Miłorząb dwuklapowy – skromna roślina o bogatym działaniu

Miłorząb dwuklapowy – skromna roślina o bogatym działaniu

Miłorząb dwuklapowy od setek lat jest wykorzystywany w Chinach w celach medycznych. To najstarsze drzewo świata zawiera wiele cennych składników, które korzystnie działają na ludzki organizm. Wpływają na poprawę zdolności umysłowych, regenerują komórki skóry, a także polepszają krążenie obwodowe.


Miłorząb dwuklapowy, znany też jako: „miłorząb chiński", „miłorząb japoński", „miłorząb dwudzielny" (Ginkgo biloba L.), to drzewo należące do rodziny miłorzębowatych. Występuje ok. 200 jego odmian. Jednymi z nich są: Bolesław Chrobry, Fastigiata, Mariken, Saratoga, a także Variegata. Ta długowieczna roślina pochodzi z terenów południowo-wschodnich Chin. Później sprowadzono ją do innych krajów, także europejskich.  


Miłorząb dwuklapowy nie jest bardzo wymagający. Rozwija się w miejscach lekko zacienionych (nie znosi bardzo dużego zaciemnienia i wiatru), jak też nasłonecznionych. Lubi światło oraz gleby: przepuszczalne, żyzne i wilgotne, natomiast słabo rośnie na piaszczystych. Po cięciu drzewo nie ma problemu z regeneracją. Jest odporne na: minusowe temperatury, ataki szkodników i pasożytów, duże zasolenie ziemi, a także zanieczyszczone powietrze. Może osiągać nawet ponad 20 metrów wysokości. Miłorząb jest uprawiany w ogrodach, parkach oraz przy ulicach miast. Jego liście mają bardzo charakterystyczny szerokowachlarzowaty kształt. Nasiona o barwie żółtej z wyglądu są podobne do śliwki.   


Miłorząb jest wykorzystywany w ziołolecznictwie. W Chinach i Japonii nasiona spożywa się np. po ugotowaniu, jak też  dodaje do potraw mięsnych i warzywnych. Znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym. Sadzi się go także w celach ozdobnych. Narośle występujące na tych roślinach uznaje się za symbol płodności, a także urodzaju.   

Składniki miłorzębu dwuklapowego

W skład miłorzębu dwuklapowego wchodzi witamina C oraz E. Wśród biopierwiastków warto wyróżnić selen. Występują również: flawonoidy, karoten, fitosterole,  laktony terpenowe, bilobalidy, kwercetyna, kaempferol, ramnoza, terpeny, ginkgolidy, a także glikozydy flawonowe. Drzewo zawiera również: steroidy, izorhammetynę, olejek kamforowy, glukozę, polisacharydy i proantycyjanidyny. Substancjami obecnymi w miłorzębie są kwasy: 6-hydroksykynurenowy, ginkgolowe, wanilinowy, kawowy, p-kumarowy, ferulowy, a także chlorogenowy.

Miłorząb dwuklapowy korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy

Wyciągi z miłorzębu dwuklapowego powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych, które wcześniej były zwężone. Ich struktury zostają też dodatkowo wzmocnione i zmniejsza się przepuszczalność. Dotyczy to zarówno tętnic, jak i żył. Zaleca się stosowanie miłorzębu dwuklapowego przy zaburzeniach ukrwienia obwodowego. Znajdujące się w tej roślinie  ginkgolidy wpływają na zmniejszenie możliwości łączenia się płytek krwi, czyli wykazują się właściwościami przeciwzakrzepowymi, a także sprawiają, że krążenie jest szybsze. Ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego dzięki flawonoidom, wpływa na lepszy przepływ płynu ustrojowego do różnych narządów organizmu ludzkiego, a przede wszystkim do serca oraz mózgowia. Spożywanie naparu na bazie tej rośliny może spowodować obniżenie ciśnienia oraz zapobiec wystąpieniu groźnych chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak np. miażdżyca.

Miłorząb dwuklapowy spełnia funkcję ochronną mózgu

Ekstrakt z liści miłorzębu dwuklapowego wpływa korzystnie na tkankę mózgową. Przede wszystkim zabezpiecza ją przed niedotlenieniem. Zapewnia jej również właściwe ukrwienie. Podczas testów na zwierzętach, którym podawano występujący w miłorzębie seskwiterpen trilaktonowy bilobalid, okazało się, że doszło u  nich do zmniejszenia obrzęku mózgu będącego skutkiem niedokrwienia. Badania in vitro wykazały, że ekstrakt z liści tej rośliny pobudza produkcję serotoniny, a także dopaminy.


