Mięta

Mięta

Mięta stosowana jest w napojach odświeżających, a także znajduje poczesne miejsce w kuchni. Ma charakterystyczny smak i aromat. Od wieków jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Herbata na jej bazie pomaga na niestrawność oraz dolegliwości żołądkowe. Zawarte w tej roślinie składniki wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Jakie jeszcze właściwości posiada mięta?    

 
Mięta (Mentha L.) to roślina należąca do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl.). Różne jej gatunki można spotkać w Europie, Azji, Afryce, a także Australii, Nowej Zelandii oraz Ameryce Północnej. Porasta zarówno tereny mokre, jak też obszary suche. Najlepiej rozwija się na glebach żyznych o dużej wilgotności, nieznacznie kwaśnych, a także o odczynie obojętnym. Może zasiedlać miejsca bardzo nasłonecznione, jak też zacienione. Wydaje owoce w kształcie czterodzielnych rozłupni. W Polsce występują między innymi takie gatunki mięty jak: mięta pieprzowa, długolistna, kosmata, polna i zielona.   


Ze względu na charakterystyczną woń mięta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest składnikiem wielu orzeźwiających naparów, napojów, likierów, drinków oraz herbat. Dodaje się ją do ciast oraz deserów, a także kanapek i chłodników. Znajduje zastosowanie również jako dodatek do dań mięsnych, pierogów czy też różnego rodzaju sosów. Jest wykorzystywana jako przyprawa. Do celów spożywczych może być suszona i mrożona. Miętę stosuje się też w lecznictwie, a także przy produkcji past do zębów i wyrobu perfum. Niektóre gatunki sadzi się w ogrodach dla ozdoby. To roślina miododajna.


Mięta ze względu na swoje składniki znajduje zastosowanie w ziołolecznictwie  


Mięta zawiera witaminy: A, B1, B9, a także C. Posiada również wiele cennych biopierwiastków. Wśród nich warto wymienić: selen, magnez, potas, mangan, żelazo, miedź, fosfor oraz cynk. Nie brakuje również związków, dzięki którym wzrasta odporność organizmu i łatwiej jest obronić się przed wirusami. Należą do nich flawonoidy. W składzie mięty znajdują się: garbniki, fenolokwasy, mentol, sterole, gorycze, karotenoidy, a także olejek eteryczny.  


To warto wiedzieć


Mięta była ceniona już w czasach faraonów. Suszone liście tej rośliny odkryto w piramidach egipskich.


Mięta znana była już od tysięcy lat nie tylko z leczniczych właściwości


Mięta kojarzy się przede wszystkim jako lek na problemy żołądkowe. W medycynie ludowej była uważana za bardzo skuteczny środek na wzdęcia oraz na rany po ugryzieniach owadów. W czasach starożytnych Żydzi stosowali ją także w trakcie wielu obrzędów religijnych. Przypisywano jej też właściwości rozjaśniając umysł i pobudzające mózg do lepszego funkcjonowania. Wierzono, że ma nadprzyrodzoną moc. Miała oczyszczać ze złej energii, a także zapobiegać zdradzie partnera. Uważano, że temu, kto ją nosi, przyniesie fortunę. 

 
Mięta na lepszą pracę układu trawiennego


Kanadyjscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynikało, że największą skuteczność w łagodzeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego przynosi spożywanie olejku z mięty. Napary na bazie tej rośliny dają też ulgę w przypadku wystąpienia: wzdęć, zaparć i innych problemów żołądkowych. Ich przyjmowanie wpływa na rozkurczanie mięśni gładkich umiejscowionych w przewodzie pokarmowym. Mięta wpływa na regulację perystaltyki jelit. Warto ją stosować po ciężkostrawnych i bardzo obfitych posiłkach. Pomaga również na nudności. Jest zalecana w przypadku nieżytu jelit oraz żołądka. Dzięki swoim składnikom roślina zwalcza bakterie i wykazuje właściwości antywirusowe. Badania udowodniły, że jest skuteczna w przypadku Salmonelli, a także gronkowca złocistego. Warto ją stosować także do zwalczania grzybów pleśniowych, a także tych z rodzaju Candida.


