- Poradnik
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2021-07-20
Mangan

Mangan jest 12. najbardziej rozpowszechnionym pierwiastkiem, jeśli chodzi o skład skorupy ziemskiej. Jest jednym z najbardziej niezbędnych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wszystkich istot żywych. Dlaczego? Mało znany jest fakt, że mangan jest „elementem rozkładającym wodę”, który uwalnia z niej tlen w procesie fotosyntezy zachodzącej w roślinach.
Funkcje manganu
Mangan uczestniczy w wielu procesach, m.in.:
- bierze udział w tworzeniu tkanki łącznej, buduje kości i chrząstki, wspomaga gojenie się ran;
- redukuje proces tworzenia blaszek miażdżycowych w ścianach naczyń;
- wspomaga wytwarzanie czynników krzepnięcia krwi – wytwarza protrombinę;
- reguluje metabolizm tłuszczów, białek, węglowodanów;
- bierze udział w dysmutazie nadtlenkowej, pełni funkcję antyoksydantu, ochrania komórki, przekształca rodniki nadtlenkowe do nadtlenku wodoru;
- bierze udział w tworzeniu glukozy z mleczanu – glukoneogeneza;
- bierze udział w detoksykacji amoniaku powstającego podczas metabolizmu aminokwasów;
- bierze udział w syntezie i wydzielaniu insuliny.
O czym świadczy podwyższony poziom manganu we krwi
Podwyższone stężenie manganu obserwuje się u osób dializowanych, w chorobach wątroby (np. upośledzenie wydzielania żółci, martwica), w ciężkiej postaci choroby niedokrwiennej serca, u chorych na miażdżycę naczyń, a także u kobiet w ciąży.
Objawy i ryzyko niedoboru manganu
Zwiększone ryzyko niedoboru na mangan wykazują osoby, które w nadmiarze spożywają duże ilości węglowodanów prostych – produkty z białej mąki oraz alkohol. Także u osób długotrwale leczonych pozajelitowo występuje zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Choroby/zaburzenia: osteoporoza, cukrzyca, zapalenie kości i stawów, epilepsja, szum w uszach. Niedobór manganu jest rzadko spotykany.
Objawy niedoboru manganu:
- utrata apetytu,
- zaburzenia wzrostu,
- w badaniach morfologicznych występuje podwyższone stężenie wapnia i fosforanów,
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- u mężczyzn – upośledzona zdolność do tworzenia plemników,
- zapalenie skóry, wolniejszy wzrost włosów i paznokci,
- deformacje chrząstek i kości,
- upośledzona tolerancja glukozy, przemiana lipidów i metabolizm węglowodanów,
- większa podatność na stres oksydacyjny.
Nadmiar manganu
Ciało dorosłej osoby zawiera około 12 mg manganu. Najwięcej manganu znajduje się w nerkach, a najmniej – w mięśniach. Około 5 mg dziennej racji żywieniowej powinniśmy przyswoić wraz z pożywieniem. Większe ilości manganu (powyżej 10 mg dziennie) przyjmowane przez dłuższy czas stają się toksyczne, mogą spowodować trudności w przyswajaniu żelaza oraz wywoływać zaburzenia neurologiczne.
Mangan w pożywieniu
Mangan pobierany jest przez człowieka głównie z żywności pochodzenia roślinnego. Jednak tylko niewielka ilość manganu pobranego z żywnością jest absorbowana przez układ pokarmowy. Przyswajalność manganu zaburzają obecne w pożywieniu: żelazo, wapń, cynk, fosfor, magnez fityniany, błonnik, a nawet niektóre witaminy: C, B1, B2. Mężczyźni absorbują mniej manganu niż kobiety.
Mangan jest niezbędny dla rozwoju roślin (w tym także oczywiście jadalnych), pełni w ich organizmach ważne i różnorodne funkcje:
- jest aktywatorem kilku enzymów: dysmutazy, dehydrogenazy, transferazy, hydroksylazy, dekarboksylazy;
- jest włączony w procesy redoks;
- bierze udział w procesach fotosyntezy;
- wchodzi w interakcje z różnymi pierwiastkami, najczęściej z: żelazem, molibdenem, wapniem i fosforem.
Najwięcej manganu kumulują zielone części roślin oraz warzywa liściaste, trawy, młode liście.
Produkty spożywcze bogate w mangan to: chleb, zboża, biały i brązowy ryż, warzywa zielone, ziemniaki, marchew, truskawki, orzechy, piwo, jaja, ostrygi.
Opracowała Agata Majcher
Bibliografia
Pierwiastki, czyli z czego zbudowany jest wszechświat, Challoner J., Poznań 2014.
Pierwiastki śladowe w geo- i biosferze, Kabata-Pendias A., Szteke B., Puławy 2012.
Mikroskładniki odżywcze, U. Gröber, Wrocław 2010
- Poradnik
- Poradnik
- Witaminy i minerały
- 2021-07-20
ContraStress - OCHRONA PRZED STRESEM - suplement diety -...
Inne wpisy w tej kategorii

2024-11-26
Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-10-15
Witaminy a nasze zdrowie
- Choroby
- Oczyszczanie organizmu
- Poradnik
- Poradnik
- Suplementy
- Witaminy i minerały
- Zdrowa dieta
- Zdrowy styl życia
- Ziołolecznictwo

2024-08-22
Jak wzmocnić swój mózg – 5 nie zawsze oczywistych faktów

2024-07-17
Miedź i jej rola w organizmie

2024-06-04
Wartości odżywcze warzyw i owoców w zależności od koloru

2023-11-30