Wyciąg z miłorzębu może być stosowany u osób starszych przy wystąpieniu zaburzeń funkcji poznawczych. Wpływa na lepszą pamięć i poprawia koncentrację. Korzystnie działa również na psychikę, polepszając samopoczucie i niwelując wahania nastroju. Zaleca się go osobom z chorobą Alzheimera oraz cierpiącym na demencję starczą.


Substancje znajdujące się w tej roślinie wpływają również na uaktywnienie syntezy adrenaliny, a także dopaminy. Spożywanie miłorzębu dwuklapowego minimalizuje ryzyko udaru mózgu.

Miłorząb dwuklapowy wpływa na hamowanie procesów starzenia się komórek w organizmie ludzkim

W liściach miłorzębu dwuklapowego znajduje się spora ilość flawonoidów. Te antyoksydanty skutecznie zwalczają wolne rodniki i w ten sposób chronią błony komórkowe przed zniszczeniem. To również zapobiega wystąpieniu wielu chorób i zaburzeń funkcjonowania różnych organów wewnętrznych. Ekstrakt z miłorzębu wykazuje się właściwościami przeciwzapalnymi, a także uniemożliwia aktywowaniu się płytek krwi (czynnik PAF). Dzięki temu można uniknąć np.: skurczu oskrzeli,  różnych objawów związanych z alergiami, a także groźnych zaburzeń: nerek, serca oraz układu nerwowego i oddechowego.  


Miłorząb dwuklapowy wpływa na wzmocnienie układu immunologicznego i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych.


Substancje zawarte w tej roślinie wpływają na regenerację komórek, dlatego często są stosowane w kosmetykach. Niwelują zmarszczki, nadają cerze ładniejszy i młodszy wygląd, a także powodują, że skóra staje się jędrniejsza oraz bardziej elastyczna. Kremy zawierające miłorząb dwuklapowy zabezpieczają przed promieniami UV.  

Dodatkowe właściwości prozdrowotne miłorzębu dwuklapowego

  • Pobudza organizm do usuwania z niego szkodliwych substancji.
  • Badania przeprowadzone na myszach wykazały, że miłorząb zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów u tych gryzoni.
  • Jest polecany przy szumach usznych, a także zaburzeniach słyszenia.
  • Sprawdza się przy zawrotach głowy.
  • Minimalizuje efekty cellulitu.
  • Zaleca się spożywanie miłorzębu przez kobiety przechodzące menopauzę, gdyż łagodzi jej dolegliwości.
  • W dawnych czasach miłorząb dwuklapowy wykorzystywano do leczenia astmy. 
  • Stosowanie miłorzębu wpływa na poprawę utrzymania równowagi podczas poruszania się.
  • Poprawa krążenia i związane z tym mocniejsze ukrwienie komórek, a także lepsze samopoczucie, wpływają na niwelowanie zaburzenia erekcji u mężczyzn  oraz powodują wyższy poziom libido.
  • Wchodzi w skład kosmetyków przeznaczonych dla osób ze skórą naczynkową.
  • Ziołoterapia poleca stosowanie tej rośliny na tzw. zespół zimnych nóg.

To warto wiedzieć

Kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią powinny najpierw skonsultować się z lekarzem przed przyjęciem preparatów z miłorzębu dwuklapowego. Nie jest on wskazany do spożycia  przez osoby uczulone na substancje występujące w roślinie oraz zmagające się z zaburzeniami krzepliwości krwi. Nie powinni sięgać po miłorząb również ludzie przyjmujący farmaceutyki przeciwzakrzepowe oraz takie, które wchodzą z nim w reakcje wywołujące szkodliwe skutki uboczne.


 




Inne wpisy w tej kategorii

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

2025-02-04

Czosnek i propolis – najlepsze naturalne antybiotyki

Coraz więcej osób szuka naturalnych alternatyw, które wspierają organizm w walce z infekcjami bez skutków ubocznych.

Czytaj dalej

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

2025-01-22

Jak zadbać o to, aby dłużej zachować sprawny umysł?

W niniejszym artykule przyjrzymy się temu, jak dbać o nasz umysł, by utrzymać go w dobrej kondycji.

Czytaj dalej

Cynamon na poprawę zdrowia

2025-01-14

Cynamon na poprawę zdrowia

W niniejszym artykule, oprócz omówienia wpływu cynamonu na zdrowie, zamie również przepis na sporządzenie mleka cynamonowego, do którego przygotowania wykorzystuje się znaczną porcję tej przyprawy.

Czytaj dalej