Mięta pomaga zrzucić zbędne kilogramy  



Znajdujące się w mięcie składniki powodują zwiększenie wydzielania soków żołądkowych. Dzięki temu poprawia się trawienie. Łatwiejsze jest też wydalanie zbędnych produktów przemiany materii, które nie odkładają się w organizmie. Ziele wspomaga też pracę jelit po obfitym i ciężkostrawnym posiłku. Poza tym ważną kwestią jest też aromat, który wydziela mięta. Powoduje on zmniejszenie apetytu i brak chęci sięgania po słodkie i niezdrowe przekąski.


Mięta na stany zapalne układu oddechowego


Zawarty w mięcie mentol wpływa na rozluźnianie mięśni gładkich, które znajdują się w przewodzie oddechowym. Ułatwia oddychanie, a także odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Działa odświeżająco. Warto zatem stosować różnego rodzaju inhalacje z olejku eterycznego mięty w razie infekcji wirusowych i stanów zapalnych jamy ustnej i gardła. Szybko przynosi ulgę i łagodzi dolegliwości. Maści z mięty są też stosowane zewnętrznie poprzez wcieranie w okolice klatki piersiowej.    


Mięta na lepsze samopoczucie


Już w czasach starożytnych wykorzystywano wodę z miętą dla poprawienia nastroju. Spryskiwano nią ściany pomieszczeń. Natomiast podczas wystawnych przyjęć liśćmi mięty nacierano stoły, przy których biesiadowano, żeby aromat wydobywający się z nich wprowadzał  przyjemną atmosferę.


Spożywanie ziela może pomóc się zrelaksować. Rozjaśnia umysł i poprawia funkcjonowanie mózgu. Wpływa też na uspokojenie. Warto zatem przyjmować miętę po trudnym dniu pełnym obowiązków i stresujących sytuacji. Pomaga też na bezsenność.


Mięta dobroczynnie wpływa na organizm ludzki

 
•    Wykazuje działanie antywirusowe oraz antybakteryjne.
•    Olejek z mięty warto stosować zewnętrznie przy stanach zapalnych skóry, na bóle głowy, a także przy dolegliwościach reumatycznych i ukąszeniach owadów.
•    Mięta wspomaga leczenie chorób dróg żółciowych.
•    Spożywanie mięty zapobiega nudnościom u osób uskarżających się na chorobę lokomocyjną.
•    Sprawdza się przy wirusowym zapaleniu wątroby.
•    W czasach starożytnych uważano miętę za afrodyzjak.
•    Olejek miętowy ma właściwości odkażające, pomaga również na bóle zębów.
•    Mięta przyspiesza przemianę materii.


To warto wiedzieć


Nadmierne spożywanie mięty może skutkować zgagą, a nawet podrażnieniami błony śluzowej żołądka. Czasami zdarzają się objawy alergii u osób uczulonych na tę roślinę. Przed jej przyjmowaniem z lekarzem powinni skontaktować się diabetycy, ponieważ roślina ta powoduje obniżenie poziomu glukozy we krwi, a także kobiety w ciąży oraz matki karmiące piersią oraz osoby przyjmujące leki.     


Opracował Jarosław Cieśla


 

Inne wpisy w tej kategorii

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

2024-11-19

Jak zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu?

Aby zachować równowagę wewnętrznego środowiska ludzkiego organizmu, czyli homeostazę, istotne jest zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej (RKZ). Sprawdź jak to zrobić.

Czytaj dalej

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

2024-11-14

Deprywacja snu oraz zaburzenia rytmu okołodobowego jako główny winowajca chorób

Głęboko w naszym mózgu, pomiędzy oczyma znajduje się zegar, który posiada niezwykłą zdolność synchronizowania organizmu ze środowiskiem zewnętrznym. Zegar ten nazywany jest jądrem nadskrzyżowa [...]

Czytaj dalej

Ruch to zdrowie

2024-11-06

Ruch to zdrowie

Regularna aktywność fizyczna stanowi istotną podstawę harmonijnego życia, wpływając korzystnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Stare przysłowie głosi: „w zdrowym ciele zdrowy duch” i chociaż pre [...]

Czytaj dalej

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

2024-11-05

Co jeść i czego unikać, aby wzmocnić serce?

Co możemy zrobić, by wzmocnić serce, jeśli chodzi o aspekty dietetyczne? Jakie składniki częściej uwzględniać w diecie dobrej dla serca, a z jakich najlepiej zrezygnować? Sprawdź.

Czytaj dalej