Moringa

Moringa

Drzewo moringi olejodajnej należy do grupy superżywności (superfoods), czyli najzdrowszej żywności na świecie. Magazyn „EatSmarter” w 2014 roku zaliczył roślinę do jednej ze stu najzdrowszych rzeczy, które można spożywać.

Surowiec moringi przewyższa pod względem witamin i minerałów niektóre warzywa i owoce. A oto dowody:

Moringa ma:

  • 25 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • 17 razy więcej wapnia niż mleko,
  • 15 razy więcej potasu niż banany,
  • 12 razy więcej witaminy C niż pomarańcza,
  • 10 razy więcej witaminy A niż marchewka,
  • 9 razy więcej białka niż jogurt,
  • 2 razy więcej białka niż soja.


Moringa zaskakuje swoimi prozdrowotnymi właściwościami – nic dziwnego, że w biedniejszych rejonach świata stanowi istotny składnik jadłospisu. Korzeń moringi w smaku jest podobny do chrzanu, dlatego nieprzypadkowo inna nazwa rośliny to „drzewo chrzanowe”. W celach kulinarnych i leczniczych wykorzystuje się każdą część drzewa: liście, korę, nasiona, korzeń, pędy, owoce (strąki) oraz kwiaty. Młode, zielone strąki przygotowuje się w podobny sposób jak naszą fasolę, ale można je też uprażyć na patelni. Liście jada się surowe lub serwuje na ciepło, podobnie jak szpinak. Mogą być one także wykorzystywane do sporządzenia zdrowotnych naparów.

Substancje aktywne moringi

Moringa zgromadziła w swoich sokach wszystkie niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 oraz wiele cennych witamin i soli mineralnych, także sporo antyoksydantów. Cenny jest ekstrahowany z nasion olej – tłuszcz trwały i stabilny (nie jełczeje), podobny do oliwy z oliwek, ale o wiele od niej lżejszy i delikatniejszy. Pozostałością po ekstrakcji oleju jest placek nasienny używany do zwiększenia produkcji mleka u krów.

Olej moringa w większości składa się z kwasu oleinowego z grupy kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Kwas oleinowy obniża zawartość „złego” cholesterolu LDL. Obniża też ciśnienie krwi, pełni więc istotną funkcję w profilaktyce miażdżycy i chorób serca.

Spośród „dobrych” tłuszczów znajdujących się w oleju moringa można jeszcze wymienić kwas oleopalmitynowy oraz kwasy: linolowy i linolenowy (wielonienasycone kwasy tłuszczowe).

Poza kwasem oleinowym, moringa zawiera także inne dobroczynne substancje: witaminy A i E, sterole oraz antyoksydanty. Według badań przeprowadzonych w Nigerii moringa regeneruje uszkodzoną przez toksyny wątrobę. W jaki sposób? Otóż, gdy wątroba zostaje uszkodzona, do krwi są uwolnione substancje, takie jak aminotransferaza asparaginianowa (AST) i aminotransferaza alaninowa (ALT) i ich poziom jest podwyższony. Badania nigeryjskich naukowców wykazały, że moringa przyczynia się do obniżenia poziomu ALT i AST. Oznacza to, że wyciągi z rośliny mogą być stosowane przy uszkodzeniach wątroby wywołanych przez niektóre toksyny, takie jak wirusy zapalenia wątroby typu B czy leki.

Jak przygotować herbatkę z moringi

Jedną łyżeczkę suszonych liści zalać 200 ml wody o temperaturze 95°C, odstawić na 8 minut do zaparzenia pod przykryciem. Oddzielić liście od naparu.

Obecnie możliwe jest kupno nasion lub sadzonek tego drzewa, a wtedy można korzystać z walorów zdrowotnych superrośliny przez cały rok. A ci, którzy nie czują pociągu do prac ogrodniczych, mogą nabyć w sklepie internetowym gotowe, wysuszone liście tej niezwykłej rośliny.


Agata Majcher

Inne wpisy w tej kategorii

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej

Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie

2024-10-17

Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie

Sprawdź czym jest stan zapalny w organizmie, co go wywołuje i jak możemy go pokonać naturalnymi metodami.

Czytaj dalej

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

2024-10-11

Naturalne wspomaganie leczenia kaszlu, kataru i bólu gardła

Jesień to czas, kiedy nasze organizmy muszą zmierzyć się z obniżeniem temperatury i zwiększoną wilgotnością powietrza, co często skutkuje przeziębieniami. Zamiast od razu sięgać po farmaceutyki, [...]

Czytaj dalej

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

2024-10-01

Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3

Co takiego robią kwasy omega-3, że można je wręcz nazywać „kluczem do długowieczności”? Dowiedz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Nasiona na każdy dzień

2024-09-19

Nasiona na każdy dzień

Nasiona są niezwykle odżywcze dla ludzi, ponieważ przekazują składniki, które promują siłę i zdrowie. Sprawdź, które są szczególnie polecane do spożycia.

Czytaj dalej

Popularne diety w zapobieganiu nowotworom

2024-08-27

Popularne diety w zapobieganiu nowotworom

Odpowiednia dieta może zarówno działać profilaktycznie wobec rozwoju nowotworu, jak i spowalniać postęp choroby. Sprawdź, które diety są najlepsze jeżeli chodzi o działanie przeciwrakowe.

Czytaj dalej