Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?

Mieszanka warzywna – dlaczego warto spożywać suszone warzywa?



Warzywa najlepiej jest spożywać świeże. Przyciągają swoim aromatem oraz wyglądem, co powoduje, że chce się po nie sięgać. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. Substancje te pozwalają normalnie funkcjonować – zarówno na płaszczyźnie fizycznej, jak i psychicznej.

Zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze rośnie zwłaszcza zimą oraz wiosną, czyli wtedy gdy warzywa nie dojrzewają. Człowiek potrzebuje ich, żeby wzmocnić swoją odporność w okresie zwiększonej liczby zachorowań i infekcji wirusowych. Niestety warzywa szybko się psują i nie nadają do spożycia. Oczywiście można je mrozić, jednak w wyniku tego procesu tracą one sporą ilość witamin, minerałów oraz innych wartościowych organicznych związków chemicznych. Lepszym wyjściem jest natomiast ich suszenie.


Produkt bezpieczny dla człowieka


Warzywa zawierają  między 95 proc., a 98 proc. wody. Usuwa się ją podczas suszenia, które jest procesem konserwującym i mającym na celu przedłużenie czasu przydatności warzyw do spożycia. Odparowanie wody uniemożliwia rozwój drobnoustrojów, czyli: pleśni, grzybów i bakterii, co prowadzi do uniknięcia zepsucia się warzyw. W wyniku suszenia zmienia się ich objętość i wygląd. Zmniejsza się również ilość składników odżywczych, jednak jest ich i tak więcej niż w przypadku mrożenia. Niektóre warzywa zyskują też na intensywności aromatycznej oraz smakowej. Dlatego często korzystają z nich sportowcy oraz osoby, które potrzebują dużych dawek energii.


Suszenie warzyw ma wiele zalet


•    Na bazie suszonych warzyw można przyrządzać zupy, buliony oraz sosy. Natomiast wywar doskonale nadaje się jako napój przy chorobach gardła, przeziębieniu i grypie.  
•    Cechą charakterystyczną jest to, że w stosunkowo niewielkiej objętości warzyw znajduje się większa ilość substancji odżywczych niż w świeżych. Dzieje się tak ze względu na odfiltrowanie wody.
•    Spożywając suszone warzywa, dostarczamy sobie sporych dawek: minerałów, witamin i związków organicznych. W związku z tym po posiłku nie tylko czujemy sytość, np. dzięki błonnikowi pokarmowemu, ale również odżywiamy komórki, tkanki i zapewniamy właściwe funkcjonowanie narządów.
•    Dzięki suszeniu warzywa możemy spożywać w porach roku, gdy naturalnie one nie występują. Proces odfiltrowania wody zapewnia im trwałość i możliwość dłuższego przechowywania.
•    Suszone warzywa nie zajmują dużo miejsca – można więc je zabrać także na wakacyjny wyjazd, gdy zamierzamy na nim gotować własne posiłki, a nie mamy dostępu do świeżych warzyw i możliwości ich zakupu.
•    Pozbycie się wody z warzyw chroni je przed atakiem drobnoustrojów i hamuje tzw. zmiany enzymatyczne.
•    Suszone warzywa to zdrowa przekąska, która dostarcza sporo energii i pozwala na zaspokojenie głodu.
•    Dzięki temu, że suszone warzywa mają niską wagę i małą objętość, warto je zabierać ze sobą na dłuższe wyprawy. Świetnie sprawdzają się w górach. Cenią je zwłaszcza alpiniści oraz wspinacze wysokogórscy. Można je przechowywać nawet w niewielkiej kieszonce i w razie potrzeby spożywać bez poddawania obróbce cieplnej.
•    Suszenie zapewni nam spożycie warzyw w okresie jesienno-zimowym, gdy nie rosną one na otwartych polach uprawnych.  


