Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Wokół mleka i jego przetworów narosło ostatnimi czasy wiele kontrowersji. Według oficjalnej tzw. piramidy żywienia każdy człowiek powinien wypić codziennie około dwóch szklanek mleka oraz/lub spożywać jego przetworzone produkty. Ale coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. I komu tu wierzyć?

Szklanka mleka dla każdego dziecka

Pamiętam z czasów szkolnych (lata 70. XX w.), że codziennie na stołówce dostawaliśmy w ramach śniadania szklankę mleka (czasem z kakao) oraz bułkę z serem lub wędliną. Zupa mleczna również była często serwowana. Minęło pół wieku i sytuacja w tym temacie się nie zmieniła. W szkołach i przedszkolach dzieciom i młodzieży w ramach krajowych oraz unijnych programów pod nazwą „Szklanka mleka” udostępniane są bezpłatnie produkty mleczne. Władze oświatowe opierają się bowiem na wspomnianej powyżej oficjalnej piramidzie żywienia, gdzie mleko i jego produkty są podstawą codziennego wyżywienia.

Jednak niektórzy sceptycy ostrożniej podchodzą do produktów mlecznych. Uważają bowiem, że jedynie ludzie dorośli nie powinni spożywać mleka i jego pochodnych, ale dzieci powinny. Natomiast trzecia grupa to stanowczy przeciwnicy spożywania produktów mlecznych. Uważają oni, że nie jest to żywność przeznaczona dla ludzi.

O rzekomych zaletach mleka słyszymy od dziesięcioleci, dlatego chciałbym pochylić się nad zdaniami odmiennymi. Tym bardziej, że oferowane nam dziś w sprzedaży mleko ma niewiele wspólnego z mlekiem, jakie ja pamiętam z dzieciństwa.

Mleko krowie nie dla dziecka…

Wielu ekspertów uważa, że krowie mleko jest dla cielaka, a nie dla dziecka. Porównajmy więc skład mleka krowiego i kobiecego.

  • Mleko krowie: białko – 3,3 proc., tłuszcz – 3–3,5 proc., węglowodany – 4,8 proc., wapń – 125 mg/100 g, fosfor – 95 mg/100 g, pH – 6,6.
  • Mleko kobiece: białko – 1,2 proc., tłuszcz – 4,0 proc., węglowodany – 7,0 proc., wapń – 33 mg/100 g, fosfor – 15 mg/100 g, pH – 7,2.

Widzimy wyraźnie, że mleko krowie znacznie różni się od kobiecego. Zawiera dużo więcej białka, a mniej węglowodanów, a także kilkakrotnie więcej wapnia i fosforu. Kwasowość mleka krowiego również jest wyższa. Poza tym białko mleka krowiego zawiera więcej kazeiny, która tworzy w żołądku gąbczastą masę i jest dla dziecka ciężkostrawna. Przewód pokarmowy niemowlaka jest jeszcze delikatny i niewykształcony, dlatego potrzebuje mleka matki, które zawiera lekkostrawne białka (albuminy) oraz odpowiednią ilość węglowodanów i tłuszczów. Mniej zakwasza żołądek, zawiera też dwa razy więcej selenu i aż sześć razy więcej witaminy E niż mleko krowie.

Nie trzeba być ekspertem, aby zauważyć diametralne różnice tych dwóch rodzajów mleka. Matka natura wyraźnie zadbała o to, aby to matka karmiła swoje potomstwo, a nie potomstwo innych gatunków żywych istot.

…a czy dla dorosłych?

Zacznijmy od laktozy. Jest to cukier występujący w każdym mleku (kobiecym, krowim, owczym czy mleku kozim). Jednym z enzymów trawiennych jest laktaza, która odpowiada za rozkład laktozy, a jej niedobór może doprowadzić do nietolerancji laktozy i związanych z tym poważnych dolegliwości.

Warto wiedzieć, że aktywność laktazy spada wraz z wiekiem, a w okresie dojrzewania praktycznie całkowicie zanika. Jeśli więc jelita pozbawione są laktazy, to zalegający tam cukier mlekowy nie rozkłada się, zalega w jelitach, gnije, tworząc toksyny i skutkując dolegliwościami jelitowymi.

Kolejny logiczny wniosek nasuwa się taki, że skoro natura z wiekiem pozbawia człowieka laktazy, to znaczy, że nie powinien przyjmować on już laktozy, czyli mleka. Pijąc więc mleko i jedząc przetwory mleczne, ludzie – pozbawieni laktazy – narażają się na nietolerancję laktozy. Niektóre organizmy jakoś sobie z tym radzą, ale skutkuje to z kolei innymi dolegliwościami, które zazwyczaj nie są kojarzone ze spożywaniem mleka.

Ludzie starsi powinni też odsunąć na bok twaróg, gdyż osłabia on działanie wątroby, nerek, żołądka, a nawet płuc.

Jak to, a wapń?

Spokojnie, potrzebną ilość wapnia i innych minerałów zamiast w mleku znajdziemy w kaszach i warzywach. Pamiętajmy też o witaminie D3 i witaminie K2, które odpowiadają za transport wapnia do kości.

Taka ciekawostka… Otóż najwięcej przypadków osteoporozy notuje się w krajach (o dziwo!) o największym spożyciu wyrobów mlecznych (Albania, Finlandia, Francja, Grecja). Okazuje się bowiem, że mleko krowie zakwasza krew (posiada niższe pH), prowadząc do kwasicy, a ta powoduje wypłukiwanie wapnia z kości. Wskutek tego dochodzi do ubytku masy kostnej, czyli osteoporozy. Mleko krowie jest ponadto śluzotwórcze, blokujące prawidłową pracę żołądka, jelit i śledziony.

Oczywiście koncerny spożywcze będą wszelkimi możliwymi sposobami przekonywać o zaletach mleka i produktów mlecznych i namawiać do ich zakupu, co jest zrozumiałe przy tak wielkich nakładach finansowych w ten biznes. My jednak zadbajmy o nasze zdrowie i bądźmy w zgodzie z naturą.

Zapewne nie zaszkodzi wypita od czasu do czasu szklanka pełnotłustego mleka prosto od krowy, ale takiej, która żywi się na łące. Natomiast po te odtłuszczone, białe płyny z napisem UHT zalegające na sklepowych półkach, na pewno bym nie sięgał. Metoda UHT została stworzona tylko na potrzeby handlu, znacznie obniżyła koszty produkcji, transportu i przechowywania.

Programy szkolne „Szklanka mleka” zastąpmy lepiej programem „Owoce w szkole” – korzyść zdrowotna będzie dużo większa!

Inne wpisy w tej kategorii

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej