Mangan

Mangan

Mangan jest 12. najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem, jeśli chodzi o skład skorupy ziemskiej. Jest jednym z najbardziej niezbędnych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich istot żywych. Dlaczego? Mało znany jest fakt, że mangan jest „elementem rozkładającym wodę”, który uwalnia z niej tlen w procesie fotosyntezy zachodzącej w roślinach.

Funkcje manganu

Mangan uczestniczy w wielu procesach, m.in.:

  • bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej, buduje kości i chrząstki, wspomaga gojenie się ran;
  • redukuje proces tworzenia blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń;
  • wspomaga wytwarzanie czynników krzepnięcia krwi – wytwarza protrombinę;
  • reguluje metabolizm tłuszczów, białek, węglowodanów;
  • bierze udział w dysmutazie nadtlenkowej, pełni funkcję antyoksydantu, ochrania komórki, przekształca rodniki nadtlenkowe do nadtlenku wodoru;
  • bierze udział w tworzeniu glukozy z mleczanu – glukoneogeneza;
  • bierze udział w detoksykacji amoniaku powstającego podczas metabolizmu aminokwasów;
  • bierze udział w syntezie i wydzielaniu insuliny.

O czym świadczy podwyższony poziom manganu we krwi

Podwyższone stężenie manganu obserwuje się u osób dializowanych, w chorobach wątroby (np. upośledzenie wydzielania żółci, martwica), w ciężkiej postaci choroby niedokrwiennej serca, u chorych na miażdżycę naczyń, a także u kobiet w ciąży.

Objawy i ryzyko niedoboru manganu

Zwiększone ryzyko niedoboru na mangan wykazują osoby, które w nadmiarze spożywają duże ilości węglowodanów prostych – produkty z białej mąki oraz alkohol. Także u osób długotrwale leczonych pozajelitowo występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Choroby/zaburzenia: osteoporoza, cukrzyca, zapalenie kości i stawów, epilepsja, szum w uszach. Niedobór manganu jest rzadko spotykany.

Objawy niedoboru manganu:

  • utrata apetytu,
  • zaburzenia wzrostu,
  • w badaniach morfologicznych występuje podwyższone stężenie wapnia i fosforanów,
  • zaburzenia krzepnięcia krwi,
  • u mężczyzn – upośledzona zdolność do tworzenia plemników,
  • zapalenie skóry, wolniejszy wzrost włosów i paznokci,
  • deformacje chrząstek i kości,
  • upośledzona tolerancja glukozy, przemiana lipidów i metabolizm węglowodanów,
  • większa podatność na stres oksydacyjny.

Nadmiar manganu

Ciało dorosłej osoby zawiera około 12 mg manganu. Najwięcej manganu znajduje się w nerkach, a najmniej – w mięśniach. Około 5 mg dziennej racji żywieniowej powinniśmy przyswoić wraz z pożywieniem. Większe ilości manganu (powyżej 10 mg dziennie) przyjmowane przez dłuższy czas stają się toksyczne, mogą spowodować trudności w przyswajaniu żelaza oraz wywoływać zaburzenia neurologiczne.

Mangan w pożywieniu

Mangan pobierany jest przez człowieka głównie z żywności pochodzenia roślinnego. Jednak tylko niewielka ilość manganu pobranego z żywnością jest absorbowana przez układ pokarmowy. Przyswajalność manganu zaburzają obecne w pożywieniu: żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez fityniany, błonnik, a nawet niektóre witaminy: C, B1, B2. Mężczyźni absorbują mniej manganu niż kobiety.

Mangan jest niezbędny dla rozwoju roślin (w tym także oczywiście jadalnych), pełni w ich organizmach ważne i różnorodne funkcje:

  • jest aktywatorem kilku enzymów: dysmutazy, dehydrogenazy, transferazy, hydroksylazy, dekarboksylazy;
  • jest włączony w procesy redoks;
  • bierze udział w procesach fotosyntezy;
  • wchodzi w interakcje z różnymi pierwiastkami, najczęściej z: żelazem, molibdenem, wapniem i fosforem.


Najwięcej manganu kumulują zielone części roślin oraz warzywa liściaste, trawy, młode liście.


Produkty spożywcze bogate w mangan to: chleb, zboża, biały i brązowy ryż, warzywa zielone, ziemniaki, marchew, truskawki, orzechy, piwo, jaja, ostrygi.


Opracowała Agata Majcher

Bibliografia

Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.
Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010

Inne wpisy w tej kategorii

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Witaminy a nasze zdrowie

2024-10-15

Witaminy a nasze zdrowie

Witaminy stanowią nie tylko jeden z odżywczych elementów naszego pożywienia. Dzięki nim możliwa jest praca enzymów oraz innych związków chemicznych.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-08-22

Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

Poznaj relacje pomiędzy niewydolnością mózgu a chorobami autoimmunologicznymi, które swoje korzenie mają głównie w niewłaściwej diecie, toksynach, nadwrażliwościach pokarmowych czy zanieczyszczeniach

Czytaj dalej

Miedź i jej rola w organizmie

2024-07-17

Miedź i jej rola w organizmie

Miedź uczestniczy w wielu kluczowych procesach życiowych, dlatego jej potrzebujemy w optymalnych dawkach, pamiętając, że zarówno jej nadmiar, jak i niedobór to dla nas sytuacje niekorzystne.

Czytaj dalej

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2024-06-04

Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

Rośliny poszczególnych grup kolorystycznych różnią się zawartością składników odżywczych oraz związków fitochemicznych. Kolor informuje nas też o zawartości pewnych składników leczniczych. Sprawdź.

Czytaj dalej

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

2023-11-30

Jak sobie radzić z jesienną chandrą

Jak wesprzeć nasze zdrowie psychiczne w okresie jesienno - zimowym? Czym jest sezonowe zaburzenie afektywne (SAD) a czym jesienna chandra? Jakie suplementy przyjmować? Dowiesz się z naszego artykułu.

Czytaj dalej