- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2021-06-22
Migdały
Migdały znane są przede wszystkim ze swoich walorów smakowych i aromatycznych. Słodka odmiana spożywana jest na surowo, jak też wykorzystywana do wyrobu przetworów, aromatów spożywczych, napojów (w tym alkoholowych), mleka oraz masy cukierniczej zwanej marcepanem, a także ozdabiania ciast i tortów. Olejów, które są z nich wytwarzane, używa się w kosmetyce.
Warto też docenić migdały za ich walory zdrowotne. Obniżają ciśnienie, wpływają na lepsze funkcjonowanie serca, pomagają zapobiegać cukrzycy, a także zabezpieczają przed skurczami. Jakie jeszcze mają właściwości?
Migdały to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego określanego też jako „pospolity” oraz „śliwa migdał”. Jest to gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Wywodzi się z Azji Środkowej oraz Mniejszej, jednak obecnie rośnie także na zachodzie tego kontynentu oraz w Afryce Północnej i w niektórych krajach Europy (np. w Hiszpanii, Portugalii, Bułgarii, we Włoszech oraz w Szwajcarii). Roślina ta opisywana w Biblii jako ,,drzewo czuwające” wydaje nasiona, które rozróżnia się na słodkie – te najbardziej popularne – oraz gorzkie, z których głównie wytwarza się olej i substancje aromatyczne.
Spożywanie migdałów dostarcza organizmowi witamin i sporych ilości makro- oraz mikroelementów
Migdały dostarczają organizmowi ludzkiemu wielu cennych składników odżywczych. W ich składzie znajdują się witaminy: B1, B2, B3, B6, C, E, a także związki zwane „folianami”. Nasiona migdałowca są też bogatym źródłem potasu i fosforu. Zawierają także takie biopierwiastki jak: wapń, magnez, sód, żelazo oraz cynk. W migdałach występują również jednonienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega-6 i błonnik.
Migdały znajdują zastosowanie w kosmetyce
Nasiona migdałowca zwyczajnego wykorzystuje się w kosmetykach. Występują w składzie różnego rodzaju kremów, a także balsamów. Używa się ich do odmłodzenia i ujędrnienia skóry, uzyskania jej większej elastyczności, nawilżenia, a także odżywienia komórek. Specyfiki kosmetyczne z dodatkiem migdałów skutecznie usuwają zmarszczki. Natomiast olejki pełnią rolę zabezpieczającą ciało przed zewnętrznymi zanieczyszczeniami. Używane są również do pielęgnacji włosów i paznokci, wpływając na ich wzmocnienie. Wykorzystuje się je także do nacierania skóry niemowlętom.
Migdały stymulują mózg
Substancje zawarte w nasionach migdałowca zwyczajnego pozytywnie działają na układ nerwowy. Sprawiają, że lepiej on funkcjonuje, co przekłada się na efektywniejszą pracę mózgu. Mają też udział w powstawaniu jego nowych komórek. Poprawia się pamięć, koncentracja, zdolność kojarzenia i szybkość reakcji. Spożywanie migdałów zalecane jest zatem osobom, które narzekają na brak energii, pracują umysłowo i uczą się.
To warto wiedzieć
Migdały można spożywać na różne sposoby. Dobrze jest jednak pamiętać, że po obróbce termicznej w ich składzie nie ma już witamin. Natomiast walory smakowe i aromatyczne pozostają bez zmian.
Migdały doskonale nadają się dla sportowców
W składzie migdałów znajduje się arginina, która jest aminokwasem odżywiającym mięśnie i wpływającym na ich jakość. Poza tym antyoksydanty obecne w ich składzie niszczą substancje, które szkodzą organizmowi podczas wysiłku. W 100 g nasion migdałowca zwyczajnego znajduje się 50 g tłuszczu i 580 kcal, co dodaje energii, dzięki czemu można wykonać solidny i efektywny trening. Dodatkowo witamina B3 powoduje niwelowanie uczucia zmęczenia. Z kolei magnez skutecznie przeciwdziała wystąpieniu skurczów mięśni, które są częstą przypadłością u sportowców. Dlatego wielu zawodników spożywa np. masło migdałowe. Duże ilości białka zawartego w migdałach gwarantują właściwe odżywienie mięśni po wysiłku.
