Miedź

Miedź

Miedź jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania hemoglobiny czerwonych ciałek krwi.

Ta z kolei odpowiada za transport tlenu w obrębie organizmu oraz syntezę kolagenu oraz elastyny nadającym elastyczność ścięgnom i wiązadłom.


Pierwiastek ten bierze udział w wytwarzaniu noradrenaliny, niezbędnej do prawidłowego działania układu nerwowego, oraz melaniny odpowiedzialnej za stan włosów i skóry. Jest składnikiem enzymów: dysmutazy i ceruloplazminy, które pełnią funkcję ochronną w walce z toksycznością wolnych rodników.

Nadmiar miedzi jest szkodliwy, ale w przypadku typowej zachodniej diety należy bardziej obawiać się jej niedoborów. Ogólne zapotrzebowanie na ten pierwiastek dla osób dorosłych wynosi 1,5-3 mg. Bezpieczna dodatkowa dzienna dawka miedzi wynosi 1,2 mg, a za toksyczne uznaje się dawki 250-300 mg. Wiele badań wskazuje, że noszenie popularnych bransolet z miedzi hamuje rozwój reumatyzmu i degenerację stawów. Miedź wchłania się przez skórę i w tej postaci jest aktywna biologicznie.

Miedź – zwiększone zapotrzebowanie

Badania przeprowadzone w USA wykazały, że tylko 25% populacji nie cierpi na niedobory miedzi. Obniżone przyswajanie tego pierwiastka dotyczy osób spożywających duże ilości fruktozy i sacharozy. Przyswajalność miedzi obniżają także wysokie wartości witaminy C, cynku i fitynianów. Na niedobory miedzi cierpią również osoby karmione pozajelitowo (kroplówką).

Miedź – skutki niedoborów i zbyt dużych dawek

Niski poziom miedzi, podobnie jak żelaza, może prowadzić do anemii. Skutkuje zwiększonym poziomem cholesterolu – zwłaszcza szkodliwej frakcji LDL. Niedobory miedzi prowadzą do zmniejszonego stężenia noradrenaliny i dopaminy, zakłócając funkcjonowanie układu nerwowego.

Do skutków ubocznych przyjmowania zbyt dużych dawek miedzi należą: silne zmęczenie, irytacja, bóle mięśniowe i bóle głowy. Nadmiar miedzi obserwowany jest u osób chorych na nowotwory i schizofrenię. W przypadku nowotworów przypuszcza się, że nadmiar miedzi ogranicza działanie selenu, który znany jest z działania przeciwnowotworowego.

Miedź – najlepsze źródła

Najlepsze źródła miedzi to: wątroba, skorupiaki i mięczaki, orzechy, mięso, ziarno zbożowe z otrębami, suszone owoce, wodna pitna w rejonach gdzie jest miękka. Dobrym źródłem miedzi jest żeń-szeń.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej

Miedź i jej rola w organizmie

2024-07-17

Miedź i jej rola w organizmie

Miedź uczestniczy w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego jej potrzebujemy w optymalnych dawkach, pamiętając, że zarówno jej nadmiar, jak i niedobór to dla nas sytuacje niekorzystne.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Turmalin oczyszcza wodę

2023-11-08

Turmalin oczyszcza wodę

Turmalin to piękny minerał, który posiada ciekawy zestaw właściwości fizycznych, chemicznych i energetycznych. Jest również wykorzystywany w oczyszczaniu wody. Sprawdź jak działa na ludzki organizm.

Czytaj dalej