- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2021-10-15
Morwa biała – moc zdrowia
Morwa biała od wielu wieków była uprawiana w Chinach, gdyż jej liście stanowiły pożywienie dla jedwabnika morwowego. Wysoko ceniono tę roślinę ze względu na właściwości lecznicze i prozdrowotne. Jej owoce charakteryzują się działaniem antybakteryjnym i pomagają przy infekcjach wirusowych, natomiast liście stabilizują stężenie cukru we krwi i dlatego zalecane są do spożycia przez osoby zmagające się z cukrzycą. Jakie jeszcze właściwości korzystne dla ludzkiego organizmu ma morwa biała?
Morwa biała (Morus alba L.) jest drzewem z rodziny morwowatych. Jej gałęzie porastają miękkie i cienkie liście. Wydaje owoce w postaci niełupków. Mogą być one barwy białej, różowej oraz fioletowoczarnej. Mają słodki smak. Morwa biała pochodzi z Chin i stamtąd zaczęto ją rozprzestrzeniać na inne obszary. Rośnie dziko w Afryce oraz na terenach obu Ameryk, a jej uprawy znajdują się na całym świecie.
Do spożywania nadają się zarówno świeże owoce, jak też suszone. Podobnie jest w przypadku liści. Z morwy białej można przyrządzać: przetwory, dżemy, soki, napary, herbatki, syropy, a także nalewki. Suszone owoce mogą być doskonałą i zdrową przekąską, jak też dodatkiem do owsianki, koktajli oraz ciast.
Roślina ta w Chinach była uprawiana dla liści, które stanowiły pożywienie jedwabnika morwowego hodowanego dla pozyskiwania z jego kokonu nici odznaczających się dużą wytrzymałością. Drewno morwy białej jest cenionym materiałem, z którego wytwarza się meble. Drzewa sadzi się też dla ozdoby oraz wykorzystuje jako żywopłot.
Morwa biała jest rośliną mającą wiele właściwości prozdrowotnych i zaliczana jest do tzw. superżywności
Owoce i liście morwy białej są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Składają się głównie z węglowodanów oraz błonnika. O walorach zdrowotnych tej rośliny decydują również witaminy: A, z grupy B oraz C. Morwa biała zawiera też biopierwiastki: żelazo, miedź, wapń, mangan, cynk oraz potas. W roślinie występują również aminokwasy, takie jak: leucyna, arginina oraz metionina. W jej składzie są też alkaloidy oraz flawonoidy, do których zalicza się kwercetynę.
Po ususzeniu owoce morwy białej zwiększają swoje właściwości odżywcze. Wartość energetyczna na 100 g owocu z 43 kcal w świeżych, zwiększa się do 321 kcal w suszonych. Podobnie jest z pozostałymi związkami np.: węglowodany z 9,8 mg wzrastają do 78,6 mg, witamina C z 36,4 mg do 398 mg, wapń z 39 mg do 286 mg, żelazo z 1,85 mg do 12,8 mg, a błonnik z 1,7 mg do 14,3 mg.
Morwa biała obniża poziom cukru we krwi
Już przed wiekami medycyna chińska odkryła lecznicze właściwości morwy białej. Wykazuje się ona np. działaniem wpływającym na stabilizowanie stężenia cukru we krwi. To świetna informacja dla diabetyków. Dzięki spożywaniu tej rośliny następuje zahamowanie przyswajalności cukru w organizmie. W związku z tym może się ona znaleźć w menu osób, które zmagają się z cukrzycą typu 2, jako doskonały środek zapobiegający rozwojowi tej choroby.
Właściwości obniżania poziomu cukru we krwi mogą być także wykorzystane w procesie zrzucania wagi i pozbycia się nadwyżki tkanki tłuszczowej. Substancje zawarte w morwie białej wstrzymują pracę enzymów odpowiedzialnych za trawienie i przemianę węglowodanów, co przyczynia się do zahamowania przybierania na wadze. Zatem jedzenie tej rośliny jest dobrym sposobem na odchudzanie.
