Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Moringa – dla diabetyków i nie tylko

Właściwa nazwa tego tropikalnego drzewa brzmi: moringa olejodajna (łac. Moringa oleifera). Występuje głównie na terenach Indii i Pakistanu, ale również drzewa te rosną w Afryce, Azji oraz na południu Ameryki. Właściwości i popularność tej rośliny na terenie subkontynentu indyjskiego spowodowały, że znalazła szerokie zastosowanie w naturalnej medycynie ajurwedyjskiej. Posiada niezwykłe walory odżywcze i lecznicze, w tym przede wszystkim obniża poziom glukozy we krwi.

Zastosowanie moringi

Moringa olejodajna nazywana jest także drzewem chrzanowym, a to z powodu charakterystycznego (zbliżonego do chrzanu) smaku korzeni. Wyciągi z nich, ale także z liści i kory wykazują działanie antybiotyczne oraz antyzapalne.

Owoce tego wspaniałego życiodajnego drzewa (bo i taką nazwę możemy spotkać), liście oraz młode pędy spożywane są (po ugotowaniu) jako warzywa i są bardzo popularne w regionach występowania. Stanowią bogate źródło dobrego białka oraz witamin i minerałów. Zawierają między innymi witaminę C, A, B2 i B6, a także magnez i żelazo.

Z kolei nasiona moringi stanowią źródło wspaniałego oleju. Warto zaznaczyć, że olej ten nie jełczeje, znakomicie nadaje się do celów spożywczych. Wykorzystywany jest także w celach przemysłowych (do produkcji farb, mydła, a nawet biopaliwa).

We wspomnianych rejonach występowania drzew moringi wykorzystuje się tę roślinę również do celów hodowlanych, jako paszę dla zwierząt.

Naturalny lek dla cukrzyków

Ekstrakt z moringi dzięki zawartości kwasu chlorogenowego naturalnie wspiera przetwarzanie glukozy w organizmie oraz obniża oporność na insulinę. Insulinooporność to główny czynnik cukrzycy typu 2, natomiast moringa zarówno zapobiega występowaniu tego niekorzystnego dla organizmu zjawiska, jak i łagodzi skutki w przypadkach chorobowych. Warto więc sięgnąć po suplementy diety na bazie moringi zapobiegawczo (gdy występują czynniki zwiększające ryzyko zachorowania na cukrzycę – np. genetyka, otyłość), w łagodnych objawach (stan przedcukrzycowy), ale także w ramach wspomagania leczenia tej groźnej w skutkach choroby.

Badania naukowe i testy potwierdziły, że regularne przyjmowanie moringi przez tylko 3 miesiące obniżyło poziom glukozy we krwi u badanych osób średnio o 15 proc. Dodawanie zmielonych liści moringi do posiłków obniża też poziom cukru nawet do 20 proc.

Warto więc sięgnąć po jakikolwiek preparat na bazie moringi, ale najlepiej stosować w formie nieprzetworzonej (zmielone liście, korzenie lub kora) jako dodatek do posiłków.

Inne walory prozdrowotne moringi

Jak już sam tytuł wskazuje, to życiodajne drzewo stanowi naturalny lek również na wiele innych przypadłości naszych czasów, np. obniża poziom cholesterolu we krwi (w tym reguluje stosunek LDL do HDL) oraz zmniejsza stany zapalne. Liście bogate są w przeciwutleniacze, które – jak wiemy – chronią przed wolnymi rodnikami. Te z kolei są przyczyną stresu oksydacyjnego, który zaburza prawidłowe funkcjonowanie organizmu i może być przyczyną wielu groźnych chorób (cukrzyca typu 2, choroby serca, wątroby, a nawet nowotwory).

Przeciwutleniacze to niemal gwarancja naszego zdrowia. Jednym z nich jest kwercetyna, która znacząco obniża ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegając tym samym groźnym chorobom serca czy udarom.

Moringa wykazuje także działanie antybiotyczne oraz przeciwbakteryjne (podobnie jak czosnek i cebula). Stosowana więc może być w różnych stanach zapalnych oraz infekcjach. Wspomaga także układ trawienny. Można ją z dużym skutkiem stosować podczas zaparć, kłopotów trawiennych oraz dolegliwości wywołanych chociażby owrzodzeniem żołądka czy okrężnicy.

Drzewo chrzanowe wykazuje także działanie przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe. Psychiatrzy zauważyli także właściwości przeciwdepresyjne.

Moringa - naturalny kosmetyk

Olej moringi jest także wykorzystywany do masaży ciała oraz w produkcji różnorakich preparatów kosmetycznych. Znakomicie bowiem wpływa na kondycję i wygląd skóry oraz włosów. Regularne stosowanie środków na bazie oleju moringi wygładza skórę i nadaje jej promienny kolor, zmiękcza naskórek, nawilża go i zapobiega wiotczeniu. Ogólnie poprawia stan skóry, ale wspiera też gojenie ran i podrażnień naskórka. Stwierdzono, że reguluje również wydzielanie przez skórę sebum, czyli płaszcza ochronnego przed bakteriami, zarazkami oraz działaniem promieniowania UV.

Jak widzimy, omawiane drzewo chrzanowe to źródło wielu składników odżywczych, naturalny lek oraz kosmetyk. Warto sięgnąć po ten niezwykły dar natury.