Migdały poprawiają samopoczucie
Magnez zawarty w nasionach migdałowca zwyczajnego hamuje skłonność do rozdrażnienia i kojąco wpływa na nerwy, a także na funkcjonowanie całego układu nerwowego. W swoim składzie migdały posiadają także witaminę B3, którą stosuje się w trakcie leczenia zaburzeń o podłożu psychicznym oraz aplikuje u chorych z objawami depresji. Badania naukowe dowodzą również, że dodaje ona pewności siebie, wspomaga pracę mózgu i chroni komórki nerwowe, co ma wpływ na psychikę. Poprawia się samopoczucie i humor. Uczucie zmęczenia przechodzi, a pojawia się energia do działania. Spożywanie migdałów może także wpływać na zmniejszenie zaniepokojenia i lęku. Dobrze zatem, żeby migdały spożywały osoby często narażone na sytuacje stresowe.
To warto wiedzieć
W menu wegetarian często występują migdały, gdyż są one bogatym źródłem białka roślinnego. Zalecane są do spożycia sportowcom, którzy pozostają na diecie bezmięsnej.
Migdały pozytywnie wpływają na układ trawienny
Spożywanie migdałów wpływa na dobre funkcjonowanie układu trawiennego. Poprawia się metabolizm, dzięki czemu nie następuje przybieranie na wadze, ani jej zbyt duży spadek, mimo dużej kaloryczności. Owoce migdałowca zawierają błonnik, który usuwa z organizmu niepotrzebne substancje powstałe w procesie przemiany materii. Hamuje też wystąpienie zaburzeń związanych z trawieniem pokarmu. Zapobiega np.: wzdęciom, uczuciu niestrawności, zaparciom, a także innym dolegliwościom żołądkowym. Powoduje również uczucie sytości. Migdały mogą więc spożywać osoby, które nie chcą przytyć lub zamierzają pozbyć się zbędnych kilogramów.
Migdały wpływają na pobudzenie libido
Owoce migdałowca często są określane jako „naturalny afrodyzjak”. Rzeczywiście skutecznie wpływają na poprawę nastroju, niwelowanie odczucia zmęczenia oraz przyspieszają krążenie. Dzieje się tak dzięki zawartym w nich substancjom. Należy do nich arginina, czyli aminokwas, który na skutek reakcji chemicznych zostaje zamieniony w tlenek azotu wzmacniający przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. Powoduje także wzrost witalności i chęć do seksualnego zbliżenia. Substancja ta wpływa też na zwiększenie się ilości nasienia w męskich narządach rozrodczych i jego lepszą jakość.
Właściwości zdrowotne migdałów:
- niwelują procesy starzenia się organizmu,
- dzięki zawartości żelaza mogą być stosowane w profilaktyce wystąpienia anemii,
- wpływają na niwelowanie dolegliwości związanych z menstruacją,
- zabezpieczają płód przed wystąpieniem nieprawidłowości i wad,
- wzmacniają układ odpornościowy organizmu,
- substancje antyutleniające chronią organizm przed chorobami nowotworowymi i cywilizacyjnymi.
Przepis na mleko migdałowe
Nieobrane migdały w ilości dwóch szklanek należy wsypać do naczynia z zimną wodą. Takie moczenie powinno trwać ok. 12 godzin. Po tym czasie migdały trzeba odcedzić. Następnie zalewamy je ok. 0,5 l zimnej wody i blendujemy bardzo dokładnie. Otrzymaną masę przecedzamy przez gazę i wyciskamy. Uzyskane w ten sposób migdałowe mleko można przechowywać w lodówce najwyżej 3–4 dni. Świetnie nadaje się do wyrobu koktajli, spożywania z płatkami owsianymi, gotowania kaszek, a także stosowania jako zamiennik mleka zwierzęcego.
- Poradnik
- Poradnik
- Zdrowa dieta
- 2021-06-22
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii
2024-11-19
Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?
2024-11-05
Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?
2024-10-23
15 skarbów natury dla zdrowego serca
2024-10-17
Stan zapalny – niefarmakologiczne zapobieganie i leczenie
2024-10-01
Działanie zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3
2024-09-20