Morwa biała poprawia samopoczucie i jest dobrym środkiem leczniczym na wiele dolegliwości
W dawnych czasach w Chinach wierzono, że w liściach morwy, a także w pędach tej rośliny, występuje substancja pozwalająca na rośnięcie. Chodzi tu o hormon wzrostu. Dlatego z tych części przyrządzano eliksir, który aplikowano dzieciom o niewielkim wzroście oraz wątłej budowie ciała. Spożycie morwy białej miało im też dodać więcej siły i energii. Zalecano też przyjmowanie takiego preparatu osobom, u których zbyt wcześnie pojawiały się siwe włosy. Cukry wchodzące w skład morwy białej wpływają na lepszy nastrój i przypływ chęci do działania i sprostania wyzwaniom.
Napar z morwy białej ma właściwości antybakteryjne, a także poprawia trawienie
Morwa biała dzięki zawartym w niej składnikom wykazuje skuteczność w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Stosuje się ją też na zbicie gorączki. Zawarte w tej roślinie antyutleniacze zwalczając wolne rodniki chronią organizm przed chorobami jednocześnie wzmacniając jego odporność. Natomiast błonnik pokarmowy wpływa na właściwą perystaltykę jelit. Ułatwia trawienie, usuwa resztki pokarmowe z przemiany materii, zmniejsza poziom cholesterolu LDL, a także zapobiega zaparciom. Morwa biała chroni wątrobę przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniami. Ma też korzystny wpływ na wygląd i ogólny stan skóry.
Spożywanie morwy białej wpływa na poprawę wyników sportowych
Zawarte w morwie białej węglowodany pozwalają na dostarczenie organizmowi solidnej dawki energii. Pojawia się nie tylko moc fizyczna, ale także lepsze samopoczucie psychiczne. Natomiast żelazo, które lepiej się wchłania dzięki dużej ilości witaminy C, doskonale wpływa na podniesienie poziomu wydolności i wytrzymałości. Zwłaszcza suszone owoce morwy białej posiadają zwiększone ilości tych składników odżywczych. Z tego względu roślina ta chętnie jest spożywana przez osoby aktywne ruchowo i uprawiające dyscypliny sportowe, które wymagają dobrej wydolności.
Liście i owoce morwy białej zawierają substancje chroniące przed wystąpieniem chorób nowotworowych
Napary z liści morwy białej warto wypijać dla zapewnienia organizmowi dobrego zdrowia. Jest to zabezpieczenie przed różnymi chorobami, takimi jak: cukrzyca, otyłość czy miażdżyca. Antyutleniacze zawarte w morwie białej skutecznie zwalczają stres oksydacyjny, niszcząc wolne rodniki. Takie działanie zabezpiecza przed rozwojem komórek rakowych i wystąpieniem chorób nowotworowych.
Morwa biała wzmacnia organizm
Korzystny wpływ na zdrowie mają nie tylko owoce i liście morwy białej. Z korzenia tej rośliny produkuje się miksturę, która jest doskonałym środkiem uniemożliwiającym rozwój stanów zapalnych w organizmie. Szczególnie warto z niego korzystać w okresie infekcji wirusowych, a także przy słabej odporności.
Antyoksydanty zawarte w tej roślinie działają bakteriobójczo i nie pozwalają na rozwój grzybicy. Morwa biała może też wspomagać osoby zmagające się z alergią. Wysoko cenione są także maści na jej bazie, które wpływają na młodszy wygląd skóry, usuwają przebarwienia i działają gojąco na wszelkie podrażnienia.
Na co zwrócić uwagę przed spożyciem morwy białej?
Może się zdarzyć, że spożywanie morwy białej wywoła objawy alergii u ludzi uczulonych na tę roślinę. Szczególną uwagę powinny też zachować kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią, gdyż dokładnie nie wiadomo, jakie efekty uboczne mogą wystąpić po spożyciu tej rośliny.
Osoby, które przyjmują leki przeciwcukrzycowe, a także na obniżenie cholesterolu, wcześniej powinny skonsultować się z lekarzem, który stwierdzi, czy morwa biała nie wywoła u nich pogorszenia zdrowia.
Opracował Jarosław Cieśla
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo
- 2021-10-15
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-20
Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-14
Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób
2024-11-06
Ruch to zdrowie
2024-11-05