Miedź
Miedź występuje w tkankach takich organów jak: mózg, serce, wątroba, nerki. Przede wszystkim pierwiastek ten odpowiada za prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
Zalecane dzienne spożycie to 0,7 mg–0,9 mg. Miedź jest przyswajana z pożywienia w około 50%. Pierwiastek ten to składnik wielu enzymów, niezbędny w gospodarce żelazem i w dekompozycji wolnych rodników, syntezie noradrenaliny, utrzymaniu struktury keratyny.
Funkcje:
- tworzenie melatoniny (odpowiedzialnej za kolor naszych włosów),
- wpływ na prawidłowe funkcjonowanie kości i stawów,
- wzmacnianie odporności.
Źródła:
- orzechy (0,28–1,29 mg/100 g),
- wątroba (0,6–5,5 mg/100 g),
- groch,
- fasola (0,5 mg/100 g),
- kasza jaglana (0,78 mg/100 g),
- kakao,
- ser żółty.
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...