Właściwości niektórych warzyw występujących w mieszankach


Pasternak


Pasternak powinien często gościć na naszych stołach ze względu na jego prozdrowotne działanie na organizm. Charakteryzuje się orzechowym i słodkawym smakiem. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E oraz K. Oprócz tego w jego składzie znajdziemy błonnik pokarmowy, oraz biopierwiastki: żelazo, wapń, fosfor, magnez, cynk, sód i potas. Warzywo wykazuje się właściwościami moczopędnymi. Warto je spożywać w okresach nasilonego ataku wirusów, gdyż jest skuteczne przy przeziębieniu oraz grypie, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Pozwala na pozbycie się z organizmu szkodliwych dla zdrowia substancji. Kiedyś pasternak zalecano kobietom będącym w stanie błogosławionym, co miało korzystnie wpływać na płód. Roślina dobrze działa na układ trawienny.  


Marchew


Marchew jest warzywem, które powinnyśmy systematycznie spożywać. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, C, E oraz K. W jej składzie występują również takie minerały jak: żelazo, cynk, potas, fosfor, sód, miedź, magnez, mangan, a także selen. Nie brakuje również cennych flawonoidów i pektyn. Warzywo to korzystnie działa na układ sercowo-naczyniowy, dzięki zmniejszaniu stężenia we krwi cholesterolu LDL. Substancje zawarte w marchwi zapobiegają rozwojowi groźnych chorób, takich jak miażdżyca. Roślina poprawia kondycję układu oddechowego, a także doskonale działa na siatkówkę oka, wpływając na jej lepszą jakość i regenerację komórek. Marchew warto systematycznie spożywać – zwiększy się odporność organizmu i pomoże zwalczyć nadmiar wolnych rodników.   


Por


Por jest smaczny i można go stosować do wielu potraw. W jego składzie znajdują się witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, a także K. Zawiera również minerały, takie jak: żelazo, cynk, fosfor, potas, wapń, magnez i sód. Nie brakuje też polifenoli, flawonoidów oraz allicyny i kemferolu. Warto regularnie spożywać to warzywo, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, a poza tym jest lekkostrawne. Osoby zajmujące się medycyną naturalną polecają por na dolegliwości związane z reumatyzmem. Zmniejsza także we krwi stężenie homocysteiny, co zapobiega wystąpieniu miażdżycy. Wykazano również, że substancje występujące w tej roślinie skutecznie hamują powstawanie stanów zapalnych u ludzi zmagających się z cukrzycą typu 2.    

Cebula


Cebula to warzywo, które jest stałym bywalcem w kuchni, nie tylko ze względu na walory odżywcze i smakowe, ale również dzięki korzystnemu wpływowi na zdrowie. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E oraz K. W składzie cebuli znajdują się również minerały: żelazo, wapń, magnez, fosfor, cynk, jod i mangan. Nie brakuje też związków: siarki, krzemu, kwercetyny, flawonoidów, glukokininy, fruktanów oraz błonnika pokarmowego. Cebula dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym, a także przeciwzapalnym, powinna być spożywana na wzmocnienie układu odpornościowego oraz w przypadku przeziębień i zachorowań na grypę. Pozwala na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza stężenie ,,złego" cholesterolu LDL oraz korzystnie wpływa na system nerwowy. Dzięki zawartym w niej substancjom, a zwłaszcza antyoksydantom zwalcza wolne rodniki, chroni oczy przed różnymi schorzeniami – np. kurzą ślepotą – oraz zapobiega wystąpieniu nowotworów. Poza tym oprócz walorów smakowych korzystnie wpływa na układ trawienny.      

Seler

Seler to witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, a także K. W składzie warzywa znajdują się takie biopierwiastki: potas, wapń, magnez, fosfor, sód oraz żelazo. O walorach zdrowotnych rośliny decydują również flawonoidy i błonnik pokarmowy. Seler ma niski indeks glikemiczny. Dzięki związkom organicznym, które zawiera, korzystnie wpływa na układ nerwowy. Systematycznie spożywany wzmacnia strukturę kości, włosów i nawilża cerę. Mogą go nawet w dużych ilościach spożywać osoby odchudzające się, gdyż jest niskokaloryczny. Poza tym dobrze wpływa na trawienie, usuwa z organizmu szkodliwe substancje i chroni układ krążenia przed chorobami.      

 
Opracował Jarosław Cieśla  


Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej