Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Listopadowe sałatki – inspiracje na zdrowe przekąski na chłodniejsze dni

Gdy zegar przestawiamy na czas zimowy, a słońce coraz wcześniej wita się z horyzontem, wielu osobom zaczyna doskwierać jesienna chandra. W poszukiwaniu pocieszenia częściej sięgamy po niezdrowe przekąski, mające obiecać natychmiastową gratyfikację, lecz jest na odwrót – w rzeczywistości nie służą one naszemu organizmowi.

Właśnie teraz, gdy apetyt na coś „na szybko” staje się coraz bardziej wyostrzony, warto pomyśleć nad zaplanowaniem zdrowszych dań. Listopadowe sałatki mogą być kolorową i pełną smaku alternatywą wobec fast foodów, oferując zarówno zdrowie, jak i przyjemność dla podniebienia. Nie są one trudne w wykonaniu i nie zabierają wiele czasu w przygotowaniu. Spróbuj rozjaśnić listopadowe dni zdrowymi, pysznymi i pożywnymi sałatkami, skomponowanymi z polskich, sezonowych produktów, obfitych w witaminy i minerały, tak potrzebnych do walki z jesiennym spadkiem energii.

Przykłady zdrowych produktów spożywczych dostępnych w okresie jesienno-zimowym

W okresie jesieni i zimy oferta polskich bazarów jest oczywiście uboższa niż latem, jednak nadal możemy nabyć owoce i warzywa bogate w składniki odżywcze, witaminy i minerały. W listopadowym menu na polskich stołach gościć mogą warzywa, takie jak: ziemniaki, topinambur, buraki, marchew, pietruszka, dynia, cukinia, cebula, czosnek, brukselka, kapusta, a także: grzyby, suszona fasola i groch, orzechy, słonecznik, jabłka, gruszki, rozgrzewające przyprawy czy oliwa (choć nie polska, to jednak bardzo wartościowa i zdrowa). Są to przykłady produktów spożywczych o wysokiej gęstości odżywczej, które można wykorzystać do przygotowania zdrowych posiłków.

Być może, drogi Czytelniku, byłeś wcześniej zapobiegliwy i posiadasz zamrożone grzyby czy truskawki, bądź też słoiki z przetworami, które teraz śmiało możesz otworzyć. Najbliższe, chłodne miesiące będą sprzyjały konsumpcji dań rozgrzewających, szczególnie pożywnych zup. Ale także listopadowe sałatki, bohaterki niniejszego artykułu, mogą stanowić prozdrowotny dodatek do naszych dań. Poniżej kilka inspiracji.

Przepis na sałatkę bursztynową

Składniki

  • 1 mała główka czerwonej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 4 średnie buraczki, ugotowane do miękkości, obrane, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 średnia, czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 2 pomarańcze, obrane i podzielone na cząstki
  • 1 szklanka drylowanych, pokrojonych czarnych oliwek

Sos

  • 5 łyżek stołowych oliwy
  • 5 łyżek stołowych oleju z orzechów włoskich (lub innego dostępnego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno)
  • 5 łyżek stołowych czerwonego octu winnego (np. od SaiBaby)
  • 2 łyżeczki miodu - ½ łyżeczki musztardy - sól, pieprz świeżo zmielony - posiekany koperek do dekoracji

Przygotowanie

Kapustę przełóż do dużej miski, dodaj buraczki, cebulę, pomarańcze, oliwki, dokładnie wymieszaj. W małej misce zmieszaj składniki na sos, aż zgęstnieje. Polej sałatkę sosem, dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzach, posyp koperkiem i podaj na stół.

Przepis na klasztorną sałatkę z kapusty

Składniki

  • 1 średnia główka białej kapusty, drobno poszatkowanej
  • 5 średnich marchewek, obranych i startych na tarce o grubych oczkach
  • 1 średnia cebula, pokrojona w cienkie talarki
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki stołowe białego octu winnego
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • ½ szklanki rodzynek
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Do miski wrzuć kapustę, marchewkę i cebulę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed podaniem. Podawaj schłodzoną, tuż przed podaniem rozłóż sałatkę na talerzach, posyp natką pietruszki i podaj na stół.

Inne wpisy w tej kategorii

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

2025-03-26

Jak sole Schuesslera wspierają zdrowy styl życia

Jednym z naturalnych sposobów na wsparcie organizmu są sole Schuesslera – minerały tkankowe, które pomagają w utrzymaniu zdrowia na poziomie komórkowym. Odkryj ich działanie.

Czytaj dalej

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

2025-03-19

Skutki niedoboru magnezu. Jak go uzupełnić?

Magnez jest jednym z kluczowych składników mineralnych, niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jego niedobór może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj dalej

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

2025-03-13

Jak jogurt naturalny może wesprzeć nasze zdrowie

Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy, mogą przynieść wiele prozdrowotnych korzyści. Często spotykanym źródłem probiotyków jest jogurt naturalny, który zawiera szczepy bakterii kwasu mlekowego.

Czytaj dalej

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

2025-02-27

Jak zachować prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu?

Dobry stan zdrowia to przede wszystkim prawidłowy stan antyoksydacyjny organizmu. Sprawdź jak go uzyskać.

Czytaj dalej

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

2025-02-18

Jak wzmocnić odporność dzięki terapii zimnem?

Dobrym pomysłem na wzmacnianie odporności jest terapia zimnem. Stosuje się ją w wielu różnych schorzeniach. Daje bardzo dobre rezultaty u osób zmagających się m.in. z nerwobólami ale nie tylko.

Czytaj dalej

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

2025-02-06

Co jeść, by wzmocnić odporność zimą?

W niniejszym artykule skupiamy się na zimowej diecie, która służy budowaniu odporności.

Czytaj dalej