prostu działają toksycznie na owsiki, glisty i tym podobne pasożyty gnieżdżące się w nas i wywołujące różne stany zapalne.
- Encyklopedia
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2024-09-19