Mangan

Mangan

Wpływ manganu na organizm nie jest jeszcze dobrze poznany.

Wiadomo, że bierze udział w wielu procesach metabolicznych. W przypadku niewystarczającej ilości mangan zastępowany jest magnezem, więc jego niedobory są bardzo rzadkie, a u osób dorosłych – prawie nie występują.

Mangan zapobiega osteoporozie i chroni przed zapaleniem kości oraz stawów. Jest ich ważnym składnikiem. Ma istotny wpływ na rozwój i wzrost człowieka. To składnik wielu enzymów o działaniu wolnorodnikowym. Co ważne, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Przyjmuje się, że optymalną dawką dzienną są 2-5 mg dla osoby dorosłej. Mangan jest wrażliwy na wilgoć, światło i mrożenie. Powinien być przechowywany w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Pierwiastek ten brał istotny udział w początkach tworzenia atmosfery ziemskiej, ponieważ był niezbędny do rozszczepienia wody przez bakterie, w którym to procesie uwalnia się tlen.

Mangan – zwiększone zapotrzebowanie

Większe zapotrzebowanie dotyczy osób żywionych pozajelitowo, czyli kroplówką. Suplementacji manganem mogą potrzebować kobiety przyjmujące leki antykoncepcyjne oraz osoby spożywające duże dawki wapnia, fosforu i magnezu.

Mangan – skutki niedoborów i nadmiaru

Niedobór manganu w przypadku kobiet w ciąży może skutkować uszkodzeniem błędnika u dziecka, co przyczynia się do zaburzenia koordynacji ruchu. Niedobór manganu u dziecka wpływa negatywnie na rozwój. W przypadku dorosłych skutki niedoboru nie są znane. Nadmiar manganu może się objawiać bezsennością, impotencją i depresją. U osób narażonych na ciągły kontakt z manganem może dojść do pojawienia się choroby Parkinsona.

Mangan – najlepsze źródła

Ziarna zbóż, suche nasiona roślin strączkowych oraz orzechy to najlepsze źródła manganu. W przypadku warzyw i owoców zawartość tego pierwiastka zależy od właściwości gleby, na których one rosną. Dobrym źródłem manganu jest również mleko.


Radosław Lesz

Inne wpisy w tej kategorii

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej

Miedź i jej rola w organizmie

2024-07-17

Miedź i jej rola w organizmie

Miedź uczestniczy w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego jej potrzebujemy w optymalnych dawkach, pamiętając, że zarówno jej nadmiar, jak i niedobór to dla nas sytuacje niekorzystne.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej

Turmalin oczyszcza wodę

2023-11-08

Turmalin oczyszcza wodę

Turmalin to piękny minerał, który posiada ciekawy zestaw właściwości fizycznych, chemicznych i energetycznych. Jest również wykorzystywany w oczyszczaniu wody. Sprawdź jak działa na ludzki organizm.

Czytaj dalej