Lubczyk

Lubczyk


Lubczyk jest chętnie wykorzystywany w kuchni ze względu na swój aromat. W dawnych czasach wierzono, że przynosi szczęście w małżeństwie. Dodawano go do posiłku, a także wyrabiano napój na jego bazie, który miał zapewnić miłość wybranka. Roślinę tę docenia się obecnie za jej korzyści dla zdrowia. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, a także korzystnie działa na proces trawienia. Jakie jeszcze właściwości posiada lubczyk?   


Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) określany też jako łakotne ziele, lubiśnik lekarski oraz mleczeń, to bylina należąca do rodziny selerowatych. Wywodzi się z Azji, a konkretnie z terenów Iranu, a także Afganistanu. Obecnie jego uprawy znajdują się w wielu krajach na świecie.


Do najlepszego rozwoju potrzebuje gleb przepuszczalnych, próchniczych, które są spulchniane i dobrze przygotowane do siewu. Preferuje tereny nasłonecznione. Ma duże korzenie, spore liście o barwie ciemnozielonej oraz drobne kwiaty w kolorze bladożółtym. Owoce to płaska rozłupnia. Roślina gotowa jest do zbioru w okresie jesiennym, a następnie poddawana suszeniu.    


Lubczyk jest wykorzystywany w kuchni jako przyprawa do zup, rosołu, sosów, potraw mięsnych, a także rybnych. Dodaje się go też do warzyw, owoców morza oraz pieczywa. Jest składnikiem mieszanek stworzonych z różnych ziół, a także kordiału, czyli staropolskiej nalewki. Roślina znajduje zastosowanie również w ziołolecznictwie.


Skład lubczyku ogrodowego


O leczniczych i korzystnie wpływających na zdrowie właściwościach lubczyku decydują zawarte w nim cenne substancje. Należy do nich olejek eteryczny, w którego skład wchodzą takie związki jak kwas walerianowy oraz octowy, a także kamfora, estry i terpeinol. Nie brakuje również witamin z grupy B, a także C. Są też kumaryny, eugenole, polifenole, fitosterole, garbniki, bergapten, psolaren, limonen, żywice, skrobie, cukry, kwas kawowy, kwas chlorogenowy i związki ftalidowe.


Lubczyk od dawna był uważany za afrodyzjak


W wierzeniach ludowych ziele lubczyku miało swoje poczesne miejsce. Wywar na jego bazie uważano za napój miłosny, który gwarantuje szczęśliwe pożycie małżeńskie. Zwiększenie pobudliwości seksualnej  może wynikać ze skutków działania substancji zawartych w lubczyku. Powodują one rozszerzenie naczyń krwionośnych, zwiększoną dawkę energii, lepszą sprawność fizyczna, a także poprawę samopoczucia. Ziele ma wpływ na pobudzenie libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.


Lubczyk pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego


Substancje zawarte w lubczyku powodują zwiększone wydzielanie soku żołądkowego. Poprawia się proces trawienia, a perystaltyka jelit jest na lepszym poziomie, gdyż ziele zapobiega nadmiernej fermentacji. Wpływa również na przyspieszenie procesu przemiany materii, zapobiega niestrawności, wzdęciom, a także dolegliwościom żołądkowym. Lubczyk warto stosować na zaburzenia trawienia, bóle brzucha oraz stany zapalne i zatrucia w układzie pokarmowym. Zmniejsza dolegliwości w przypadku wystąpienia wrzodów żołądka. Ważną zaletą lubczyku jest usuwanie z organizmu toksyn. Wykazuje się również działaniem wiatropędnym i moczopędnym. Ziele zaleca się do spożycia przy wystąpieniu problemów z łaknieniem.


Lubczyk wzmacnia odporność organizmu


Lubczyk zawiera antyutleniacze, które wzmacniają funkcjonowanie układu immunologicznego. Zabezpieczają przed zachorowaniem, a w razie infekcji pozwalają na łatwiejsze i szybsze wyzdrowienie. Spożywanie ziela wpływa na przypływ energii, a nalewki na bazie ekstraktów z tej rośliny poprawiają odporność. Lubczyk wykazuje się działaniem wykrztuśnym, dlatego warto go stosować na kaszel oraz ból gardła.. Korzystnie wpływa również na płuca poprawiając ich funkcjonowanie.


