Morszczyn Fukoidan – owoce morza w kapsułce

Morszczyn Fukoidan – owoce morza w kapsułce


Dożyliśmy czasów, w których nie trzeba osobiście jechać na wybrzeża oceanów i mórz, aby odławiać glony i korzystać z ich prozdrowotnych walorów. Dzięki firmie RawForest i niezwykle wyjątkowych jej produktów możemy czerpać zdrowie pełną garścią, z bardzo szerokiej gamy naturalnych preparatów. Takim właśnie jest między innymi fabrykat o nazwie MORSZCZYN FUKOIDAN, w skład którego wchodzi morszczyn pęcherzykowaty oraz Spirulina platensis.


Przede wszystkim jod, ale nie tylko


Morszczyn pęcherzykowaty (Fucus vesiculosus L.) to glon z klasy brunatnic występujący u wybrzeży oceanów czy Morza Białego. Tam jest odławiany, odsalany i suszony, a potem znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.


Morszczyn to bogate źródło: jodu, związków mineralnych (cynk, magnez, potas, miedź, sód czy mangan), witamin (A, C i z grupy B), polisacharydów oraz monosacharydów.


Ciekawostka!


Morszczyn pęcherzykowaty odkryto w 1811 roku i jako bogate źródło jodu stosowano w leczeniu obrzęku oraz wola tarczycy

    
Dla kogo morszczyn pęcherzykowaty?

Patrząc na skład tego glonu, wskazane jest jego stosowanie przede wszystkim przez osoby przejawiające niedobory jodu. Ten jakże ważny dla zdrowia pierwiastek pobudza i wspomaga wydzielanie hormonów tarczycy (tyroksyna, trójjodotyronina), stąd o jego poziom szczególnie powinny zadbać osoby cierpiące na nadczynność lub niedoczynność tego organu. Od stężenia wspomnianych hormonów zależy prawidłowy rozwój serca, nerek, mięśni, przysadki mózgowej oraz układu nerwowego (jod stosowany jest w terapii tych dolegliwości).


Z kolei obecność polisacharydów wspomaga perystaltykę jelit, dzięki czemu morszczyn działa leczniczo na wszelakie zaparcia i trudności z wypróżnianiem. Poprawia też przemianę materii, stąd zalecany jest osobom z nadwagą czy otyłością. Wykazuje też zdolność do przyspieszania gojenia się ran.


Źródła podają również, że morszczyn ma działanie przeciwutleniające opóźniające proces starzenia się organizmu. Zawarte w nim antyoksydanty zapobiegają rozkładowi elastyny i kolagenu, dzięki czemu skóra zachowuje młody wygląd oraz elastyczność.


Właściwości te powodują, że morszczyn wykorzystywany jest również w przemyśle kosmetycznym. Natomiast kwas alginowy szeroko stosuje się w przemyśle spożywczym jako emulgator i zagęszczacz do: dżemów, galaretek czy lodów.

Ważne!


Spirulina obniża poziom cholesterolu, ogranicza toksyczność metali ciężkich i leków w nerkach, wzmacnia system immunologiczny oraz zapobiega chorobom nowotworowym.
    
Spirulina platensis

To słodkowodna alga stanowiąca drugi składnik polecanego produktu MORSZCZYN FUKOIDAN. Charakteryzuje się przede wszystkim bardzo wysoką zawartością składników odżywczych, do których należą między innymi:


•    wysoko przyswajalne białko (70 proc.),
•    minerały (żelazo, magnez, wapń),
•    witaminy (dużo więcej niż w warzywach i owocach, chodzi przede wszystkim o witaminy z grupy B),
•    beta karoten,
•    przeciwutleniacze,
•    nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6, kwas gamma-linolowy),
•    aminokwasy,
•    kwasy nukleinowe (organiczne związki chemiczne zbudowane z nukloetydów),
•    fitoskładniki (karotenoidy, chlorofil, flawonoidy, fitosterole, lignany, saponiny).

Alga ta była i nadal jest przedmiotem wielu badań klinicznych.


Dla kogo spirulina?

Dzięki wysokiej wartości odżywczej zaleca się jej stosowanie osobom będącym w trakcie terapii (szczególnie farmakologicznych) w różnych dolegliwościach. Nie jest to samoistny lek, ale: poprawia samopoczucie, wzmacnia ogólnie organizm, zaopatrując go w niezbędne składniki odżywcze.


Spirulina wespół z dobrze zbilansowaną dietą stymuluje układ immunologiczny oraz poprawia metabolizm, stąd zalecana jest osobom z nadwagą i otyłością. Wskazanie stanowi też ciąża będąca dla kobiet okresem, w którym jakże ważne jest dostarczanie wysokiej jakości pożywienia. Warto więc w tym szczególnym czasie włączyć do diety spirulinę, zapewniając sobie dostawę najlepszych substancji odżywczych.


Omawiana alga powinna być stosowana również przez osoby żyjące w permanentnym lub okresowym stresie, nadużywające alkohol i palące tytoń (odradzam!), przyjmujące leki syntetyczne oraz będące ciągle zmęczone, znużone, wykazujące brak energii i żywotności.

Dlaczego MORSZCZYN FUKOIDAN?


Chociażby dlatego, że oba wspomniane, naturalne składniki zawiera ten jakże unikatowy produkt firmy RawForest. Zaleca się jego stosowanie osobom ze wspomnianych powyżej grup, ale nie tylko. To również bardzo odżywczy preparat mogący stanowić uzupełnienie codziennej diety. Aby „nakarmić“ nasze komórki, nie trzeba jeść dużo, należy natomiast dostarczyć organizmowi szeroką gamę składników, witamin i minerałów, a to właśnie zapewnia Morszczyn Fukoidan.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania, to w zasadzie one nie występują, choć zbędna jest uważam suplementacja przez dzieci i młodzież. Profilaktycznie należy zażywać 1 kapsułkę dziennie, natomiast wymienione osoby z grup tzw. ryzyka winny stosować 2 kapsułki dziennie.

Pamiętajmy jednak, że suplementacja nie zastąpi dobrze zbilansowanej, zdrowej diety – do czego zawsze zachęcam i namawiam.
    

Opracował Sławomir Śmiełowski

Inne wpisy w tej kategorii

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej

15 skarbów natury dla zdrowego serca

2024-10-23

15 skarbów natury dla zdrowego serca

Matka natura ofiarowuje nam naturalne leki, które zapobiegają oraz leczą choroby układu krwionośnego wraz z jego głównym organem. Poznaj je wszystkie.

Czytaj dalej