Lubczyk wspomaga leczenie przy zaburzeniach układu moczowego


W medycynie ludowej lubczyk był środkiem na problemy z układem moczowym. Napary z ziela zaleca się do spożycia w razie zaburzenia pracy nerek, a także w trakcie leczenia kamicy nerkowej, jak też jako środek minimalizujący ryzyko jej wystąpienia. Moczopędne działanie rośliny pozwala na pozbycie się z organizmu szkodliwych substancji, a także drobnoustrojów przy infekcjach i zakażeniach bakteryjnych oraz nieżytach dróg moczowych. Lubczyk może zapobiegać przerostowi gruczołu krokowego.  

Lubczyk wpływa na poprawę zdrowia


•    Substancje zawarte w lubczyku wykazują działanie rozkurczające na mięśnie gładkie brzucha. Z tego względu roślina może być stosowana przez kobiety, które zmagają się z bardzo bolesnymi dolegliwościami w czasie menstruacji.
•    Ziele z powodzeniem można stosować zewnętrznie do niwelowania stanów zapalnych skóry. W tym celu warto je dodawać do kąpieli. 
•    Napary z lubczyku ogrodowego pozwalają na pozbycie się toksyn z organizmu, co korzystnie wpływa na lepsze funkcjonowanie wątroby.
•    Spożywanie ziela niweluje dolegliwości bólowe.
•    Lubczyk wykazuje się działaniem napotnym.
•    Ze względu na właściwości uspokajające i wpływające na poprawę nastroju, roślinę warto spożywać przy zaburzeniach nerwowych.  
•    Ziele korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega miażdżycy.
•    Niektóre zawarte w lubczyku substancje wykazują się działaniem antyoksydacyjnym. Zatem spożywanie ziela może zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych.
•    Lubczyk ma właściwości przeciwobrzękowe. 
•    Ziele powoduje wydalanie mocznika z organizmu.
•    Lubczyk bardzo dobrze działa na włosy, pielęgnując je – sprawia, że są zdrowsze, mniej łamliwe – zabezpiecza je przed wypadaniem.
•    Spożywanie wywarów z rośliny wspomaga leczenie artretyzmu oraz reumatyzmu.
•    Lubczyk pomaga złagodzić objawy łuszczycy.
•    Wykazano, że ziele skutecznie zapobiega powstawaniu zakrzepów.
•    Lubczyk wzmacnia organizm zarówno w sferze fizycznej, jak również umysłowej.
•    Spożycie ziela pozytywnie wpływa na jakość skóry oraz zapobiega zmarszczkom.


To warto wiedzieć


Lubczyku nie powinny spożywać osoby, które cierpią na przewlekłe zaburzenia czynności nerek, zwłaszcza o ostrym przebiegu, a także kobiety będące w ciąży oraz karmiące piersią.



Opracował Jarosław Cieśla

Inne wpisy w tej kategorii

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

2024-12-17

Mleko i jego przetwory a zdrowie człowieka

Coraz częściej spotykamy opinie ekspertów, podparte zresztą badaniami naukowymi, mówiące o niekorzystnym wpływie mleka krowiego na zdrowie człowieka. Sprawdzamy.

Czytaj dalej

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

2024-12-11

Tarczyca, mitochondria i nadnercza – triada dla twojego zdrowia

W świecie pełnym wyzwań i stresu nasze ciało potrzebuje wsparcia na wielu poziomach. Tarczyca dostarcza impulsu do działania, mitochondria generują energię, a nadnercza pokonują stres. Sprawdź jak.

Czytaj dalej

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

2024-11-28

Teoria pięciu przemian wu xing według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) to starożytny system medyczny, koncepcja zdrowia rozwijana przez Chińczyków od kilku tysiącleci. Obecnie nadal jest jednym z bardziej respektowanych na całym świ [...]

Czytaj dalej

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

2024-11-26

Składniki, które wspomagają oczyszczanie ciała

Oczyszczanie organizmu ma miejsce na bieżąco, cały czas. Poprzez wiele działań możemy wspomóc nasze ciało i nasze wewnętrzne „oczyszczalnie” w postaci komórek i narządów, takich jak wątroba czy nerki.

Czytaj dalej

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

2024-11-21

Ćwiczenia dla seniorów wpływające na poprawę zdrowia fizycznego i psychicznego

Ćwiczenia mają wpływ na poprawę sprawności ciała, podniesienie odporności organizmu, zapewniają dobry humor i są świetnym zastrzykiem energii na cały dzień. Jakie ćwiczenia warto wykonywać?

Czytaj dalej

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

2024-11-20

Boczniak ostrygowaty – grzyb zimowy, smaczny i zdrowy

W lasach czy w parkach, przy drogach, na ściętych pniach drzew liściastych spotkać można grupę zimowych i bardzo smacznych grzybów, znanych jako boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus). Owocni [...]

Czytaj dalej